دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اسم اعظم

No image
اسم اعظم

این اصطلاح مهم‌ترین اسم الهی است که با داشتن یا خواندن این اسم دعای دارنده یا خواننده مستجاب می‌گردد. هم‌چنین معروف است که سلیمان (ع) خاتمی داشته است که بر آن اسم اعظم نقش بسته بود و به مدد این نام مستجاب‌الدعوة بوده است. در سورۀ نمل، در ضمن داستان سلیمان(ع) و بلقیس اشارۀ پوشیده‌ای به اسم اعظم شده است.

«قال الذین عنده علم من الکتاب انا آتیک به قبل ان یرتد الیک طرفک...»

«کسی که علم‌الکتاب داشت گفت من آن [تخت بلقیس] را در کمتر از چشم برهم زدنی حاضر می‌کنم»

مفسران عامه و خاصه در این که گویندۀ این سخن و دارندۀ علم الکتاب کیست و خود علم الکتاب چیست بحث‌های گوناگونی کرده و آراء مختلفی در میان آورده‌اند. بعضی از مفسران سلیمان (ع) را گوینده و دارنده می‌دانند و بیشتر مفسران آصف بن برخیا وزیر حکیم سلیمان (ع) را و علم الکتاب را همانا اطلاع از اسم اعظم می‌دانند. طبرسی و ابوالفتوح اسم اعظم را «الله»، «الرحمن»، «یا حی یا قیوم»، «یا ذاالجلال و الاکرام» و «یا الهنا و اله کل شیء الها واحدا لا اله الا انت»یاد کرده‌اند. امام فخر رازی در کتاب "شرح اسماء الحسنی" از حضرت امام جعفر صادق (ع) نقل می‌کند:

«هر اسمی از اسماء خداوند تعالی در غایت عظمت است مگر این‌که انسان چون با دل‌بستگی به غیر خداوند، او را بخواند بهره‌ای نمی‌برد، ولی چون با دل کندن از غیر خداوند، او را بخواند بهره‌ای نمی‌برد، دعا و هر نامی که بخواند اسم اعظم است... »

گویند اسم اعظم همانا «هو» است....بعضی گویند اسم اعظم در حروف مقطعه فواتح سور مندرج است و از علی (ع) نیز در این مورد دعایی نقل شده است. از امام سجاد (ع) روایت شده:

از خداوند مسألت داشتم اسم اعظمی را که با خواندن آن دعا مستجاب می‌گردد به من بیاموزد و در خواب به من گفته شد بگو:

«اللهم انی اسألک الله الله الله الذی لا اله الا هو رب العرش العظیم»

پس هر بار که این دعا را خواندم فرج و فتوحی حاصل شد.

از احادیث اهل بیت، علی الخصوص از امام رضا (ع) وامام جعفر صادق (ع)‌روایت شده است که «بسم الله الرحمن الرحیم» به اسم اعظم نزدیک‌تر است از سیاهی چشم به سفیدی آن.

مقاله

جایگاه در درختواره تفسیر قرآن
جایگاه در درختواره علوم قرآن و حدیث - قرآن پژوهی - خداشناسی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

پر بازدیدترین ها

No image

صدقه به فامیل واجبتر است یا دیگران؟!

نظر به این‌ که هر شخصی نسبت به بستگانش آگاهی بیشتری دارد و اگر در میان آنان شخص نیازمندی باشد وی را می‌شناسد بر این اساس، اگر همه ما به این وظیفه عمل کنیم دیگر در جامعه، نیازمند و فقیری موجود نخواهد بود.
No image

مبنای حسن معاشرت درنظام حقوقی خانواده

در تفکر اسلامی هر یک از زن و شوهر در قبال یکدیگر از حقوق متقابل و ویژه ای برخوردارند که از آن جمله می توان به حسن معاشرت اشاره داشت. از نظر قرآن کریم اساسی ترین اصل در رفتار و تعامل بین زوجین معاشرت به معروف است که صریحاً در آیه 19 سوره نساء تحت عنوان «و عاشرومن بالمعروف» بیان شده است.
No image

برخورد با همسر در اسلام

بر خلاف برخی تفکرات غلط و عوامانه و در حقیقت ظالمانه، در منطق اسلام زن برای مرد یک کنیز یا یک برده ویا کسی که کار منزل را انجام میدهد، واز بچه های شوهر نگهداری میکند نیست، بلکه به عنوان شریک شوهر ویار و همکار او در اداره امور زندگانی و تربیت فرزندان مطرح میباشد، لذا اسلام دستور فرموده که همسران باید از اذیت و بد زبانی و فحاشی به یکدیگر بپرهیزند.
No image

راهكارهای قرآنی برخورد با همسران و فرزندان نااهل

دشمنی زنان و فرزندان نااهل بر محور ایمان است: خداوند مؤمنان را خطاب قرار داده است و از جمله «عدو لكم» استفاده می شود كه فاصله و تضادی كه میان آنان و مؤمنین ایجاد می شود اختلافات خانوادگی معمول نیست بلكه اختلاف دینی است یعنی همسران و یا فرزندان نااهل رفتارهایی خلاف ایمان به خدا انجام می دهند.
Powered by TayaCMS