دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مسواک کردن

مسواک کردن باعث پاکی دهان وخوشنودی پروردگار متعال است . وخداوند آنرا از آداب وسنتهای موکد قرار داده است ،‌در آن منافع وفوائدی برای ظاهر بدن وباطن انسان می باشد ،‌که نزد شخص عاقل از شماره بیرون است.
مسواک کردن
مسواک کردن

نویسنده : امام صادق علیه السلام

مسواک کردن باعث پاکی دهان وخوشنودی پروردگار متعال است . وخداوند آنرا از آداب وسنتهای موکد قرار داده است ،‌در آن منافع وفوائدی برای ظاهر بدن وباطن انسان می باشد ،‌که نزد شخص عاقل از شماره بیرون است. پس چنانکه بوسیله مسواک آلودگیهای دندانهای خود را که از طعام وخوراک ایجاد شده است ،‌پاک می کنی ،‌همینطور آلودگیهای ناشی از معاصی وخطاهای قلبت را بوسیله تضرع و زاری وخشوع وشب بیداری واستغفار رد سحرگاهان پاک گردان وبرای خدا ظاهر وباطنت را از تیرگی مخالفت از امر خدا وانجام محرمات از سر اخلاص پاک گردان ،‌که رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلم با نقل این جمله برای افراد بیدار ،‌مثلی فرموده اند و آن اینکه : مسواک یکی از نباتات لطیف و نظیف است و شاخه ای از درخت عذب مبارک می باشد. ودندانها را خداوند متعال در دهان انسان قرار داده است که آلت جویدن وسبب میل واشتها به طعام ونیکی وضع معده می باشد و دندانها جوهری صاف می باشند که در اثر جویدن طعام آلوده شده ،‌وطعم بوی دهان را تغییر داده ، وفسادی از آن در فکر انسانی ایجاد می شود . وچون انسان با آن چوب لطیف آن جوهر صاف (دندانها)را مسواک کرد ،‌آن تغییر وفسادی که عارض شده بود، برطرف شده ودندانها و دهان انسان بصورت اول برمی گردد.

وهمچنین است قلب انسان زیرا که خداوند متعال قلب انسان را پاک و صاف آفریده است، تفکر وذکر وتوجه به هیبت وعظمت الهی را غذای آن قرار داده است. و چون این قلب پاک به غذاهای غفلت و کدورت ، آلوده گشت به وسیله توبه کدورتها صیقل داده می شود واز طریق انابه ،‌از ناپاکی ها پاک می شود، وبه حالت اولی وجوهر اصلی صاف خود بر می گردد.خداوند متعال می فرماید:

خداوند توبه کنند گان و آنان که خودشان را پاک وطاهر می نمایند را دوست دارد.و رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلم ما را به مسواک کردن ظاهر دندانها امر فرمودند وبا این گفته در حقیقت مثلی را اراده کرده اند که هرکسی از دید عبرت به این مثلها بنگرد و مفاهیم اصلی وفرعی آنها را بیرون کشد ، خداوند برای او چشمه های حکمت را می گشاید وزیادت آن از فضل خداست که خداوند ، پاداش نیکوکاران را ضایع نمی سازد. [1]

    منبع: بنیادهای اخلاق اسلامی ،‌مؤلفین :اخلاق نظری ،مهدی حائری تهرانی، اخلاق عملی ، علامه سید عبدالله شبر،چاپ دوم سال 1369،‌ناشر/بنیاد فرهنگی امام المهدی (عج)
    پی نوشت:
  • [1] . بنیادهای اخلاق اسلامی ص 124

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

چگونه در مهمانی‌ها رفتار کنیم؟

رعایت آداب مهمانی می‌تواند روابط برادرانه میان مۆمنان را مستحکم‌تر ساخته و در رشد تعالی اجتماع تأثیر بسزایی داشته باشد.
No image

نقش ابراز علاقه و معاشرت درست در اسلام

نسان علاقه دارد كه مورد علاقه و محبت دیگران باشد. اگر آن‏ دوستداران، محبت‏خود را آشكار كنند، محبوب هم به محبان‏ علاقه‏ مند مى‏ شود و این محبت دو جانبه، زندگیها را از صفا و صمیمیت‏ بیشترى برخوردار مى‏سازد. ما اگر بدانیم كه خدا دوستمان دارد، ما هم‏خدا را بیشتر دوست‏خواهیم داشت. اگر بدانیم و بفهمیم كه رسول‏ خدا(ص) و اهل بیت(ع) به ما شیعیان عنایت و محبت دارند و این ‏علاقه را بارها نشان داده و اظهار كرده‏اند، محبت عترت در دل ما بیشترخواهد شد.
No image

اخلاق معاشرت اجتماعی، نمونه ای از سبک زندگی اسلامی

نمونه های بسیاری از سیره ی ائمه ی معصوم علیهم السلام درباره ی تشویق و تحریض مؤمنان به دوستی و برادری با هم، ایجاد پیوند برادری و دوستی بین آنها، اصلاح اختلافات و رفع کدورت ها گزارش شده است.
No image

اخلاق معاشرت و ارتباط با خویشاوندان در اسلام

سنّتِ «صله رحم»، از نیکوترین برنامه های دینی در حیطه معاشرت است. گرچه شکل نوین زندگی و مشغله های زندگیهای امروزی، گاهی فرصت این برنامه را از انسانها گرفته است، ولی حفظ ارزشهای دینی و سنّتهای سودمند و ریشه دار دینی، از عوامل تحکیم رابطه ها در خانواده ها است. بویژه در مناسبتهای ملّی، در اعیاد و وفیات و آغاز سال جدید، فرصت طبیعی و مناسبی برای عمل به این «سنّت دینی» است.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.
Powered by TayaCMS