دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مکان نماز گزار

در مکان نماز، آن گونه حاضر شو گویا که در مقابل بزرگترین پادشاه حاضر شده ای و طالب مناجات و تضرع بسوی او و متقاضی خشنودی و نظر رحمت او هستی ، ‌پس بنگر و برای اینکار مکانی متناسب هم چون مساجد شریف و مشاهد مطهر را در حد امکان برگزین ، که خداوند متعال ، همانطور که محضر پادشاهان، وسیله تقرب به آنان است ، اینگونه مکانها را محلی برای اجابت وقبول و رحمت و نیز معدنی برای رضایت و مغفرت خود قرار داده است.
مکان نماز گزار
مکان نماز گزار

نویسنده : علامه سید عبدالله شُبّر

شهید ثانی دراین باره می گوید:

«در مکان نماز، آن گونه حاضر شو گویا که در مقابل بزرگترین پادشاه حاضر شده ای و طالب مناجات و تضرع بسوی او و متقاضی خشنودی و نظر رحمت او هستی ، ‌پس بنگر و برای اینکار مکانی متناسب هم چون مساجد شریف و مشاهد مطهر را در حد امکان برگزین ، که خداوند متعال ، همانطور که محضر پادشاهان، وسیله تقرب به آنان است ، اینگونه مکانها را محلی برای اجابت وقبول و رحمت و نیز معدنی برای رضایت و مغفرت خود قرار داده است. در این مکان ، با وقار و آرامش ، و مراقبت در خشوع و انکسار قدم گزار ، و از مقام ربوبی بخواه تا تو را از بندگان خالصش قرار دهد و به بندگان در گذشته با اخلاص خویش ملحق نماید. مراقب باش ، گویا از پل صراط عبور می کنی ، حالت خویش را بین خوف و رجا و رد و قبول خدای متعال قرار ده تا قلبت خاشع ، و فکرت خاضع شود وسزاور فیض رحمت الهی تو را فرا گیرد وتوجهات حق بر تو نازل شود.[1]»

امام صادق علیه السلام فرموده :

«هر گاه به درب مسجد رسیدی ، پس متوجه باش که تو به درگاه سلطان بزرگی رسیده ای ، که به بارگاهش جز پاکان گام نمی نهند و به مجالست و انس با او جز صدیقین اذن نمی یابند، پس به بارگاه خدمت و عبادتش ، قدم گزار که در مقابل هیبت پادشاهی قرار داری، که اگر در انجام آداب و وظایف لازم ، کوتاهی نمایی در خطر بزرگی می باشی. و بدان که خداوند متعال قادر به انجام هر رفتاری با توست ، خواه آن رفتار از سر عدلش باشد یا به علت فضل ورحمتش . پس اگر به موجب فضل و رحمت خود با تو مهربانی و عطوفت کرده البته طاعت کمی را از تو قبول کرده ، و در مقابل عملی قلیل ، جزای کثیر و اجر بسیاری به تو عطا کرده است. واگر بخواهد موافق عدل با تو رفتار کرده ، صدق و اخلاص از تو طلب نماید، در این صورت تو محجوب و از پیشگاه جلال او مردود خواهی شده، هرچند که اعمال تو بسیار باشد و خداوند متعال آنچه را که بخواهد بجا خواهد آورد.

پس در آن هنگام ، به عجز و تقصیر و فقر خود در حضور او اعتراف کن ، زیرا تو می‌خواهی که به عبادت او بپردازی و با او انس گیری . اسرار سینه خود را بر او فاش کن و آگاه باش که آشکار و پنهان مردم ،‌ بر او مخفی نیست و بمانند نیازمندترین بندگان خدا در پیشگاه او باش . وقلب خود را از هر چیزی که تو را مشغول ساخته و قلب تو را از او محجوب می کند، خالی ساز ، زیرا او بنده ای را می پذیرد که خالص و پاک و صاف باشد. پس بنگر که نام تو در کدام دفتر ثبت شده ، بیرون می آید. پس اگر حلاوت وطعم خوش مناجات با خدا را چشیده و لذت مخاطبه و گفتگوی با او را درک کرده واز جام رحمت وکرامت او که همه در اثر توجه وحسن افعال واجابت او بر تو صورت می گیرد نوشیدی ، هر آینه برای بندگی و خدمت او آماده شده ای . پس به مسجد ، داخل شو که اجازه ورود داری ودر امان هستی ، و اگر این گونه نیست ، پس توقف کن مانند توفق ان بیچاره ای که راههای نجات ، به او بسته شده ، و امال او کوتاه گشته ، ومدت زندگی او سپری شده است . پس اگر خداوند متعال در این صورت ، از تو خلوص نیت درپناهندگی بسویش مشاهده نمود، البته با نظر مهربانی و لطف و رحمت در تو خواهد نگریست ، و تو را به آن عملی که دوست داشته و از آن خشنود است ، توفیق خواهد داد . زیرا خداوند ، کریم است و دوست دارد که به بندگان مضطری که به درگاه او رو آورده اند و رضایت او را جستجو می کنند، لطف و کرامت نمایند که خود می فرماید: «آیا چه کسی است که سخن بیچارگان را بداند هنگامی که او را می خوانند ، پا سخ دهد و بدیها ار از آنها دور سازند؟[2]‌-[3]»

منبع: بنیادهای اخلاق اسلامی ، علامه سید عبدالله شبر،چاپ دوم سال 1369،‌ناشر/بنیاد فرهنگی امام المهدی (عج)

    پی نوشت:
  • [1] . اسرار الصلوه ، صفحه 184
  • [2] .سوره نمل ، آیه 62
  • [3] . مصابح الشریعه و مفتاح الحقیقه ، شرح عبدالرزاق گیلانی ، باب دوازدهم ، صفحه 86.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

علل زوال ادریسیان

زید بن علی بن حسین بن علی بن أبی طالب(علیهم السلام) با قیام علیه حکومت هشام بن عبدالملک(72-125 هجری)، پایه گذار مکتب زیدیه در جهان اسلام شد. این گروه که بواسطه انتساب نامشان به نام زید بن علی، به این شهرت رسیده‌اند، در اصطلاح دانش فرقه شناسی، شاخه‌ای از مذهب تشیع می‌باشند که پیروان آن اعتقاد به امامت زید را نیز به همراه دارند.
No image

تقابل دیدگاههای مخترعه و مطرفیه

زیدیه در لفظ به گروهی که منسوب به زید بن علی بن حسین ابن علی بن أبی طالب(علیهم) هستند، اطلاق می شود[1]. اندیشه «منصوص بودن امامت» و اعتقاد به وجود نص بر امامت اهل بیت(ع) نقطه پیوندی است که زیدیه و امامیه را تحت عنوان عام «تشیع» قرار می‌دهد.[2]
No image

ناصریه

No image

مطرفیه

No image

ابراهیمیه

Powered by TayaCMS