دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

انگیزه ها و کارکرد دانشمندان

امام علی(ع) فرمود: جویندگان علم و دانش سه دسته‌اند، آنها را به ظاهر، باطن و ذات و صفات مخصوصشان بشناسید.
انگیزه ها و کارکرد دانشمندان
انگیزه ها و کارکرد دانشمندان

امام علی(ع) فرمود: جویندگان علم و دانش سه دسته‌اند، آنها را به ظاهر، باطن و ذات و صفات مخصوصشان بشناسید.

گروهی علم و دانش را برای خودنمایی و آزاررساندن، و بحث و جدل و جهالت ورزی می‌آموزند. گروهی علم و دانش را برای گردن فرازی و بزرگ نشان دادن خود و فریب و نیرنگ بازی می‌آموزند. گروهی برای فهمیدن و عمل کردن و بکاربستن می‌آموزند. و اما آن عالمی که برای خودنمای و بحث و جدل علم می‌آموزد و در محافل و انجمن‌ها و مذاکرات علمی داد سخن می‌دهد و ستیزه گری و مردم آزاری می‌کند، و به فروتنی و خداترسی تظاهر می‌نماید، ولی در دل پروایی از خدا ندارد و از پرهیزکاری تهی است، خداوند کمر چنین عالمی را می‌شکند و بینی اش را به خاک می‌مالد. و اما آن عالمی که برای بزرگ نشان دادن خود و دغل بازی علم می‌آموزد، و در برابر همتایان خود گردن فرازی می‌کند، اما در برابر ثروتمندان و توانگران علمی- که کمتر و پایین تر از آنها است- فروتنی می‌کند، و از نعمت‌های شیرین آنها می‌خورد و دین خود را در هم می‌شکند، خداوند چنین عالمی را کور می‌گرداند و اثرش را از میان آثار علما براندازد و گمنامش می‌سازد. و اما عالم و فقیه و دانشمندی که برای فهمیدن و عمل کردن بدان، علم می‌آموزد، همیشه شکسته حال و آزرده خاطر و اندوهناک و بی خواب است. در دل شب‌های تاریک به پا می‌خیزد و کار علمی و دینی و عبادت می‌کند و با عبا و شب کلاه مخصوص عبادت در برابر حق تعالی کمر اطاعت خم می‌کند و به عبادت می‌پردازد. با همه این صفات از خداوند بسیار هراسناک است، و جز از برادران دینی مورد اعتماد و فهمیده از همه بیمناک و ترسان و کناره گیر است، خداوند پایه‌های زندگی چنین عالمی را استوار و محکم می‌سازد و او را در روز قیامت آسوده خاطر می‌دارد و ایمنی می‌بخشد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

منابع تاريخي زندگي پيامبر (ص)

منابع تاريخي زندگي پيامبر (ص)

معمولاً زندگي‌نامه‌ انسان‌هاي بزرگ تاريخ، آميخته با افسانه‌ها و خرافه‌هاست؛
زائرین و خادمان اربعین حسینی، مبلّغان دین خداوند

زائرین و خادمان اربعین حسینی، مبلّغان دین خداوند

حجت‌الاسلام والمسلمین «حسین انصاریان» در آستانه راهپیمایی اربعین حسینی(ع) یادداشتی درباره ارزش و اهمیت اربعین و حرکت عظیم مردم در زیارت حضرت سیدالشهداء(ع) در این روز نوشته و در خبرگزاری تسنیم منتشر شده که متن آن از نظر خوانندگان عزیز می‌گذرد.
چرایی تأکید امام حسن عسکری(ع) به زیارت اربعین

چرایی تأکید امام حسن عسکری(ع) به زیارت اربعین

پیشوای یازدهم شیعیان بقای شیعه را به زیارت اربعین امام حسین(ع) پیوند می‌دهند، زیرا نهضت امام حسین(ع) عامل بقا و حیات دین اسلام و مذهب شیعه است
توصیه‌های 8 گانه آیت‌الله سیستانی به زائران اربعین

توصیه‌های 8 گانه آیت‌الله سیستانی به زائران اربعین

در آستانه فرارسیدن اربعین، حضرت آیت‌الله سیستانی در نامه‌ای خطاب به زائران اربعین، توصیه‌های مهمی ارائه کرده‌اند.
اربعین است اربعین کربلاست هر طرف غوغایی از غم ها به پاست

اربعین است اربعین کربلاست هر طرف غوغایی از غم ها به پاست

احمد بن اسحاق یعقوبی»، در کتاب «تاریخ یعقوبی»، نامه‌ای را از «عبدا...بن عباس»، خطاب به یزید بن معاویه نقل کرده است.
Powered by TayaCMS