دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

وحدت و همدلی

و شما مسلمانان از کسانی نباشید که راه تفرقه و اختلاف را پیمودند؛ بعد از اینکه نشانه های الهی برای هدایت آنها آمد وچنین گروهی گرفتار عذاب سخت خواهند بود.
وحدت و همدلی
وحدت و همدلی

وحدت و همدلی

قال الله تعالی : «ولا تَکونُوا کالذّینَ تَفَرقُّوا واختَلفُوا مِن بعد ما جاءَهُم البیَّناتُ و أُولئک لهُم عذابٌ عظیمٌ » ( آل عمران /105)

یکی از چیزهایی که در قرآن و روایات همواره بر آن تأکید شده است لزوم وحدت و یکپارچگی و همدلی بین مسلمانان است. خداوند در قرآن کریم همه مؤمنان را برادر یکدیگر خوانده است و آنان را از اختلاف و تفرقه بر حذر داشته است. خداوند در سوره حجرات می‌فرماید :

« إنّما المُؤمنُونَ إخوهٌ فأصلِحُوا بین أخویکُم »[1]

به درستی که مؤمنان برادر یکدیگر هستند، پس همیشه بین برادران خود صلح برقرارکنید.

اختلاف و تفرقه یکی از چیزهایی است که دشمنان همواره برای پیشبرد اهداف خود از آن بهره برده‌اند. به طوری که می‌توان گفت سر آغاز شکست هر امتی تفرقه و اختلاف در بین آنها بوده است.

ابن عباس از پیامبراکرم چنین روایت کرده :

« إنی سمعتُ رسول الله (ص) یقول : ما اختلف أمّهٌ بعد نبیّها إلاّ ظَهَر أهل باطلِها علی أهلِ حقِّها »[2]

من از رسول خدا شنیدم که می‌گفت: هیچ امتی بعد از پیامبرشان دچار اختلاف نشدند مگر اینکه اهل باطل آنها بر اهل حقّشان پیروز شدند.

اختلاف و تفرقه یکی از راه‌هایی است که شیطان به واسطه آن، فتنه و فساد بر پا می‌کند و به اهداف شوم خود می‌رسد.

حضرت علی (ع) در نهج البلاغه می‌فرمایند :

« إنَّ الشّیطانَ یُسَنِّی لکُم طُرُقَهُ و یُرِیدُ أن یَحُلَّ دینَکُم عُقدَهً عُقدَهً ویُعطِیَکُم بالجَماعَهِ الفُرقَهَ وبالفُرقَهِ الفِتنَهَ »

همانا شیطان راه‌های خود را به شما آسان جلوه می‌دهد تا گره‌های محکم دین شما را یکی پس از دیگری باز کند و به جای وحدت و هماهنگی بر اختلاف شما بیفزاید و به واسطه اختلاف شما، فتنه و فساد بر پا کند.[3]

شایسته است در ایّامی که به هفته وحدت نام گرفته است همه مسلمانان دست در دست یکدیگر گذاشته و با اجتناب از اختلافات جزئی در راه پیشبرد اهداف والای اسلامی گام بردارند.

    پی نوشت:
  • [1] - حجرات / 10
  • [2] - علامه مجلسی ، بحار الانوار ، بیروت، موسسه الوفاء، 1404هق ، ج33 ، ص 270، باب20
  • [3] - نهج البلاغه ، محمد دشتی ، نشر لقمان، چاپ سوم، 1379هش ، خطبه 121 ص230

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

امامت از ديدگاه نهج البلاغه

اختلاف مذهبي بين مسلمين سه ريشه اصلي دارد. نخستين اختلاف بر سر جانشيني پيامبر اسلام، مسلمانان را به دو دسته شيعه و سني تقسيم کرد.دومين اختلاف مسلمين در اصول دين و مسائل اعتقادي است که سبب پيدايش مکاتب مختلف کلامي گرديد که مهمترين آن ها اشاعره، معتزله، مرجئه و شيعه است. سومين اختلاف در احکام و فروغ دين است که در نتيجه آن مذاهب مختلف فقهي مانند شافعي، حنبلي، مالکي، حنفي و جعفري پديدار شد.
نگاهی به مسأله حساس امامت در نهج البلاغه

نگاهی به مسأله حساس امامت در نهج البلاغه

احتمالا بتوان از این سخن دردمندانه این نکته را به دست آورد که اهمیت امامت فقط در مدیریت جامعه نیست بلکه در مقام فهم دین نیز بسیار حائز اهمیت است که البته طبق دلایل بسیار متقن ائمه اهل بیت (علیهم السلام) از علمی خدایی بهره مند هستند کما اینکه این مساله را می توان از این سخن حضرت نیز به دست آورد ان احق الناس بهذا الامر اقواهم علیه و اعلیهم بامر الله فیه سزاوارترین مردم به امر حکمرانی تواناترین آنها در این امر و عالمترین آنها به دستور خداوند در مورد حکمرانی است.
رهبرى صالح از ديدگاه نهج البلاغه

رهبرى صالح از ديدگاه نهج البلاغه

از موضوعات اساسى و مباحث حياتى نهج البلاغه - كه جملگى از مسائل اساسى جامعه انسانى محسوب مى گردد - مساله امامت و رهبرى است . على (ع) در سخنان و رهنمودهاى ارزنده خويش در نهج البلاغه به بيان ابعاد مختلف اين مساله پرداخته اند:اولا: ضرورت آن را در اجتماع بشرى مطرح فرموده اند؛ثانيا: در ارتباط با همين لزوم و ضرورت رهبرى، به امامت و پيشوايى صالح و حق، و نيز به رهبرى ناشايسته و ناحق پرداخته اند.
نص بر امامت در نهج البلاغه

نص بر امامت در نهج البلاغه

کجایند کسانى که به دروغ و از روى حسد- گمان مى کنند که آنان «راسخان در علمند نه ما» خداوند ما را بالا برده و آنها را پایین، به ما عنایت کرده و آنها را محروم ساخته است، ما را وارد کرده، و آنها را خارج؟! تنها به وسیله ما هدایت حاصل مى شود، و کورى و نادانى برطرف مى گردد، امامان از قریش اند امّا نه همه قریش بلکه خصوص یک تیره، از بنى هاشم، جامه امامت جز بر تن آنان شایسته نیست و کسى غیر از آنان چنین شایستگى را ندارد
Powered by TayaCMS