دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حد كفاف برای همه سالكين يكسان نيست

No image
حد كفاف برای همه سالكين يكسان نيست  

(بدان اي سالک عزيز!) آنچه در روايت از آن تعبير به کفاف و کفايت شده، مفهومي است که مصاديقش متناسب با شرايط زندگي هر انساني، مختلف مي شود. يعني اين طور نيست که خوراک، پوشاک، مسکن و... براي همه افراد، يک سقف معين داشته باشد، لذا لغت کفاف، که در روايات بکار رفته است، هم از نظر شرايط مکاني و هم شرايط زماني، نسبت به حد متعارف معيشتي افراد مختلف مي شود. اين يک مسئله عرفي است که شارع مقدس، تشخيص آن را به عهده ما گذاشته است.

    امام علي(ع) در روايتي فرمود: «ولاتسالوا فيها فوق الکفاف و لاتطلبوا منها اکثر من البلاغ» در دنيا بيش از آنچه که مورد احتياج شما است درخواست نکنيد، و بيش از اين، به دنبال آن نرويد. «لاتسالوا» مسئله خواستن است و «لاتطلبوا» مسئله توانستن. (بحارالانوار، ج 69، ص 68)

    در روايتي ديگر پيامبر گرامي(ص) فرمود: «فروا من فضول الدنيا کما تفرون من الحرام» همان گونه که از حرام دوري مي کنيد، از اضافات دنيا فرار کنيد. در ادامه روايت آمده است: «وتوبوا الي الله من فضول الدنيا» از اضافات و آنچه مورد نياز نيست به خدا رو آوريد! (مستدرک الوسائل، ج 12، ص 54) اينجا صحبت از حرام نيست، بلکه صحبت از چيزي است که مورد احتياج ما نباشد، يعني فضول دنيا را رها و رو به سوي خدا کنيد، نه اينکه فضول دنيا را رها کنيد و حرکتي به سمت معنويت نداشته باشيد.

    در روايتي از علي بن الحسين(ع) نقل شده که پيامبر اکرم(ص) نسبت به خودشان در دعايي فرمودند: «اللهم ارزق محمدا و آل محمد الکفاف» بارالها به معيشت محمد و آل محمد به مقدار کفايت روزي فرما! (بحارالانوار، ج 69، ص 61)

 

    رسائل بندگی،آيت الله شيخ مجتبی تهرانی، ص ۱۵۱

   

              روزنامه كيهان، شماره 21033 به تاريخ 25/1/94، صفحه 8 (معارف)

مقاله

نویسنده آيت الله شيخ مجتبی تهرانی
جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

آیت الله حاج میرزا محمد غروی تبریزی (آیت اخلاص)

او يكي از علماي واقعي و زاهد بود و تا آخر عمر، تدريس را ترك نكرد . در سرما و گرما و با كهولت سن، راه طولاني را پياده به مدرسه طالبيه مي آمد . چند بار شاگردانش عرض كردند: «حاج آقا چرا سوار تاكسي نمي شويد؟» فرمود: «من كه توان آمدن دارم، چرا مال امام را خرج كنم؟
No image

حضرت آیت الله حاج میرزا علی هسته ای اصفهانی

مرحوم هسته اي اصفهاني، موقعي كه آوازه و شهرت مرحوم آيت الله شهيد شيخ فضل الله نوري در ايران منتشر شده بود، وارد تهران شد و ابتدا به دروس برخي از اساتيد مشهور تهران رفت، ولي آنان را قابل استفاده براي خود نديد و دروس آنان را قابل مقايسه با اساتيد اصفهان ندانست.
No image

مرحوم حاج عباسعلی حسینی

در این بخش سیره ی تبلیغی مرحوم حاج عباسعلی حسینی بیان شده است.
No image

حاج شیخ حسن حجتی واعظ

رحوم حجتي واعظ، سخنوري بصير، شجاع، بليغ و فصيح بود . هنوز هم بعد از چهل سال از خاموش شدن اين خورشيد درخشان شمال، در افواه و السنه مردم سخن از ملاحت و شيريني سخنان وي مي رود .
No image

امام خمینی (ره) آینه مهر و قهر

امام در طول شبانه روز حتي يك دقيقه وقت تلف شده و بدون برنامه از قبل تعيين شده نداشتند . با توجه به شرايط سني و ميزان فعاليتي كه داشتند، باز هم ساعات خاصي را در سه نوبت - هر كدام، نيم تا يك ساعت - به اهل منزل اختصاص داده بودند كه هر كدام از ما كه مايل بوديم خدمت ايشان مي رسيديم و مسائل خودمان را مطرح مي كرديم.
Powered by TayaCMS