دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

قال الامام الجواد (علیه‌السلام):«مَنْ اطاعَ هَواه اَعْطی عَدُوَّه مُناهُ»

امام جواد (علیه‌السلام) فرمودند: «کسی که از هوای نفس خود اطاعت نماید با این عمل آرزوی دشمن خویش را برآورده است.»(سفینه البحار، ماده هوی، ص 728)
قال الامام الجواد (علیه‌السلام):«مَنْ اطاعَ هَواه اَعْطی عَدُوَّه مُناهُ»
قال الامام الجواد (علیه‌السلام):«مَنْ اطاعَ هَواه اَعْطی عَدُوَّه مُناهُ»

قال الامام الجواد (علیه‌السلام):

«مَنْ اطاعَ هَواه اَعْطی عَدُوَّه مُناهُ» (سفینه البحار، ماده هوی، ص 728)

امام جواد (علیه‌السلام) فرمودند:

«کسی که از هوای نفس خود اطاعت نماید با این عمل آرزوی دشمن خویش را برآورده است.»

توضیح:

برای جوانان که فطرتاً پاک و فضیلت دوست هستند و قدرت وجدان، در نهادشان بالنسبه نیرومند است پیروی از تمایلات ناروای غریزی و پشت پا زدن به ندای وجدان اخلاقی کار آسانی نیست موقعی که برای اولین بار جوانی در معرض تضاد وجدان و غریزه قرار می‌گیرد با کشمکش روحی شدید مواجه می‌شود.

از یک طرف وجدان اخلاقی او را به راه پاکی و فضیلت می‌خواند و از گناه و خیانت بر حذرش می‌دارد و از طرف دیگر انگیزۀ نیرومند غریزه وی را به سوی خود می‌کشاند و به اعمال تمایل غیر مشروعش تحریک می‌کند و گاهی این حالت کشاکش و تعارض درونی، هفته‌ها و ماه‌ها بطول می‌انجامد تا سرانجام یا وجدان غلبه کند و از گناه منصرف گردد یا غریزه غلبه کند و به گناه ضد وجدان آلوده شود. که البته طبق این روایت اطاعت از هوای نفس و غرائز سرکش، در حقیقت اطاعت از دشمن درونی است که انسان را به فساد و تباهی می‌کشاند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

 فرازی از خطبه های نهج البلاغه در باب توحید

فرازی از خطبه های نهج البلاغه در باب توحید

هر چه به ذات شناخته باشد ساخته است و هرچه به خود بر پا نباشد ديگرى اش پرداخته. سازنده است نه با به كار بردن افزار. هر چيز را به اندازه پديد آرد، نه با انديشيدن در كيفيت و مقدار. بى نياز است بى آنكه از چيزى سود برد. با زمان ها همراه نيست و دست افزارها او را يارى ندهد.
 خداشناسی در نهج البلاغه

خداشناسی در نهج البلاغه

پیشوایان دینی، همواره ما را از اندیشیدن در ذات خداوند بزرگ منع کرده اند؛ چرا که عظمت بی پایان حضرت حق، فراتر از آن است که عقل محدود و نارسای بشری به درک و شناخت او دست یابد. در بخشی از کلام امام علی علیه السلام آمده است: «اگر وهم و خیال انسان ها، بخواهد برای درک اندازه قدرت خدا تلاش کند و افکار بلند و دور از وسوسه های دانشمندان، بخواهد ژرفای غیب ملکوتش را در نوردد و قلب های سراسر عشق عاشقان، برای درک کیفیّت صفات او کوشش نماید .
 توحید و خداگرایی‏ در نهج البلاغه

توحید و خداگرایی‏ در نهج البلاغه

البته این‏گونه نیست که خداوند با وجود امکان اشراف انسان بر صفاتش او را بازداشته، بلکه روشن است که شناخت جامع موجود نامحدود از سوى یک موجودِ محدود محال است. قدرت او بر اشراف‏بخشیدن به‏انسان در شناخت خود، به این امرِ محال تعلق نمى‏گیرد؛ زیرا غیرخدا همه‏چیز محدودیت دارد و نامحدودکردن محدود ذاتاً محال است.
 توحید در نگاه امام علی (علیه السلام)

توحید در نگاه امام علی (علیه السلام)

بعضی متفکران بر این باورند که در قرآن بر اثبات وجود آفریدگار آیـاتـی ذکـر شده است که روشن ترین آن ها را آیه ذیل است: (افی الـلـه شک فاطر السموات والارض5؛ مگر درباره خدای متعال که خالق آسمان ها و زمین است، شکی هست؟
 توحید از دیدگاه قرآن و نهج البلاغهʁ)

توحید از دیدگاه قرآن و نهج البلاغه(1)

با توجه به این نکته، باید ببینیم که قرآن کریم برای عقائد و معارف مطرح شده از جانب خودش چه دلائلی را مطرح کرده است ؟ و با وجود این شیوه که قرآن از همه گروه ها برهان ودلیل می طلبد، آیا ممکن است که خودش برای مطالب خود دلیل نیاورد؟ و آیا جا دارد که ما برای معارف اسلام، از جای دیگر طلب دلیل کنیم ؟
Powered by TayaCMS