دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

محدوديت در تصرفات شياطين و جنيان

No image
محدوديت در تصرفات شياطين و جنيان

يکی از پرسش هايی که بارها مطرح می شود، ميزان دانش و نيز تصرفات جنيان و از جمله شياطين است. برخی گمان می کنند که آنان همانند خداوند، علم غيب می دانند در حالی که علم آنان محدود به تعليم الهی است؛ وقتی علم فرشتگان محدود به تعليم الهی است (بقره، آيه 32) علم جنيان و آدميان نيز اين گونه است؛ البته شياطين به خاطر شيطنت خودشان دست به سرقت از آسمان می زنند و اخبار روز و نيم روز يا هفتگی را به دست می‌آورند؛ اما دسترسی آنان در شب قدر چون بسيار محدود است نمی توانند از مقدرات ساليانه که در آن شب رقم می خورد آگاه شوند. اين محدوديت ها پس از اسلام برای آنان بسيار شدت يافته و سرقت نيز کاهش. (جن، آيات 6 تا 9؛ صافات، آيه 9 تا 10)

اما درباره تصرفات بايد گفت که تصرفات شياطين و جنيان بسيار محدودتر از علم آنهاست. بر اساس آموزه های وحيانی هرگز اين امور به معنای تفويض امور به انسان و جنيان نيست؛ زيرا تفويض به معنای اختيار مطلق و خروج از قاعده ربوبيت الهی خواهد بود، در حالی که هيچ کس در هيچ حال از ربوبيت الهی خارج نمی شود؛ پس اگر کاری می کنند طبق مشيت الهی بوده و تصرفات آنان محدود به همان مشيت کلان الهی است که در قالب «باذن الله» انجام می شود.

خداوند درباره تصرفات شياطين جنی در زندگی بشر می فرمايد: جز اين نيست که نجوا از القائات شيطان است تا كسانی را كه ايمان آورده‌اند، دلتنگ کند؛ ولی جز به اذن خدا هيچ آسيبی به آنها نمی ‌رساند و مؤمنان بايد بر خدا اعتماد و توکل كنند. ( مجادله، آيه ۱۰) خداوند درباره تصرفات اهل سحر و جادو از انس و جن در زندگی بشر نيز می فرمايد: وَمَا هُمْ بِضَارِّينَ بِهِ مِنْ اَحَدٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ؛ و آنان به کسی جز به اذن الهی زيان نمی رسانند.(بقره، آيه 102)

بنابراين، بر اساس توحيد فعل، هيچ چيز بيرون از مشيت و حاکميت الهی انجام نمی گيرد و اين گونه نيست که در مواردی که آنان می دانند و سرقت يا تصرف می کنند بدون مشيت و اذن الهی باشد؛ بلکه حتماً حکمتی در اين سرقت و تصرف است که با اذن الهی صورت می‌گيرد و تنها خدا می داند و بر اساس مشيت الهی بايد اين امور اتفاق بيفتد.

روزنامه كيهان، شماره 21548 به تاريخ 10/11/95، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

امامت از ديدگاه نهج البلاغه

اختلاف مذهبي بين مسلمين سه ريشه اصلي دارد. نخستين اختلاف بر سر جانشيني پيامبر اسلام، مسلمانان را به دو دسته شيعه و سني تقسيم کرد.دومين اختلاف مسلمين در اصول دين و مسائل اعتقادي است که سبب پيدايش مکاتب مختلف کلامي گرديد که مهمترين آن ها اشاعره، معتزله، مرجئه و شيعه است. سومين اختلاف در احکام و فروغ دين است که در نتيجه آن مذاهب مختلف فقهي مانند شافعي، حنبلي، مالکي، حنفي و جعفري پديدار شد.
نگاهی به مسأله حساس امامت در نهج البلاغه

نگاهی به مسأله حساس امامت در نهج البلاغه

احتمالا بتوان از این سخن دردمندانه این نکته را به دست آورد که اهمیت امامت فقط در مدیریت جامعه نیست بلکه در مقام فهم دین نیز بسیار حائز اهمیت است که البته طبق دلایل بسیار متقن ائمه اهل بیت (علیهم السلام) از علمی خدایی بهره مند هستند کما اینکه این مساله را می توان از این سخن حضرت نیز به دست آورد ان احق الناس بهذا الامر اقواهم علیه و اعلیهم بامر الله فیه سزاوارترین مردم به امر حکمرانی تواناترین آنها در این امر و عالمترین آنها به دستور خداوند در مورد حکمرانی است.
رهبرى صالح از ديدگاه نهج البلاغه

رهبرى صالح از ديدگاه نهج البلاغه

از موضوعات اساسى و مباحث حياتى نهج البلاغه - كه جملگى از مسائل اساسى جامعه انسانى محسوب مى گردد - مساله امامت و رهبرى است . على (ع) در سخنان و رهنمودهاى ارزنده خويش در نهج البلاغه به بيان ابعاد مختلف اين مساله پرداخته اند:اولا: ضرورت آن را در اجتماع بشرى مطرح فرموده اند؛ثانيا: در ارتباط با همين لزوم و ضرورت رهبرى، به امامت و پيشوايى صالح و حق، و نيز به رهبرى ناشايسته و ناحق پرداخته اند.
نص بر امامت در نهج البلاغه

نص بر امامت در نهج البلاغه

کجایند کسانى که به دروغ و از روى حسد- گمان مى کنند که آنان «راسخان در علمند نه ما» خداوند ما را بالا برده و آنها را پایین، به ما عنایت کرده و آنها را محروم ساخته است، ما را وارد کرده، و آنها را خارج؟! تنها به وسیله ما هدایت حاصل مى شود، و کورى و نادانى برطرف مى گردد، امامان از قریش اند امّا نه همه قریش بلکه خصوص یک تیره، از بنى هاشم، جامه امامت جز بر تن آنان شایسته نیست و کسى غیر از آنان چنین شایستگى را ندارد
Powered by TayaCMS