دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آیا واگذاری چک برگشتی جنبه کیفری آن را از بین می برد؟

No image
آیا واگذاری چک برگشتی جنبه کیفری آن را از بین می برد؟ گزارش حقوقی

روزنامه خراسان

چک، اگر چه یک سند تجاری برای پرداخت فوری محسوب می‌شود، اما به مرور زمان، این سند، به یکی از اسناد تجاری مدت دار تبدیل شده است و به همین دلیل، قابلیت تنزیل، ظهرنویسی و واگذاری را نیز دارد. به گزارش خبرگزاری میزان، یکی از مزایای چک به عنوان سند تجاری، امکان واگذاری آن به دیگران است که این واگذاری، هم قبل از سررسید تاریخ چک و هم بعد از آن و حتی در صورت پرداخت نشدن وجه چک توسط بانک، قابل تحقق است. چک پرداخت نشدنی یا همان چک بلامحل، هم از نظر حقوقی و هم از جنبه کیفری، قابل تعقیب قضایی است؛ اما اگر چکی به دیگران واگذار شود، ممکن است برخی حقوق دارنده چک نیز به تبع واگذاری، تغییر کند. دکتر محمدرضا پاسبان، حقوق دان و دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی در این باره معتقد است: «طبق ماده ۳۱۰ قانون تجارت، چک نوشته‌ای است که به موجب آن، صادرکننده وجوهی را که در نزد مُحالٌ‌علیه دارد، کلاً یا بعضاً، مسترد یا به دیگری واگذار می‌کند و در چک، باید محل و تاریخ صدور قید شده باشد و به امضای صادرکننده برسد.» این حقوق دان می‌گوید: «برای وصول چکی که به‌ هر دلیل با پرداخت نشدن از سوی بانک مواجه می‌شود، دارنده هم حق مراجعه به دادگاه را دارد و هم حق مراجعه به دایره اجرای ثبت.» وی با تأکید بر این که چک در حکم اسناد لازم‌الاجراست، تصریح می‌کند: «برای صدور اجراییه توسط اجرای ثبت، عین چک به همراه گواهی عدم موجودی که از طرف بانک صادر شده است، به اجراییات اداره ثبت تسلیم می‌شود و شعبه اجراییات، در صورتی اجراییه را صادر می‌کند که مطابقت امضای چک با نمونه امضای صادرکننده در بانک، از طرف بانک گواهی شده باشد.» پاسبان می‌افزاید: «قانون گذار مراجعه صاحب چک به بانک و اخذ گواهی نامه عدم پرداخت و انتقال آن به غیر را، فاقد وصف کیفری دانسته است، زیرا در این حالت، فریب دادن و قصد مجرمانه سلب شده و حالت ضرر و مجازات از بین رفته است. همچنین، چک مورد خاص است و در واقع با انتقال حق، ضرر را از بین می‌برد.» وی می‌گوید: «در قانون صدور چک، ماده ۱۳، به صراحت گفته شده است که بعد از برگشت چک، اگر واگذاری صورت بگیرد، جنبه کیفری خود را از دست می‌دهد و قابل پیگیری نیست».

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اقتباس، پروژه ای ناتمام ; نگاهی کوتاه به اقتباس از آثار ادبی در سینمای ایران

اقتباس، پروژه ای ناتمام ; نگاهی کوتاه به اقتباس از آثار ادبی در سینمای ایران

سینما خیلی زود و حدود ده سال پس از اختراع آن وارد ایران شد. البته در اینجا منظور از سینما ابزار و آلات تصویربرداری و ساختن فیلم است و منظور مفهوم هنری سینما نیست که درباره آن بحث زیاد است و اینکه در خود غرب هم مفهوم سینما به عنوان یک هنر مجرد، دقیقا چه زمانی شکل گرفت محل مناقشه است.
نگاهی به سریال معمای شاه | سریال های تاریخی که در تاریخ نمی مانند

نگاهی به سریال معمای شاه | سریال های تاریخی که در تاریخ نمی مانند

این روزها در باره اشتباهات تاریخی یا به اصطلاح «گاف» های سریال معمای شاه حرف ها فراوانی در شبکه های اجتماعی شنیده می شود. این ماجرا در مورد سریال کیمیا هم به وجود امد. هرچند که در مورد آن کسی برای پاسخ دادن پا به میدان نگذاشت اما در مورد سریال معمای شاه ماجرا این گونه نبود.
لحن غبار آلود یک فیلم

لحن غبار آلود یک فیلم

عنوان ایستاده در غبار، علاوه بر اشاره به سکانسی از فیلم که حاج احمد متوسلیان را بی‌سیم به دست در میان گرد و خاکِ تیر و ترکشِ‌ خمپاره‌ها، برقرار و استوار با حسی سرشار از خضوع، تصویر کرده، دلالت‌های دیگری را نیز به ذهن متبادر می‌سازد
سیری در تاریخ رابطه سینما و واقعیت | مثلث واقعیت: دیدار، پدیدار، پندار

سیری در تاریخ رابطه سینما و واقعیت | مثلث واقعیت: دیدار، پدیدار، پندار

"لرزش تصویری در فیلمی به ما القا کننده واقعی بودن صحنه ای است که میبینیم، هرچند هرگز در نگاه واقعی خود لرزشی را حس نمیکنیم ولی لرزش در فیلم موجب میشود مخاطب احساس کند، با صحنه ای واقعی روبرو است، این واقعیتی است که سینما جایگزین واقعیت میکند"
Powered by TayaCMS