دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرسش و پاسخ پرسش ما و پاسخ‌هایی از امام باقر(ع)

پر واضح است کسی که راه کمال را نپیماید، و در بیراهه و در مسیر گناه گام بردارد، به بلاهایی در دنیا و آخرت گرفتار می‌شود.
پرسش و پاسخ پرسش ما و پاسخ‌هایی از امام باقر(ع)
پرسش و پاسخ پرسش ما و پاسخ‌هایی از امام باقر(ع)

1- بدترین عقوبت خداوند در دنیا چیست؟

پر واضح است کسی که راه کمال را نپیماید، و در بیراهه و در مسیر گناه گام بردارد، به بلاهایی در دنیا و آخرت گرفتار می‌شود. خوب است از زبان امام باقر(ع) بدانیم بدترین مجازات الهی در دنیا چیست؟

پاسخ امام باقر(ع): «ما ضرب عبد بعقوبه اعظم من قسوةً‌القلب؛ هیچ بنده‌ای به کیفری بزرگ‌تر از سنگدلی و سخت‌دلی کیفر نشد.» (تحف‌العقول، ص 296)

راز این مسئله را حضرت باقر(ع) در سخن دیگری آشکار نمود؛ آنجاکه فرمود: «اعلم انه لاعلم کطلب السلامةً ولاسلامةً کسلامةً القلب؛ (بدان که هیچ علمی چون طلب سلامت نیست و هیچ سلامتی مانند سلامت قلب نیست». (همان، ص 286)

به یقین می‌توان گفت که مقصود حضرت فقط علم پزشکی و سلامتی جسم و جان و قلب گوشتی نیست، بلکه سلامتی قلب از گناهان و قساوت نیز مقصود است.

و ازجمله گناهانی که سلامتی قلب را به خطر می‌اندازد و قساوت را درپی دارد، تکبر است.

حضرت باقر(ع) فرمود: «ما دخل قلب امرء شیء من‌الکبر الا نقص من عقله مثل ما دخله من ذلک قل ذلک او کثر؛ چیزی از کبر در قلب مرد داخل نمی‌شود، مگر آنکه به همان مقدار از عقلش کاسته می‌شود، خواه کم باشد یا زیاد.» (بحارالانوار، ج 78، ص 186)

2- برترین شاخص‌های بندگی و اطاعت خداوند چیست؟

آری، متوجه شدیم که نافرمانی خدا، بدترین مجازات را که قساوت قلب باشد، درپی دارد، اکنون جا دارد از محضر حضرت باقر(ع) با زبان حال بپرسیم که برترین شاخص‌های بندگی و اطاعت خداوند چیست تا در کنار عبادات واجبه به انجام آن اقدام کنیم؟

حضرت باقر(ع) درپاسخ به این سؤال می‌فرماید: «ماعبدالله بشیء افضل من عفه بطن و فرج؛ خداوند با چیزی برتر از عفت شکم و دامن پرستیده نشده است.» (الکافی، ج 2، ص79)

از این روایت استفاده می‌شود که عبادت، فقط عبادت‌های مرسومه واجب و مستحب نیست؛ بلکه در معنای عام، عفت جستن از امور شهوانی و دوری از لقمه حرام نیز عبادت و بلکه عبادت برتر شمرده می‌شود.

همچنین به فرموده حضرت باقر(ع)، در نجوایی که خداوند در کوه طور با موسی(ع) داشت، فرمود: «ابلغ قومک انه ما یتقرب الی المتقربون به مثل البکاء من خشیتی و ما تعبد لی المتعبدون بمثل الورع من محارمی؛ به قومت برسان که هیچ چیزی تقرب‌جویان به سوی من را مانند گریه از خوف من به من نزدیک نمی‌سازد و هیچ عبادتی از عبادتگران من به مانند دوری از حرام‌های من ارزشمند نیست.» (ثوات‌الاعمال، شیخ صدوق، ص 205)

راز این برتری آن است که پیامبر اکرم(ص) فرمود: «عبادت (خداوند ازطریق نماز و سایر عبادات) با خوردن لقمه حرام، مانند ساختن خانه بر روی ریگ یا بر آب است.» (منتخب‌ میزان‌الحکمه، ص 326)

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: یکشنبه 28 مرداد ماه 1397

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

علم و معنويت؛ همگرايي يا واگرايي

علم و معنويت؛ همگرايي يا واگرايي

مقاله حاضر به بررسي وجوه همگرايي يا واگرايي بين علم و معنويت مي‌پردازد. موضوع ارتباط یا جدایی بین علم و معنویت از گذشته وجود داشته و در حال حاضر نیز منشأ بحث‌های فراوانی بین اندیشمندان است.
نسبت خدا و انسان در عرفان

نسبت خدا و انسان در عرفان

انسان در نظام عرفان اسلامی، جایگاه ویژه و برجسته‌ای دارد؛ به طوری‌که او را به‌گونه‌ی ممتازی از دیگر مخلوقات متمایز ساخته است. انسان با برخورداری از جامعیت اسماء الهی، به مثابه آیینۀ تمام نمای آفریدگار جهان هستی است
مسأله زن و زناشويي در عرفان اسلامي

مسأله زن و زناشويي در عرفان اسلامي

این مقاله برآن است تا نشان دهد عرفان اسلامی تحت تعلمیات پیامبر اکرم- نگاهی متعالی در عین اعتدال و همراهی با فطرت در مساله زن و زناشویی ارائه کرده است.
عقل گريزي و شريعت‌ستيزي در انديشه‌ي پائولوكوئليو و اشو

عقل گريزي و شريعت‌ستيزي در انديشه‌ي پائولوكوئليو و اشو

بررسي ديدگاههاي دو تن از رهبران جنبشهاي معناگراي نوظهور، پائولوكوئليو و اشو درباره عقل و شرع با رويكردي انتقادي و برپايهي معارف معنوي و مباني عرفان اسلامي
علت شناسي جنبش‏هاي نوپديد ديني

علت شناسي جنبش‏هاي نوپديد ديني

در این مقاله تلاش میشود تا به بررسی جنبش‌های نوپدید دینی به عنوان محصول جهانی‌شدن در حوزه معنویت پرداخته شود.
Powered by TayaCMS