دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فلسفه بوناونتورا

آشنایی با نظام فکری بوناونتورا، اندیشمند ایتالیایی قرن سیزدهم میلادی می‌تواند مقدمه‌ای باشد برای ورود به جهان اندیشه مسیحی قرون وسطی که یکی از مبانی شکل دهنده تفکر غرب است، فیلسوفی که با ترکیب آگاهانه فلسفه یونان و کلام و عرفان مسیحی نظام فکری منسجمی از این آموزه‌ها ایجاد کرده است.
No image
فلسفه بوناونتورا
نویسنده: اکبر حبیب‌اللهی

آشنایی با نظام فکری بوناونتورا، اندیشمند ایتالیایی قرن سیزدهم میلادی می‌تواند مقدمه‌ای باشد برای ورود به جهان اندیشه مسیحی قرون وسطی که یکی از مبانی شکل دهنده تفکر غرب است، فیلسوفی که با ترکیب آگاهانه فلسفه یونان و کلام و عرفان مسیحی نظام فکری منسجمی از این آموزه‌ها ایجاد کرده است. حبیب‌اللهی در کتاب «فلسفه بوناونتورا، فلسفه عشق» کوشیده است به جهان اندیشگی این فیلسوف مهم قرون وسطی که هفتمین رئیس فرقه رهبانی فرانسیسی نیز بود پرداخته و تصویری تاحد ممکن دقیق از فلسفه قرن سیزدهم میلادی با تمرکز بربوناونتورا ارائه کند. وی کتاب خود را در سه فصل اصلی تدوین کرده است. فصل اول به معرفی زندگی و آثار بوناونتورا اختصاص دارد که در آن با توجه به دوره‌های مختلف زندگی این فیلسوف، آثار بوناونتورا مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

فصل دوم به آرا و افکار بوناونتورا اختصاص یافته و نخست به نظرات و تفاسیر مختلفی که مورخین فلسفه در خصوص مکتب بوناونتورا ارائه کرده‌اند پرداخته شده است. پس از آن نظر این فیلسوف درباره سه بحث خداشناسی، جهان شناسی و انسان شناسی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در بحث خداشناسی پس از مشخص شدن عقلانیت بوناونتورا که عقلانیتی اشراقی است آشکار می‌شود که در واقع براهین بعد از تجربه در اثبات وجود خدا، برای او تنها دارای اهمیتی تنبیهی‌اند. در بحث جهان‌شناسی بعد از پذیرش خدا به عنوان علت فاعلی، مثالی و غایی، بحث خلقت بررسی می‌شود و در نهایت در بحث انسان‌شناسی، انسان به عنوان موجودی که دارای قوه نطق است معرفی می‌شود. عنوان فصل سوم، بررسی و تحلیل رساله «سیر نفس به سوی خدا» اثر بوناونتوراست. در این فصل مباحثی چون رابطه عقل و ایمان، زبان حاکم بر کتاب، نقش الهام و مکاشفه، مسیح‌شناسی، عارف یا سالک باطنی و انواع تاملات روحانی در باب خدا، نفس و طبیعت مطرح می‌شوند و نشان داده می‌شود که آنچه بوناونتورا به دنبال آن است، ترکیب آگاهانه فلسفه، کلام و عرفان مسیحی با یکدیگر است.

    روزنامه ایران، شماره 4626، 24/7/89، صفحه 22

مقاله

نویسنده اکبر حبیب‌اللهی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ چگونگی مقابله با فتنه‌ها

پرسش و پاسخ چگونگی مقابله با فتنه‌ها

از منظر امام علی(ع) روش‌ها و راهکارهای برخورد و مقابله با فتنه‌های زمانه چگونه باید باشد؟
پناهگاه امن خدا

پناهگاه امن خدا

از نظر قرآن، هر کسی در هر مشکل و مصیبتی قرار گرفت، باید چاره کار خویش را در ایمان به خدا بداند و به محل امن و امانی برود که همان خدا است.
پنج عنصر پیام‌رسانی در فرآیند تبلیغی معصومین (ع)

پنج عنصر پیام‌رسانی در فرآیند تبلیغی معصومین (ع)

هر مکتب و جریان فکری پیامی را داراست که بی‌شک هر مکتب یا جریان اجتماعی نیز پیامی دارد که در واقع روح تبلیغ است و فرآیند تبلیغ بدون وجود آن بی‌معنی است.
پنج ویژگی رفیق خوب

پنج ویژگی رفیق خوب

صداقت (به معنای دوستی) مرزهائی دارد که اگر این خطوط اصلی و این مرزها وجود داشت، صداقتی که آثار فراوان شرعی و برادری شرعی بر آن مترتب است، مترتب خواهد شد؛ والاّ نه.
پیامبر اکرم(ص)؛ مظهر رحمت الهی

پیامبر اکرم(ص)؛ مظهر رحمت الهی

خداوند در قرآن پیامبر اکرم(ص) را به عناوین و نام‌هایی چند ستوده و صفات بسیاری را برای او برشمرده است.

پر بازدیدترین ها

«سفیه» کیست؟

«سفیه» کیست؟

غصب

غصب

کسی باغ یا خانه یا مغازه‌ای را غصب کند. گناه به اندازه‌ای بزرگ است که امام صادق(ع) از قول پدر بزرگوار و اجدادشان و آنان از پیامبر اکرم(ص) نقل می‌کنند که اگر کسی حتی یک وجب از زمین دیگری را غصب کند، در قیامت آنچه غصب شده، طوقی از آتش می‌شود و به گردن غاصب می‌افتد و با این رسوایی او را به صف محشر می‌آورند و با همان حالت، در پیشگاه حق تعالی حاضر می‌گردد، مگر اینکه توبه کند و برگردد.
مفهوم فلسفی عشق در تفکر سقراطی افلاطونی

مفهوم فلسفی عشق در تفکر سقراطی افلاطونی

افلاطون از آنجا که «ادراک حسی» را به عنوان پیش‌نیازی برای معرفت عقلی می‌داند و مهم‌ترین حس از حواس را «بینایی» معرفی می‌کند، لذا مسئله زیبایی و زیبایی شناسی را در شکل‌گیری هر دو مرحله از عشق ضروری بر می‌شمرد.
Powered by TayaCMS