دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

انواع نگاه ها به صدقه

No image
انواع نگاه ها به صدقه

نويسنده: هادی چيت ساز

افراد در دادن صدقه و انفاقات مالی، دارای چند نگاه و نيت هستند:

نوع اول تاجرانه است. عده ای که از پرداخت صدقه، چشم به برکتی دوخته اند که از پَسِ صدقه در مالشان حاصل می شود. يکی می دهند، تا دوتا به آنها برگردد.

نوع دوم، هوشمندانه و از سر ترس است. کسانی که در پرداخت صدقه، هدف دفع ضرر احتمالی دارند. پرداخت اين صدقه وقتی جدی می شود که احتمال ضرر محسوس تر شود. مصداق شايع آن، سفر و رانندگی در جاده است که تاکنون برای بسياری از نزديکان و آشنايان اتفاقات خطرناکی رقم زده و شايد برای ما هم...

نوع سوم، احساسی است، که فوران حسِ ترحمّ آدمی، انگيزه ای برای پرداخت صدقه می شود. مثلاً پس از صرف غذا در گرانترين رستوران و پرداخت مبالغ سنگين برای يک وعده غذا، در راه برگشت، اگر فقيری ديده شود، به شرط آنکه رنگ رخسارش از شدت گرسنگی کامل زرد شده باشد، شيشه ماشين به اندازه 5 سانت پائين می آيد و هزار تومان به او داده می شود تا بتواند امشب يک قرص نان خالی بخورد.

نوع چهارم، رياکارانه است. صدقه ای است که برای ابراز قدرت و ثروت هزينه می شود. برخی برای مانور قدرت در بين قشر فقيری که وی را می شناسند، به صدقه دادن رو می‌آورد تا بلکه شأن او را از آنچه هست، پله ای بالاتر گمان کنند. البته اين صدقه حتی خالی از ثواب است.

اما نوع پنجم، نگاه شريکانه است. کسانی هستند که نه دنبال برکت مال و دفع ضرر احتمالی هستند و نه فوران حس ترحم و هزينه برای قدرت، بلکه از اين رو که تنهاخوری را شايسته نمی دانند، بر خود وظيفه و واجب کردند که در پی هر لقمه ای که می خورند، با ديگری شريک باشند. باورشان اين است: «تا زمانی که گرسنه ای وجود دارد، سير خوردن حرام است.» چون خدای رحمان حکم کرده: «وفی اموالهم حق للسائل و المحروم»(ذاريات آيه ۱۹ ) و در اموال آنها حقّی برای سائل و محروم بود! خوشا به سعادتشان.

روزنامه كيهان، شماره 21564 به تاريخ 28/11/95، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پناهنده Refugee

پناهنده Refugee

اصطلاح «پناهنده»، «پناهندگان» و «پناهندگی» از جمله اصطلاحاتی است که در نظام حقوق بشر بسیار متداول بوده و به کرات مورد استفاده قرار گرفته است.
الزام آور Binding

الزام آور Binding

اصطلاح «الزام‌آور» از جمله اصطلاحاتی است که در نظام حقوق بشر در ترکیب‌‌‌‌های مختلفی از جمله «معاهده الزام‌آور»
اعلامیه استقلال Declaration of Independence

اعلامیه استقلال Declaration of Independence

از جمله مهمترین تحولات مربوط به دوران اواخر عصر روشنگری، وقوع حوادث سیاسی و انقلاب‌های حقوق بشری و جنبش‌های آزادی خواهانه‌ای است که دست آوردهای حقوق و آزادی‌های فردی مهمی از آنها ناشی شده است.
No image

پروتکل Protocol

واژه «پروتکل» از جمله واژگانی است که در نام‌گذاری برخی از مهمترین اسناد حقوق بشری متعلق به نظام‌های بین المللی و منطقه‌ای حقوق بشری نیز به  کار گرفته شده است.
پروتکل اختیاری مربوط به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی

پروتکل اختیاری مربوط به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی

بی‌تردید میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی (1966)

پر بازدیدترین ها

No image

صلاحیت کیفری

No image

قرار تحقیقی

No image

جلب Arrest

No image

سیاست جنائی

Powered by TayaCMS