دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اسلام هراسی؛ تصویر غلط غربی ها از اسلام

No image
اسلام هراسی؛ تصویر غلط غربی ها از اسلام

كلمات كليدي : اسلام هراسي؛ تصوير غلط غربي ها از اسلام

نویسنده :

مقوله «اسلام هراسی» زیر مجموعه نگاه غربی به اسلام است. اولین برخوردهای جدی جهان غرب با پدیده‌ای به نام اسلام در جنگ‌های صلیبی رخ داد که سبب ایجاد پس زمینه ای در هنر و ادبیات غرب و زمینه ساز بستری برای اسلام هراسی شد. در همین راستا می‌توان به حادثه 11 سپتامبر اشاره کرد که جرج بوش پس از این حادثه سخن از جنگ‌های صلیبی گفت و در واقع میان حادثه 11 سپتامبر و جنگ‌های صلیبی پیوند برقرار کرد.

پس از مقوله جنگ‌های صلیبی، دومین عرصه‌ای که غرب با اسلام برخورد جدی داشت در آندلس بود. حضور مسلمانان از قرن دوم تا قرن هفتم هجری در آندلس اسپانیا و برخورد اروپائیان با آنها در این منطقه با هدف خارج کردن آنها از اسپانیا، پس زمینه‌ای دیگر در ارتباط با پدیده اسلام هراسی محسوب می‌شود.

سومین پس زمینه اسلام هراسی ناشی از مباحث و مطالعات مستشرقین است. مستشرقین، شرق را به عنوان یک کلیت، موضوع مطالعه خود قرار دادند و در واقع تصویری از جوامع اسلامی ترسیم کردند که باید در بحث از اسلام هراسی مورد توجه قرار گیرد. آنچه ما در جهان امروز می‌بینیم، ناشی از گزارشی کارشناسانه از وضعیت اسلام نیست. تصویری که در سه دهه اخیر از اسلام ارائه شده، تصویری خوفناک است. البته آنچه سبب تشدید اسلام هراسی شده، ظهور و بروز تروریسم در خاورمیانه است که به اروپا نیز سرایت کرده است. بدیهی است که منشا این تروریسم خود غربی‌ها هستند. پدیده اسلام هراسی ابعاد مختلفی دارد. در نگاه حکومتی به اسلام، غربی‌ها می‌کوشند اسلام را به عنوان دشمن غرب نشان دهند.

موضعگیری‌های شخصی نسبت به اسلام در غرب یکی از عواملی است که موجب اسلام هراسی می‌شود. این امر به جایی می‌رسد که فیلمی مانند فتنه ساخته می‌شود یا کاریکاتورهایی علیه پیامبر اسلام در نشریات منتشر می‌شود. همچنین رسانه‌ها وارد عمل می‌شوند و به این اسلام هراسی دامن می‌زنند تا آنجا که سینمای اسلام هراسانه تبدیل به ژانری در سینمای غرب می‌شود و حتی در قالب بازی‌های رایانه ای نیز خود را نشان می‌دهد تا بر کودکان نیز تاثیر بگذارد.

مسائل دیگری نیز وجود دارند که به امر اسلام هراسی در غرب دامن می‌زنند. یکی از این موارد موازنه جمعیت در کشورهای غربی است. به عنوان مثال به علت رشد کم جمعیت در برخی کشورها، شاهد سیل مهاجرت مسلمانان به این کشورها هستیم که سبب شده رشد مسلمانان در اروپا افزایش یافته و جمعیت اصلی اروپا کاهش یابد. همچنین در کشورهایی مانند اتریش و آلمان شاهد افزایش جمعیت گروندگان به اسلام هستیم که این موارد سبب افزایش هراس نسبت به اسلام می‌شود.

پیامد دیگر اسلام هراسی این است که اروپا روابط خود را بر پایه این نگاه غلط نسبت به اسلام تنظیم کرده است. در نتیجه پدیده اسلام هراسی سبب رفتاری امپریالیستی از سوی غرب با جهان اسلام شده است. از همین رو مسلمانان باید بکوشند خود را به غربی‌ها بشناسانند و با ایجاد کانال‌های ارتباطی با شهروندان غربی این تصویر غلط را اصلاح کنند. توجه به بحث توریسم برای مقابله با اسلام هراسی نیز اهمیت بسیاری دارد چرا که توریست‌هایی که به ایران می‌آیند دیگر دچار اسلام هراسی نخواهند شد. همچنین ایجاد موج‌های فرهنگی از جمله راهکارهای دیگر در مواجهه با پدیده اسلام هراسی است که شامل انتشار کتاب‌های مختلف در غرب، تولید انیمیشن‌هایی براساس داستان‌های شاهنامه و مثنوی معنوی، انتشار آثار موسیقی اصیل و نیز توجه ویژه به صنایع دستی است.

غرب روابط خود را بر پایه نگاهی غلط نسبت به اسلام تنظیم کرده است. مسلمانان باید بکوشند خود را به غربی‌ها بشناسانند و تصویر غلط غربی‌ها از اسلام و مسلمانان را اصلاح کنند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ آثار گریه بر امام حسین(ع)

پرسش و پاسخ آثار گریه بر امام حسین(ع)

گریه بر امام حسین(ع) و حوادث کربلا که 1400 سال پیش اتفاق افتاده است چه منافعی برای انسان دارد؟
پرسش و پاسخ اصلاح و حفظ اسلام ناب با شهادت

پرسش و پاسخ اصلاح و حفظ اسلام ناب با شهادت

یکی از شبهاتی که همواره در فضاهای حقیقی و مجازی مطرح می‌کنند و خیلی از جوانان به دنبال پاسخ آن هستنداین است اگر امام حسین(ع) علم به شهادت خود داشتند، چرا به کربلا رفتند؟ و اگر علم نداشتند، پس روایاتی که دلالت بر علم ائمه(ع) دارد را چگونه باید توجیه کرد؟
پرسش و پاسخ تأثیرات گناه بخش پنجم و پایانی

پرسش و پاسخ تأثیرات گناه بخش پنجم و پایانی

بر اساس آموزه‌های وحیانی گناهان چه آثار و پیامدهایی را در عرصه‌های مادی و دنیوی و معنوی و اخروی به همراه دارد؟
پرسش و پاسخ جنگیدن در ماه حرام

پرسش و پاسخ جنگیدن در ماه حرام

چرا امام حسین(ع) در ماه محرم که جنگ حرام است، جنگید، و آیا خواست الهی وقوع حوادث کربلا در این ماه بود؟
پرسش و پاسخ حدود آزادی

پرسش و پاسخ حدود آزادی

از منظر آموزه‌های وحیانی آیا آزادی انسان مطلق و بی‌حد و اندازه است یا اینکه مشروط به شرایط و محدود به حدودی می‌باشد؟
Powered by TayaCMS