دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

محقق استرآبادی

No image
محقق استرآبادی

كلمات كليدي : محقق استرآبادی، اخباری، حجیت عقل، الفوائد المدنیه

نویسنده : (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه

محقق استرآبادی

محمد امین فرزند محمد شریف، فقیه، متکلم و محدث شیعه واز علمای بزرگ مکتب اخباری در سدۀ دهم و یازدهم هجری است. در جوانی به عتبات رفت واز محضر استادان بزرگی چون میرزا محمدبن علی تلمذ کرد واز بزرگانی مثل صاحب معالم وصاحب مدارک اجازه نقل روایت دریافت کرد.

ایشان نخست در زمرۀ مجتهدان بود و از رویۀ آنان پیروی می‌کرد،امّا به توصیۀ استادش میرزا محمد استرآبادی، به احیای مکتب اخباری پرداخت. در نوشته‌های خود حجیت عقل در تمیز دادن قواعد واحکام شریعت را رد کرده، اجتهاد را بدعت در دین می‌دانست ومی‌گفت که ادعای اجتهاد مخالفت با شرع است وکسی حق ندارد در شریعتی که از پیامبر اسلام (ص) و ائمۀ اطهار (ع) بجا مانده عقیده‌ای اظهار کند. به عقیدۀ استرآبادی نخستین کسانی که از تبعیت از اخبار واحادیث ورویۀ اصحاب ائمه(ع) غفلت کردند و به کلام و اصول فقه که هر دو بر عقل،یعنی اندیشه‌های مقبول عام استوارند، پرداختند، ابن ابی عقیل و ابن جنید بودند.وی برخلاف اصولی‌ها که مردم را به دو دستۀ مجتهد ومقلد تقسیم می‌کردند،همۀ مردم را مقلد معصومین (ع) می‌دانست وتقلید مردم از مردم را روا نمی‌دانست ایشان علمای امامیه را که از مکتب اصولی پیروی می‌کردند گمراه می‌دانست. و می‌گفت به جای اجتهاد،واجب است به جمع وتدوین اخبار وروایات ائمه (ع) پرداخت و اینکه هر مسلمان عامی وساده نیز می‌تواند این کار را انجام دهد.بر هر علمی تا وقتی که از ناحیۀ معصوم (ع) نباشد اعتمادی نیست و تا هنگامی که یک عمل صریحاً از جانب شرع مجاز نشده باید از ارتکاب به آن خودداری کرد.

در اواخر عمر مجاور مکه و مدینه بود و سرانجام در مکه درگذشت.

مهم‌ترین آثار استرآبادی عبارتند از:

1)الفوائد المدنیه؛که در رد معتقدان به اجتهاد وتقلید در احکام الهی نوشته شد؛

2)دانشنامۀ شاهی،که در مسایل متفرقه علم کلام وغیره نوشته شده است.

3)رساله فی طهاره الخمر ونجاستها؛

4)شرح الاستبصار یا فوائد المدنیه که تألیف آن را به پایان نبرده است.

5)رساله فی البداء.

مقاله

نویسنده (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه
جایگاه در درختواره علوم حدیث - اصول حدیث - رجال

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سرمقاله

سرمقاله

جهاني‏ شدن و معنويت‏گرايي

جهاني‏ شدن و معنويت‏گرايي

نوشتار حاضر نیز تلاشی است برای بررسی رابطه جهانی شدن و معنویت و یافتن پاسخ مناسب به این پرسش که چرا در دهه‌های اخیر شاهد معنویت‌گرایی‌های فزاینده در عرصه جهانی هستیم و فرایند جهانی شدن چه تاثیری در احیاء معنویت‌ها دارد.
تلاشي در سنخ ‏شناسي جنبش‏هاي نوپديد معنوي ايران

تلاشي در سنخ ‏شناسي جنبش‏هاي نوپديد معنوي ايران

در نوشتار حاضر، با تکیه بر مشاهدات و مطالعات میدانی نگارنده و الهام گرفتن از دسته‌بندی‌های محققین غربی، یک سنخ‌شناسی دو سطحی هفت‌گانه- سه‌گانه عرضه شده است.
رياضت مشروع (آثار معنوي - معرفتي آن)

رياضت مشروع (آثار معنوي - معرفتي آن)

مقاله حاضر در صدد واکاوی معنایی و تبیین ریاضت درست در عرفان‌‌های صادق و ریاضت نادرست در عرفان‌های کاذب اعم از صوفیانه و سکولار برآمده است.
جنبش‌‏هاي ديني و مواجهه بنيادين عرفاني

جنبش‌‏هاي ديني و مواجهه بنيادين عرفاني

مقاله حاضر كوششي براي تهيه پاسخي ولو اجمالي براي دو مسئله است. اول اينكه، گسترش جنبش‌هاي ديني موجب ترويج چه عقايدي در بستر فرهنگ ايراني مي‌شود؟ در پاسخ به اين سوال بايد گفت: روح تعاليم جنبش‌ها حاوي مؤلفه‌هاي است كه بعضا در تعارض با فرهنگ معنوي ايرانيان است. در حقيقت، ترويج جنبش‌هاي نوپديد ديني در فضاي فرهنگي ايرانيان موجب اشاعه باورها و معنويتي ناهمگون مي‌شود. كه در اين مقاله به پنج مورد از آن نظير: اومانيسم معنوي، تحريف فرجام‌گرايي، معنويت اباحه‌گرايانه، تعبير زميني از عشق معنوي، تعبير مادي از آرامش معنوي مي‌پردازيم.
Powered by TayaCMS