دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آیۀ تطهیر

No image
آیۀ تطهیر

كلمات كليدي : آيه تطهير، اصحاب كساء، عصمت، اهل بيت، رجس

نویسنده : (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه

آیۀ تطهیر بخشی از آیۀ سی‌وسوم سورۀ احزاب می‌باشد که در آن به ارادۀ خداوند بر پاک گردانیدن اهل‌بیت از پلیدی تصریح شده است و علمای شیعه برای اثبات عصمت امامان به آن استناد می‌کنند. در برخی احادیث آمده است که این آیه در خانۀ امّ سَلَمه (متوفی 62) همسر پیامبر، نازل شد و هنگام نزول آن علاوه بر پیامبر اکرم، علی و فاطمه و حسن و حسین علیهم السلام هم حاضر بوده‌اند. در این هنگام پیامبر، پارچه‌ای خیبری (کساء) را که بر آن نشسته بود، بر روی خود و علی و فاطمه و حسن و حسین کشید و دست‌ها را به سوی آسمان بالا برد و گفت:

«خدایا! اهل‌بیت من این چهار نفرند، اینان را از هر پلیدی پاک گردان»

امّ‌سلمه از پیامبر پرسید که آیا او در شمار اهل‌بیت مذکور در این آیه قرار دارد، پاسخ پیامبر این بود که تو از همسرانِ رسول خدایی و تو بر خیر هستی.

مراد از اهل بیت

مفسران دربارۀ مصادیق اهل‌بیت در این آیه، اختلاف‌‌ نظر دارند:

1) بسیاری از صحابه، مانند انس‌بن مالک (متوفی 93) و ثوبان مولای پیامبر و ابو سعید خُدْری (متوفی 74) و امّ‌سلمه و عایشه (متوفی 57) و سعدبن ابی‌وقّاص (متوفی 55) و عبدالله بن جعفر (متوفی 80) و عبدالله‌بن عباس (متوفی 68)، مراد از اهل‌بیت پیامبر را علی و فاطمه و حسن و حسین علیهم‌السلام دانسته‌اند. از امامان نیز احادیثی در تأیید این قول نقل شده است.

2) مراد از اهل‌بیت، همسران پیامبر می‌باشد؛ زیرا سیاق آیه در بیان احوال ایشان است. از عِکْرِم‍ه (متوفی 105)، مولای ابن عباس، احادیثی با این مضمون نقل شده است. این قول به عُروَة ‌بن زبیر (متوفی 93) و مُقاتِل ‌بن سلیمان (متوفی 150) و سعید بن جُبَیر (متوفی 94) و ابن عباس نیز منسوب است.

3) مراد از اهل‌بیت کسانی هستند که خداوند زکات دادن به آنان را حرام گردانید و آنان از نزدیکان پیامبر، از قبیل آل علی و آل عقیل و آل جعفر بن ابی‌طالب هستند و منظور از تطهیر در این قول، پاک گردانیدن از دریافت و مصرف صدقه و زکات است.

ظاهر آیۀ تطهیر با قول اول موافق است؛ زیرا اگر منظور فقط همسران پیامبر باشد، باید به جای «عَنْکم»، «عَنکُنَّ» و به جای «یطَهِرَکُم»، «یطَهِّرَکُنَّ» می‌آمد. قول به این‌که این آیه در شأن اصحاب کساء نازل شد، در میان شیعیان به حد تواتر رسیده است. در کتاب‌های اهل‌سنّت نیز روایاتی وجود دارد که مؤید قول مذکور است. علاوه بر این، از امامان شیعه احادیثی نقل شده است که طبق آنها اهل‌بیت علاوه بر پنج تن، دیگر امامان شیعه نیز هستند.

مراد از رجس

دربارۀ معنای «رجس» نیز مفسران اختلاف ‌نظر دارند و برای آن معانی مختلفی ذکر کرده‌اند، از جمله: گناه، فسق، شیطان، شرک، شک، بخل، طمع، هوای نفس و بدعت.

برخی مفسران اهل‌سنّت، ارادۀ خدا را بر پاک گردانیدن اهل‌بیت پیامبر از گناه، ارادۀ تشریعی و به معنای خواستن تقوا و اجتناب از نواهی و امتثال اوامر دانسته‌اند. عالمان شیعی آن را از سنخ ارادۀ تکوینی دانسته‌اند و بر این عقیده‌اند که خدا می‌خواهد تمام پلیدی‌ها را، چه در عقیده چه در عمل، از ساحت اهل‌بیت بزداید و این خود دلیلی بر عصمت آنان است؛ زیرا اگر مراد از آن، تقوا یا سخت‌گیری در تکالیف باشد، اختصاص به اهل‌بیت ندارد و خداوند آن را از همۀ بندگان می‌خواهد. به‌علاوه، بنابر حدیث نبوی ثقلین، اهل‌بیت پیامبر همتای قرآن هستند و پیروی از آن دو با هم، سبب رستن از ضلالت می‌شود. لازمۀ این سخن، از یک‌سو تحریف‌ ناپذیری قرآن و از سوی دیگر مصون بودن اهل‌بیت از خطاست.

مقاله

نویسنده (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه
جایگاه در درختواره تفسیر قرآن
جایگاه در درختواره علوم قرآن و حدیث - قرآن پژوهی - امام شناسی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

روایتی ناتمام از مکتب اصفهان ; نگاهی به سریال روشنتر از خاموشی

روایتی ناتمام از مکتب اصفهان ; نگاهی به سریال روشنتر از خاموشی

از میان کارهای تلویزیونی حسن فتحی، مجموعه روشنتر از خاموشی که به شرح زمانه و اندیشه ملاصدرا می‌پردازد، چندان اسباب شهرت این کارگردان نیست. با آن‌که زمان پخش سریال نامناسب نبود و با آمدن شبکه IFilm هم پخش آن به دفعات تکرا شد، اما این سریال همواره در قیاس با هم‌نژادان خود- یعنی شب دهم، مدار صفر درجه و البته پهلوانان نمی‌میرند- کم‌رنگ و مهجور مانده است!
منحنی فرهنگ در مسابقه خنداننده شو

منحنی فرهنگ در مسابقه خنداننده شو

خندوانه هر چند وقت یک بار دچار رکود می‎شود و در رقابت با همسایه‌اش در شبکه نسیم (دورهمی) گاهی بالا رفته و گاهی پایین می‌افتد و این خودش موضوعی مستقل برای تحلیل است. اما هدف این متن تمرکز بر قسمت خنداننده شو این برنامه بوده و تحلیل محتوای خندوانه و نقادی رفتار مجری و مبتکر آن‌را شاید در جایی دیگر دنبال کنیم.
کمپانی خنداننده ها، سهامی عام ; نگاهی دوباره به خندوانه

کمپانی خنداننده ها، سهامی عام ; نگاهی دوباره به خندوانه

خندوانه یکی از عجیب ترین پدیده‌های رسانه‌ای کشور است که در عرض سه سال حضور نسبتا مداوم خود به یکی از پر طرفدارترین برنامه‌های تاریخ تلویزیون ایران بدل شده است. تنها برنامه‌هایی مانند خبر ساعت 14 یا خبر بیست و سی را از حیث جذب مخاطب بتوان با این برنامه مقایسه کرد که البته همه می‌دانیم که این مقایسه از جنس قیاس مع الفارق است.
از سرمایه می‌‌خوریم ; نگاهی به سریال زیر پای مادر

از سرمایه می‌‌خوریم ; نگاهی به سریال زیر پای مادر

سریال زیر پای مادر از سری چندگانه‌های تلوزیون است که می‌‌کوشد مضمون خانواده را مد نظر خود قرار دهد. با مراجعه به حافظه خود به عنوان مخاطب برنامه‌های تلوزیونی می‌‌توان به سادگی دریافت که موضوع بسیاری از سریال‌ها و مجموعه‌های تلوزیونی در یکی دو دهه اخیر خانواده است.
هویت چهل تکه و بحران مدنیت؛ تفسیری بر سبک زندگی در پاورچین

هویت چهل تکه و بحران مدنیت؛ تفسیری بر سبک زندگی در پاورچین

پاورچین آغازی بر طنزهای دنباله‌دار (یا به اصطلاح جریان‌ساز) دهه هشتاد بود که تاثیر آن در نقطه چین ادامه یافت و البته در شب‌های برره به اوج رسید. طنزی پراستعاره که ذهن مخاطب را در تعمیم دادن آزاد می‌گذاشت.

پر بازدیدترین ها

بدتـــرین جای دنیا | نقد فیلم آرگــو �)

بدتـــرین جای دنیا | نقد فیلم آرگــو (2012)

«آرگو» ماجرای گروگان‌گیری 52 دیپلمات و کارمند سفارت آمریکا در تهران در 13 آبان 1358 است... این تصویری‌ست که آرگو از ایران نمایش می‌دهد. یک جهنم واقعی، یا به قول تونی مندز در جایی در اوائل فیلم: «بدترین جایی که می‌تونی تصور کنی»…
منحنی فرهنگ در مسابقه خنداننده شو

منحنی فرهنگ در مسابقه خنداننده شو

خندوانه هر چند وقت یک بار دچار رکود می‎شود و در رقابت با همسایه‌اش در شبکه نسیم (دورهمی) گاهی بالا رفته و گاهی پایین می‌افتد و این خودش موضوعی مستقل برای تحلیل است. اما هدف این متن تمرکز بر قسمت خنداننده شو این برنامه بوده و تحلیل محتوای خندوانه و نقادی رفتار مجری و مبتکر آن‌را شاید در جایی دیگر دنبال کنیم.
هویت چهل تکه و بحران مدنیت؛ تفسیری بر سبک زندگی در پاورچین

هویت چهل تکه و بحران مدنیت؛ تفسیری بر سبک زندگی در پاورچین

پاورچین آغازی بر طنزهای دنباله‌دار (یا به اصطلاح جریان‌ساز) دهه هشتاد بود که تاثیر آن در نقطه چین ادامه یافت و البته در شب‌های برره به اوج رسید. طنزی پراستعاره که ذهن مخاطب را در تعمیم دادن آزاد می‌گذاشت.
وصل و فصل؛ مقایسه دیوار به دیوار با اجاره نشین‌ها

وصل و فصل؛ مقایسه دیوار به دیوار با اجاره نشین‌ها

مجموعه دیوار به دیوار طنزی گیرا، کنایه‌پرداز و قابل تحلیل است. پیداست که هم بازی شدن چندین بازیگر مطرح(در عین موفقیت کارگردان در بازیگردانی مجرب‌های سینما و تئاتر ایران) بر جذابیت و ظرافت کار می‌افزاید. همچنان که کنار هم نشستن اجباری چند خانواده ایرانی در یک ساختمان اعیانی از موضوعاتی است که تحلیل وجوه نمادین آن، منتقدان را به خوانش استعاری از اثر دعوت می‌نماید.
در جهان عیاران ; نگاهی به سریال پهلوانان نمی میرند

در جهان عیاران ; نگاهی به سریال پهلوانان نمی میرند

اتفاقات سیاسی و اجتماعی در تاریخ ایران همواره ارتباط نزدیکی با اعتقادات اخلاقی و مذهب داشته است. بسیاری از قیام های محلی برآمده از دیدگاه مذهبی بودند و یا بواسطه حفظ اخلاقیات شکل گرفتند. در ایران، اخلاق گرایی و دین گرایی همپوشانی نزدیکی با وطن پرستی و استقلال ملی دارد. بسیاری از آثار ادبی و سینمایی از «کلیدر» محمود دولت آبادی گرفته تا «هزاردستان» علی حاتمی، بر اساس همین همپوشانی خلق شده اند.
Powered by TayaCMS