دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بهره سالك از ماديات بايد در حد كفاف باشد

No image
بهره سالك از ماديات بايد در حد كفاف باشد

(بدان اي سالک عزيز!) بهره انسان از ماديات، بايد در حد کفاف باشد که در غير اين صورت براي او مفسده خواهد داشت. در بهره گيري از ابزار دنيوي و التذاذات نفساني نه جنبه افراط مطرح است و نه جنبه تفريط، بلکه معارف اسلامي به ما مي گويد: بايد جنبه اعتدال يعني استفاده به مقدار احتياج را رعايت کرد. استفاده هر شخصي از ابزار زندگي، بايد متناسب با زندگي او بوده و بهره گيري اش از التذاذات نفساني، بايد متناسب با مزاج حيواني او باشد.

يعني اين درست نيست که کسي در استفاده از ابزار دنيا، به يک «قوت لايموت» اکتفا کند و با جوابگو نبودن مشتهيات حيواني اش، خود را تحت فشار قرار دهد! از طرف ديگر اين هم درست نيست که ابزار دنيوي اش را بيش از اندازه انباشته سازد و در وادي کيافي غوطه ور شود.

راه اعتدال ميان اين دو است، نه اکتفا کردن به قوت لايموت و نه انباشتن ابزار دنيا.

لذا در روايات براي استفاده از ابزار دنيا و التذاذات نفساني، سقف کفاف تعيين شده است که مفهوم آن در هر زمان و متناسب با هر فردي تغيير مي کند. استفاده بيش از اندازه نياز، ولو آنکه از راه حلال باشد، منشأ وابستگي شده و در نهايت در نگرش انسان نسبت به وسيله بودن دنيا اثر سوء خواهد داشت همچنين در هنگام مرگ جان کندن را سخت خواهد کرد و در برزخ و قيامت نيز دست انسان را از نعمت هاي خاص الهي، کوتاه خواهد ساخت. راه مستقيم، رعايت اعتدال و اختصار بر مقدار کفاف است. (1)

  • رسائل بندگي، آيت الله شيخ مجتبي تهراني، ص 180

روزنامه كيهان، شماره 21102 به تاريخ 18/4/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

قيام در برابر ظلم شاه و تحجر حوزه

قيام در برابر ظلم شاه و تحجر حوزه

بررسي تقابل گفتمان امام(ره) با دو جريان «حكومت پهلوي» و «ركود در نظام حوزوي...
سالمرگ بيروني، دانشمند بزرگ ايراني

سالمرگ بيروني، دانشمند بزرگ ايراني

ابوريحان محمد بيروني دانشمند بزرگ ايراني 13 دسامبر سال 1048 ميلادي (22 آذر) در شهر غزنه (افغانستان امروز) وفات يافت.
صلح های تحمیلی برای حذف تدریجی هویت فلسطینی

صلح های تحمیلی برای حذف تدریجی هویت فلسطینی

تلاش فراوان سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی در طول بیش از‌یک قرن برای محو‌یک هویت مسلّم و قطعی تاریخی به نام هویت مردم مسلمان فلسطین و قدس به عنوان قبله اوّل مسلمین صورت گرفت و در کنار سه فعالیت اول، تلاش‌های خستگی ناپذیر دیپلماسی نیز برای مشروعیت بخشی حکومت جعلی اسرائیل انجام گرفت.
سالروز اعلام انقلاب فرهنگی

سالروز اعلام انقلاب فرهنگی

نقلاب اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی در سحرگاه 22 بهمن 1357 به پیروزی رسید، ولی علیرغم پیروزی انقلاب ولی هنوز هم آثار حاکمیت فرهنگی رژیم سابق در نهادهای حکومتی به چشم می‌خورد و گاهی هم باعث کارشکنی‌هایی می‌‌گردید.
اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی

اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی

شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی بی تردید بزرگترین شاعری است که بعد از فردوسی آسمان ادب فارسی را با نور خیره کننده اش روشن ساخت و آن روشنی با چنان تلألویی همراه بود که هنوز پس از گذشت هفت قرن تمام از تاثیر آن کاسته نشده است و این اثر تا پارسی برجاست همچنان برقرار خواهد ماند.
Powered by TayaCMS