دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

چگونگی مبارزه با غرور

No image
چگونگی مبارزه با غرور

پرسش:

راهكارهای مبارزه با غرور و تکبر كدام است؟

پاسخ:

اگر انسان به راه هاي طي شده پشت سرخود نگاه كند، ممكن است دچار غرور شود و خيال كند كه خيلي راه رفته، ولي اگر به راه هاي پيش رو و نرفته بنگرد، غرورش مي‌شكند.

اگر به كتبي كه مطالعه كرده بنگرد مغرور مي‌شود، اما اگر به كتاب هايي كه نخوانده نگاه كند، غرورش مي‌شكند. به سرمايه خود نگاه نكنيد، به سرمايه‌هاي دنيا بنگريد.

قرآن مي‌فرمايد: تمام اطلاعات و علوم شما اندكي بيش نيست، «و ما اوتيتم من العلم الّا قليلًا» (اسراء 85)

به اعمال كم ننازيد. بهترين بندگان خدا كه دايماً در حال عبادت بودند با ناله فرياد مي‌زدند كه عمل ما كم و قليل است:

«آه من قلة الزّاد» غررالحكم ص 144 و در مناجات مي‌گفتند: «و ما قدر اعمالنا في‌ جنب نعمك» (بحار، ج 95، ص 85)

انسان در آغاز هيچ بوده است، «لم يكن شيئاً» (انسان 1) پس از وجود نيز چيز قابل ذكري نبوده است. «لم يك شيئاً مذكورا»

آب پستي بيش نبوده است. «من ماءٍ مهين» (سجده 8)

پس از مدتي اين آب پست در تاريكي‌هاي سه گانه رحم مادر قرار گرفت، «في ظلمات ثلاث» (زمر 6) همين كه به دنيا آمد، هيچ چيزي نمي‌دانست. «اخرجكم من بطون امهاتكم لاتعلمون شيئاً»

انسان براي عسل به زنبور كوچك، براي تخم مرغ به مرغ، براي گوشت به گوسفند، براي شير به گاو، براي باربري در سفر به الاغ و اسب و شتر محتاج است.

انسان براي تنفسش به هوا و اكسيژن توليد شده از برگ ها و براي زندگي به جماداتي مثل ماه و خورشيد و زمين محتاج است ....

روزگاري كه يكي از فرزندان آدم(ع)، برادر خود را كشت، نسبت به جنازه او متحير بود. كلاغي آمد و به او ياد داد كه مرده را بايد دفن كرد، «فبعث اللّه غرابا يبحث في الارض» (مائده 31)

امروز هم انسان در ساختن هواپيما، از بال ها و پا و نوك و ساختمان جسمي پرندگان الهام مي‌گيرد.

شايد بتوان گفت محتاج‌ترين موجودات، انسان است ولي سركش‌ترين آنها هم انسان است. همه‌ هستي در حال تواضع هستند: «كل له قانتون» (بقره 116) ولي انسان حتي در مقابل خدا هم‌ متواضع نيست.

كوتاه سخن آنكه براي شكستن غرور و تقويت روح بندگي و تواضع بايد بدانيم كه علم و قدرت و ثروت و اعمال ما محدود، كم و ناچيز است؛ ولي ما به همه موجودات نياز و احتياج داريم. اين توجه و تفكر به گذشته و احتياجاتي كه در چشم انداز آينده داريم، مي‌تواند ما را از غرور و تکبر نجات دهد.

يكي ديگر از اموري كه مي‌تواند غرور انسان را بشكند، توجه به سرنوشت شوم مغروران تاريخ همچون قارون‌ها، فرعون‌هاي ديروز و امروز است.

* گاهي آرزوها انسان را مغرور مي‌كند، «غرّتكم الاماني» (حديد 14)

* گاهي دنيا انسان را مغرور مي‌كند، «غرّتكم الحياهًْ الدنيا» (جاثيه 35)

* گاهي شيطان انسان را با وعده‌هاي خود مغرور مي‌كند، «ما يعدهم الشّيطان الّا غروراً» (نساء 120)

* گاهي شعارها و سخنان زيبا انسان را گول مي‌زند، «يوحي بعضهم الي بعض زخرف القول غروراً» (انعام 112)

* گاهي انسان‌ها يكديگر را گول مي‌زنند، «بل ان يعد الظالمون بعضهم بعضا الاغروراً» (فاطر 40)

بدون لطف و امداد الهي، انسان نمي‌تواند از دام هاي شيطاني و انساني و تبليغات و جلوه‌هاي دنيايي رهايي يابد و به وسيله‌ آنها مغرور و متکبر نشود.

روزنامه كيهان، شماره 21204 به تاريخ 19/8/94، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

 فرازی از خطبه های نهج البلاغه در باب توحید

فرازی از خطبه های نهج البلاغه در باب توحید

هر چه به ذات شناخته باشد ساخته است و هرچه به خود بر پا نباشد ديگرى اش پرداخته. سازنده است نه با به كار بردن افزار. هر چيز را به اندازه پديد آرد، نه با انديشيدن در كيفيت و مقدار. بى نياز است بى آنكه از چيزى سود برد. با زمان ها همراه نيست و دست افزارها او را يارى ندهد.
 خداشناسی در نهج البلاغه

خداشناسی در نهج البلاغه

پیشوایان دینی، همواره ما را از اندیشیدن در ذات خداوند بزرگ منع کرده اند؛ چرا که عظمت بی پایان حضرت حق، فراتر از آن است که عقل محدود و نارسای بشری به درک و شناخت او دست یابد. در بخشی از کلام امام علی علیه السلام آمده است: «اگر وهم و خیال انسان ها، بخواهد برای درک اندازه قدرت خدا تلاش کند و افکار بلند و دور از وسوسه های دانشمندان، بخواهد ژرفای غیب ملکوتش را در نوردد و قلب های سراسر عشق عاشقان، برای درک کیفیّت صفات او کوشش نماید .
 توحید و خداگرایی‏ در نهج البلاغه

توحید و خداگرایی‏ در نهج البلاغه

البته این‏گونه نیست که خداوند با وجود امکان اشراف انسان بر صفاتش او را بازداشته، بلکه روشن است که شناخت جامع موجود نامحدود از سوى یک موجودِ محدود محال است. قدرت او بر اشراف‏بخشیدن به‏انسان در شناخت خود، به این امرِ محال تعلق نمى‏گیرد؛ زیرا غیرخدا همه‏چیز محدودیت دارد و نامحدودکردن محدود ذاتاً محال است.
 توحید در نگاه امام علی (علیه السلام)

توحید در نگاه امام علی (علیه السلام)

بعضی متفکران بر این باورند که در قرآن بر اثبات وجود آفریدگار آیـاتـی ذکـر شده است که روشن ترین آن ها را آیه ذیل است: (افی الـلـه شک فاطر السموات والارض5؛ مگر درباره خدای متعال که خالق آسمان ها و زمین است، شکی هست؟
 توحید از دیدگاه قرآن و نهج البلاغهʁ)

توحید از دیدگاه قرآن و نهج البلاغه(1)

با توجه به این نکته، باید ببینیم که قرآن کریم برای عقائد و معارف مطرح شده از جانب خودش چه دلائلی را مطرح کرده است ؟ و با وجود این شیوه که قرآن از همه گروه ها برهان ودلیل می طلبد، آیا ممکن است که خودش برای مطالب خود دلیل نیاورد؟ و آیا جا دارد که ما برای معارف اسلام، از جای دیگر طلب دلیل کنیم ؟
Powered by TayaCMS