دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خوش خلقی

خداوند به بنده اش چیزی از خیر دنیا و آخرت عطا نکرده است مگر خوش خلقی و حسن نیت.
خوش خلقی
خوش خلقی

خوش خلقی

قال علی (ع):«ما اعطی الله سبحانه العبد شیئاً من خیر الدنیا و الآخرۀ الا بحسن خلقه وحسن نیّته»(تصنیف غررالحکم ودرر الکلم/حدیث5366)

ماده خلق(خ ل ق)اگر با خاء مفتوح استعمال شود به معنای صورت ظاهری است و اگر با ضمه خوانده شود به معنای صورت باطنی است مثلا وقتی می گوییم فلانی خَلق و خُلقش نیکو است یعنی ظاهر و باطنی آراسته و زیبا دارد.

بنابراین صورت باطنی (خُلق)انسان مانند صورت ظاهریش دارای هیئت وترکیبی زشت یا زیبا است.[1]

در اسلام همواره بر مسأله خوش خلقی تاکید شده است و همین مسأله یکی از نشانه های شخص مومن شمرده شده است تا جایی که خداوند در قران در مورد پیامبراکرم می فرماید:

«انک لعلی خلق العظیم»[2]

به درستی که تو داراد خلق و خویی بزرگ هستی

خداوند در جای دیگری از قران کریم به خاطر همین خلق و خوی زیبای پیامبر خطاب به تمام مومنین او را الگوی انان قرار داده چنین مفرماید:

«لقد کان لکم فی رسول الله أسوۀ حسنۀ»[3]

به درستی که رسول خدا برای شما الگوی نیکویی است.

راه به دست آوردن اخلاق حسنه و گام زدن در وادی تهذیب این است که انسان خود را وادار به انجام کارهایی کند که ثمره و نتیجه حسن اخلاق است مثلا شخص متکبر جامه‌ی تواضع بپوشد و یا کسی که دائم به عیب‌گویی دیگران مشغول است سعی کند از دیگران تعریف کند و آنقدر این کار را ادامه دهد تا به صورت خلق و خوی در آید تا خُلق اوّلی خود را کم کم از دست دهد.[4] و در راه تهذیب نفس، پیامبر وائمه معصومین را الگوی خود قرار دهد و از آنها استمداد جوید.

    پی نوشت:
  • [1] - سید عبد الله شبر ، اخلاق شبر، ترجمه محمد رضا جباران، قم، انتشارات هجرت،چاپ پنجم،1379هش، ص31
  • [2] - قلم/ 4
  • [3] - احزاب/ 21
  • [4] - اخلاق شبّر، ص 37

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

سخنرانی استاد صدیقی با عنوان پیامبرصلی الله علیه و آله وسلم، واسطه ی فیض الهی

سخنرانی استاد صدیقی با عنوان پیامبرصلی الله علیه و آله وسلم، واسطه ی فیض الهی در رابطه با موضوع دهه صفر در این قسمت قرار دارد.
No image

سخنرانی استاد صدیقی با عنوان اخلاق اجتماعی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم

سخنرانی استاد صدیقی با عنوان اخلاق اجتماعی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم در رابطه با موضوع دهه صفر در این قسمت قرار دارد.
No image

سخنرانی استاد صدیقی با عنوان سیرة پیامبر و اهل بیت صلوات الله علیهم در تربیت اعتقادی معاد

سخنرانی استاد صدیقی با عنوان سیرة پیامبر و اهل بیت صلوات الله علیهم در تربیت اعتقادی معاد در رابطه با موضوع دهه صفر در این قسمت قرار دارد.
No image

سخنرانی استاد صدیقی با عنوان حلم و بردباری در سیره اخلاقی ائمه معصومین

سخنرانی استاد صدیقی با عنوان حلم و بردباری در سیره اخلاقی ائمه معصومین در رابطه با موضوع دهه صفر در این قسمت قرار دارد.
Powered by TayaCMS