دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

امام رضا (علیه‌السّلام):

«مومن به درجه کامل ایمان نمی‌رسد مگر اینکه در او سه خصلت باشد یک سنت از خدا و یک سنت از نبی خدا (پیامبر) و یک سنت از امام زمان. آن روش و سنتی که باید از خدا داشته باشد. ستّار بودن است خداوند در قرآن می‌فرماید: که او عالِم به غیب است و کسی به عالَم غیب او آگاه نیست. و سنتی که باید از پیامبر داشته باشد مدارا کردن با مردم است. همان گونه که خداوند پیامبرش را امر به مدارا با مردم کرده است. و به او گفت عفو را پیشه بگیر. و امر به معروف کن. و سنت و روشی که باید از امام زمان داشته باشد صبر در سختی‌ها و ناملایمات روزگار»(کافی، ج2، ص 248، ح 39)
امام رضا (علیه‌السّلام):
امام رضا (علیه‌السّلام):

امام رضا (علیه‌السّلام):

«لا یکون المومن مومناً حتی تکون فیه ثلاث خصال سنةُ من ربه و سنهُ من نبیِهِ و سنةُ من ولیه. اما السنةُ من ربّه فکتمان السر [قال الله عزوجل عَالِمُ الْغَیْبِ فَلَا یُظْهِرُ عَلَى غَیْبِهِ أَحَدًا إِلَّا مَنِ ارْتَضَى مِن رَّسُولٍ]. (26و27/جن) فاما السنة من نبیه فمداراة الناس ‍]فاِنّ اللهَ عزوجل امر نبیه بمداراة الناس فقال خذ العفو و امر بالمعروف] فاما السنة من ولیّه الصبر فی البأساء و الضراء »(کافی، ج2، ص 248، ح 39).

«مومن به درجه کامل ایمان نمی‌رسد مگر اینکه در او سه خصلت باشد یک سنت از خدا و یک سنت از نبی خدا (پیامبر) و یک سنت از امام زمان. آن روش و سنتی که باید از خدا داشته باشد. ستّار بودن است خداوند در قرآن می‌فرماید: که او عالِم به غیب است و کسی به عالَم غیب او آگاه نیست. و سنتی که باید از پیامبر داشته باشد مدارا کردن با مردم است. همان گونه که خداوند پیامبرش را امر به مدارا با مردم کرده است. و به او گفت عفو را پیشه بگیر. و امر به معروف کن. و سنت و روشی که باید از امام زمان داشته باشد صبر در سختی‌ها و ناملایمات روزگار».

توضیح: توجه انسان به جایگاه خود در مقابل ذات حق تعالی تقویت این نکته است که انسان در همه حال محتاج به خدای عزیز است و این احتیاج به صورت مداوم است که اگر لحظه‌ای قطع شود. نمی‌تواند کاری را از پیش ببرد. قرآن همین نکته را متذکر انسان‌ها، حتی انبیاء تا انقراض عالم دارد. [یا ایها الناس انتم الفقراء الی الله و الله هو الغنی الحمید].

ولی با همه این اوصاف مبنی بر بندگی و احتیاج علی الدوام به ذات اقدس الهی، وجود مبارک امام رضا (علیه‌السّلام) می‌فرماید: انسان به عنوان خلیفۀ خداوند در کره خاکی و به عنوان ظهور تجلی الهی،باید خصائصی از خدا و پیامبر و امام زمان که هر سه مورد در قرآن به اطاعت آن‌ها تاکید شده است داشته باشد. همان طوری که خداوند ستار العیوب است. و خطاهای انسان‌ها را می‌پوشاند و از گناهان او در خیلی از موارد اغماض می‌کند انسان هم باید این خصیصه را از خداوند داشته باشد که حق ندارد هر آنچه را دید و لو ناحق باشد بازگو کند و از این نکته‌ باید نتیجه گرفت که اگر به دیده‌هایی که ما می‌بینیم و لو خلاف باشد حق گفتن نداریم. قطعاً اموری را که فقط شنیدنی باشد را نمی‌توانیم و حق نداریم بازگو کنیم.

روش و سنتی که باید از پیامبر داشته باشیم مدارا کردن با هم نوع، که در بعضی روایات مدارا کردن با هم نوع را نیمی از عقل شمرده‌اند. پیامبر اسلام 23 سال سختی‌ها را دید. از نزدیکان، دوستان، خویشاوندان او را شاعر، ساحر – مجنون گفتند ولی او مدار و تحمل کرد، تا این شجره طیبه به ثمر رسید.

لذا وجود مبارک امام رضا می‌فرماید: بهترین خصلتی که ما باید از پیامبر داشته باشیم مدارا کردن و تحمل کردن هم نوع خود است.

و سنت و روشی که باید از امام زمان داشته باشیم صبر در مشکلات و سختی‌ها است. همان گونه که بعد از پیامبر ، امیرالمؤمنین و امامان یکی پس از دیگری در مقابل سختی‌ها و مشکلات صبر پیشه کرده‌اند و توانسته‌اند اهداف الهی خود را پیش ببرند. و امروز هم امام زمان در مقابل همه مشکلات جامعه اسلامی و دشمنی با دین صبر می‌کند. تا روزی که خدای عزیز عالم زمینه فرج امام را فراهم نماید و تمام مشکلات به دست با کفایت حضرتش مرتفع گردد.

«اللهم عجل لولیک الفرج»

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

چگونه در مهمانی‌ها رفتار کنیم؟

رعایت آداب مهمانی می‌تواند روابط برادرانه میان مۆمنان را مستحکم‌تر ساخته و در رشد تعالی اجتماع تأثیر بسزایی داشته باشد.
No image

نقش ابراز علاقه و معاشرت درست در اسلام

نسان علاقه دارد كه مورد علاقه و محبت دیگران باشد. اگر آن‏ دوستداران، محبت‏خود را آشكار كنند، محبوب هم به محبان‏ علاقه‏ مند مى‏ شود و این محبت دو جانبه، زندگیها را از صفا و صمیمیت‏ بیشترى برخوردار مى‏سازد. ما اگر بدانیم كه خدا دوستمان دارد، ما هم‏خدا را بیشتر دوست‏خواهیم داشت. اگر بدانیم و بفهمیم كه رسول‏ خدا(ص) و اهل بیت(ع) به ما شیعیان عنایت و محبت دارند و این ‏علاقه را بارها نشان داده و اظهار كرده‏اند، محبت عترت در دل ما بیشترخواهد شد.
No image

اخلاق معاشرت اجتماعی، نمونه ای از سبک زندگی اسلامی

نمونه های بسیاری از سیره ی ائمه ی معصوم علیهم السلام درباره ی تشویق و تحریض مؤمنان به دوستی و برادری با هم، ایجاد پیوند برادری و دوستی بین آنها، اصلاح اختلافات و رفع کدورت ها گزارش شده است.
No image

اخلاق معاشرت و ارتباط با خویشاوندان در اسلام

سنّتِ «صله رحم»، از نیکوترین برنامه های دینی در حیطه معاشرت است. گرچه شکل نوین زندگی و مشغله های زندگیهای امروزی، گاهی فرصت این برنامه را از انسانها گرفته است، ولی حفظ ارزشهای دینی و سنّتهای سودمند و ریشه دار دینی، از عوامل تحکیم رابطه ها در خانواده ها است. بویژه در مناسبتهای ملّی، در اعیاد و وفیات و آغاز سال جدید، فرصت طبیعی و مناسبی برای عمل به این «سنّت دینی» است.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.
Powered by TayaCMS