دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مسواک کردن

مسواک کردن باعث پاکی دهان وخوشنودی پروردگار متعال است . وخداوند آنرا از آداب وسنتهای موکد قرار داده است ،‌در آن منافع وفوائدی برای ظاهر بدن وباطن انسان می باشد ،‌که نزد شخص عاقل از شماره بیرون است.
مسواک کردن
مسواک کردن

نویسنده : امام صادق علیه السلام

مسواک کردن باعث پاکی دهان وخوشنودی پروردگار متعال است . وخداوند آنرا از آداب وسنتهای موکد قرار داده است ،‌در آن منافع وفوائدی برای ظاهر بدن وباطن انسان می باشد ،‌که نزد شخص عاقل از شماره بیرون است. پس چنانکه بوسیله مسواک آلودگیهای دندانهای خود را که از طعام وخوراک ایجاد شده است ،‌پاک می کنی ،‌همینطور آلودگیهای ناشی از معاصی وخطاهای قلبت را بوسیله تضرع و زاری وخشوع وشب بیداری واستغفار رد سحرگاهان پاک گردان وبرای خدا ظاهر وباطنت را از تیرگی مخالفت از امر خدا وانجام محرمات از سر اخلاص پاک گردان ،‌که رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلم با نقل این جمله برای افراد بیدار ،‌مثلی فرموده اند و آن اینکه : مسواک یکی از نباتات لطیف و نظیف است و شاخه ای از درخت عذب مبارک می باشد. ودندانها را خداوند متعال در دهان انسان قرار داده است که آلت جویدن وسبب میل واشتها به طعام ونیکی وضع معده می باشد و دندانها جوهری صاف می باشند که در اثر جویدن طعام آلوده شده ،‌وطعم بوی دهان را تغییر داده ، وفسادی از آن در فکر انسانی ایجاد می شود . وچون انسان با آن چوب لطیف آن جوهر صاف (دندانها)را مسواک کرد ،‌آن تغییر وفسادی که عارض شده بود، برطرف شده ودندانها و دهان انسان بصورت اول برمی گردد.

وهمچنین است قلب انسان زیرا که خداوند متعال قلب انسان را پاک و صاف آفریده است، تفکر وذکر وتوجه به هیبت وعظمت الهی را غذای آن قرار داده است. و چون این قلب پاک به غذاهای غفلت و کدورت ، آلوده گشت به وسیله توبه کدورتها صیقل داده می شود واز طریق انابه ،‌از ناپاکی ها پاک می شود، وبه حالت اولی وجوهر اصلی صاف خود بر می گردد.خداوند متعال می فرماید:

خداوند توبه کنند گان و آنان که خودشان را پاک وطاهر می نمایند را دوست دارد.و رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلم ما را به مسواک کردن ظاهر دندانها امر فرمودند وبا این گفته در حقیقت مثلی را اراده کرده اند که هرکسی از دید عبرت به این مثلها بنگرد و مفاهیم اصلی وفرعی آنها را بیرون کشد ، خداوند برای او چشمه های حکمت را می گشاید وزیادت آن از فضل خداست که خداوند ، پاداش نیکوکاران را ضایع نمی سازد. [1]

    منبع: بنیادهای اخلاق اسلامی ،‌مؤلفین :اخلاق نظری ،مهدی حائری تهرانی، اخلاق عملی ، علامه سید عبدالله شبر،چاپ دوم سال 1369،‌ناشر/بنیاد فرهنگی امام المهدی (عج)
    پی نوشت:
  • [1] . بنیادهای اخلاق اسلامی ص 124

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

مشعشعیان

مشعشعیان

سیدمحمد بن فلاح، از نوادگان  امام کاظم (ع)، در واسط عراق زاده شد.
فرقه نعمانیه

فرقه نعمانیه

تفرق و انشعاب در تمام مذاهب رویدادی انکار نشدنی است اما برخی اوقات حقایق این انشعاب در اثر تعصبات مخفی می‌شود بلکه افتراء و دروغ دشمنان یک مذهب، انشعابات کاذبی را به صحنه مذهب مورد نظر می‌رساند.
فرقه رافضه Rafzh

فرقه رافضه Rafzh

اسامی مختلفی می‌تواند به هر فرقه یا مذهبی اطلاق شود.اما در برخی موارد اطلاق و نامگذاری اسامی، بر اساس دشمنی مخالفین صورت می‌گیرد. انگیزه دشمنان، تحقیر و توهین به فرقه یا مذهب مذکور می‌باشد. این شیوه توسط عموم اهل سنت در مورد شیعه بکار رفته و امروزه نیز بکار می‌رود.
فرقه فطحیه Fthyh

فرقه فطحیه Fthyh

نیمه اول قرن دوم از نظر ظهور فرق و مذاهب گوناگون در دامن امت اسلامی بسیار گسترده می‌نماید.
فرقه شمطیه Shmtyh

فرقه شمطیه Shmtyh

اعتقاد به مهدویت از ارکان عقائد شیعی است و در ادیان و مذاهب دیگر وجود منجی آخرالزمان به اشاره بیان شده است. این عامل امید دهنده اگر به طور صحیح تبیین نشود مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت.
Powered by TayaCMS