دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پناه بردن به خدا از سه چيز

No image
پناه بردن به خدا از سه چيز

روي عن الصادق«ع» قال:«اَعُوذُ بِكَ مِنْ دُنْيَا تَمْنَعُ خَيْرَ الْآخِرَةِ وَ مِنْ حَيَاةٍ تَمْنَعُ خَيْرَ الْمَمَاتِ وَ مِنْ اَمَلٍ يَمْنَعُ خَيْرَ الْعَمَلِ»(1)

از امام صادق«ع» دعايي منقول است که حضرت در آن فرمودند(2): خدايا! از دنيايي که مانع پرداختن به آخرت شود، به تو پناه مي‌برم! يعني از آن پولي که موجب شود قيامت را فراموش کنم، به تو پناه مي‌برم. بعضي‌ها وقتي چهار سَنّار به دست مي‌آورند، يابوي نفسشان چموش مي‌شود، خدا يادشان مي‌رود، قيامت را هم فراموش مي‌کنند. به تو پناه مي‌برم از دنيايي که وقتي نصيب من ‌شود، آخرت را از يادم ببرد!

و از حياتي که موجب شود مردن را فراموش کنم به تو پناه مي‌برم! وقتي زندگي برخي افراد باب ميلشان مي‌شود، ديگر مرگ را فراموش مي‌کنند. در عبارت قبلي «قيامت» بود، اينجا «مرگ» است. حضرت مي‌فرمايند: بالاخره مي‌ميري، همه چيز را مي‌گذاري و مي‌روي، و از آرزوي طول عمري که مانع از اعمال صالح و خير شود به تو پناه مي‌برم! «امل» در اين روايت به معناي آرزوي طول عمر است.

حواست جمع باشد اگر دنيا به تو روي آورد، خوشحال نشوي! مراقب باش دنيا موجب نشود آخرت را فراموشي کني! به خدا بگو: حياتي که موجب شود مرگ را فراموش کنم، نمي‌خواهم. آرزوي طول عمري که موجب شود از اعمال صالح دور شوم، نمي‌خواهم.

____________

(1) بحارالانوار ج 95 ص 260

(2) اين دعا مخصوص ايشان است که در بحار آمده و در روز عرفه مي‌خواندند و سه جمله‌اش را نقل کردم.

* پايگاه اطلاع رساني

آيت الله شيخ مجتبي تهراني(ره)

□

روزنامه كيهان، شماره 21190 به تاريخ 3/8/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

ماهواره و تربیت با رویکرد آگاهی‌بخشی

ماهواره و تربیت با رویکرد آگاهی‌بخشی

چیزی که در حوزه جنگ نرم به‌عنوان ابزارآلات فرهنگی بیشتر استفاده می‌شود؛ بحث سینما، مطبوعات، نرم‌افزارهای مبتنی بر تلفن همراه مانند همین واتس‌آپ، وایبر، تانگو، لاین و... است.
روش سلبی به مثابه روش فطری در تبلیغ دینی

روش سلبی به مثابه روش فطری در تبلیغ دینی

هدف این مقاله، بررسی ویژگی‌های روش تبلیغ «سلبی» و«پرهیزی» با تکیه بر مفاهیم قرآنی «تزکیه» و« ذکر»، و مقایسه آن با روش‌های «تجویزی» و «تحمیلی» در تبلیغ دینی است. با مقایسه همانندی‌ها و ناهمانندی های این دو روش (سلبی و فطری، در برابر تجویزی و ایجابی) مشخص می‌شود که در رویکرد سلبی، مبلغان به جای «دین‌دهی» از بیرون، باید تلاش کنند تا مخاطبان با مداخله و مکاشفه خود بر مبنای اصل «دین‌یابی» از درون، پی به ارزش‌های دینی ببرند.
صفات و ویژگی‌های تربیتی مبلغان از منظر قرآن کریم

صفات و ویژگی‌های تربیتی مبلغان از منظر قرآن کریم

تبليغ در قرآن به بلاغ، بيان، تبيين آمده و بیان‌ شده که يكي از وظايف مقدس و مهم انبياء، علماء، متفكران، دانايان و مصلحان است. با این زمینه، سؤال اساسی این خواهد بود که مبلغان برای چنین رسالت و وظیفه‌ مهمی باید دارای چه صفات و ویژگی‌هایی باشند؟
چیستی، چرایی و چگونگی تربیت تبلیغی

چیستی، چرایی و چگونگی تربیت تبلیغی

معنایی که از عبارت تربیت تبلیغی به ذهن متبادر می‌شود، این است که یک مبلغ باید به‌گونه‌ای تبلیغ کند که حاصل آن، تحقق امر تربیت در وجود متربی باشد. پس اگر تبلیغات به‌گونه‌ای انجام شود که این مهم میسر نگردد، نمی‌توان گفت که «تربیت تبلیغی» صورت گرفته است، بلکه می‌توان گفت که «آموزش تبلیغی» انجام شده است.
ضرورت و قلمرو «فقه‌ فرزندپروری» در تربیت دینی

ضرورت و قلمرو «فقه‌ فرزندپروری» در تربیت دینی

فرزندپروری از ابتدای خلقت مورد ابتلای والدین بوده و سبک‌های آن نیز در دهه‌های اخیر مورد توجه‌ی علومِ رفتاری قرار گرفته است. فرزندپروری فقهی و ابتناء سبکی از فرزندپروری بر احکامِ فقهی، ایده‌ای است که نوشتار پیش‌رو به دنبالِ تبیینِ ضرورت و قلمرو آن است
Powered by TayaCMS