دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خداوند شاهد و مشهود

No image
خداوند شاهد و مشهود

بر اساس آيات قرآن خداوند،هم شاهد است و هم مشهود. شاهد است؛ زيرا همه چيزها را مي بيند و همه هستي مشهود اوست و چيزي از او غايب نيست. همچنين خداوند مشهود است؛ يعني آنچه هميشه ديده مي شود خداوند است. خداوند در اين باره مي فرمايد: سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا فِي الْآفَاقِ وَفِي اَنفُسِهِمْ حَتَّي يَتَبَيَّنَ لَهُمْ اَنَّهُ الْحَقُّ اَوَلَمْ يَکْفِ بِرَبِّکَ اَنَّهُ عَلَي کُلِّ شَيْ ءٍ شَهِيدٌ؛ به تحقيق آيات خودمان را در آفاق و در نفس هايشان مي نمايانيم تا برايشان روشن شود که او حق است و آيا کفايت نمي کند که پروردگارت بر هر چيزي مشهود است.(فصلت، آيه 53).

در اين آيه مي فرمايد که خداوند شهيد يعني مشهود از هر چيزي است ؛ يعني وقتي بخواهي چيزي را ببيني نخست بايد خدا را ببيني تا سپس آن چيز ديده شود؛ زيرا آن ماهيت و چيز بودن حدي از حدود خداوندي است که با تشخص وجودي خودش از خدا جدا شده است؛ يعني اول وجود خداوندي است که همه هستي را پر کرده و سپس آن تشخص است که به عنوان چيز و شئي بودن خودش را نشان مي دهد؛ زيرا براساس آيات قرآني همه وجه الله هستند؛ از اين رو به هر چيز بنگري و رو آوري آن جا خداست: فثم وجه الله (بقره، آيه 115).

اميرمؤمنان علي(ع) مي فرمايد: مَا نَظَرْتُ إلَي شَيْءٍ إلَّا وَ رَاَيْتُ اللَهَ قَبْلَهُ وَ بَعْدَهُ وَ مَعَهُ؛ در چيزي ننگريستم مگر آنکه خدا را پيش و پس و همراهش ديدم.(اسرار الصلاه، ص 65؛ لقاء الله، ملکي تبريزي، ص 7، اسفار، چاپ سنگي، ج 1، ص 117).

بر اساس همين آيات و روايات است که عارف مي گويد: «الحقّ سبحانه و تعالي ظهر و ما غاب قطّ والخَلق غاب و ما ظهر قطّ؛ حق تعالي ظاهر است و هرگز غايب نبوده و خلق همواره غايب بوده و هرگز ظهوري ندارد».

بابا طاهر مي سرايد:

به صحرا بنگرم صحرا تو بينم / به دريا بنگرم دريا تو بينم

به هر جا بنگرم کوه و در و دشت / نشان روي زيباي تو بينم

روزنامه كيهان، شماره 21200 به تاريخ 14/8/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

پیشرفت علمی (Scientific progress)

کار نظریه پیشرفت علمی فقط این نیست که به تشریح و توصیف نمونه‌ها و الگوهایی بپردازد که علم به واقع از آنها پیروی کرده است، بلکه باید ارزش‌ها یا اهدافی را مشخص سازد که بتوانیم آنها را به عنوان شاخص‌هایی برای تعیین "علم خوب" به کار گیریم. علاوه بر این، به سبب همین پیشرفت علمی است که جامعه‌ی علمی به کار خویش افتخار می‌ورزد و خود را نمونه‌ی بی‌رقیب عقلانیت نهادینه شده می‌داند.
تقلید معقول با شعور شهروندی تعارضی ندارد-قسمت اول

تقلید معقول با شعور شهروندی تعارضی ندارد-قسمت اول

پرسش‌های بنیادین انسان درباره جهان هستی و چگونگی تفسیر آن، تاریخی به درازای اندیشه بشری دارد.
نقدی براصول و مبانی عرفان کیهانی

نقدی براصول و مبانی عرفان کیهانی

در بخش اول این مطلب نقدهایی بر مبانی و اصول عرفان کیهانی شامل ناممکن بودن عبادت خداوند و همچنین عدم امکان شناخت خدا و عشق و محبت به خداوند مطرح شد.
نقدی بر مبانی واصول نظری عرفان کیهانی

نقدی بر مبانی واصول نظری عرفان کیهانی

یکی از مباحثی که درحوزه فکر و اندیشه درجامعه کنونی ما مطرح است، بحث ظهور و بروز جریان‌های شبه عرفان یا عرفان‌های کاذب و یا عرفان‌های منهای خدا و شریعت است.
علم و ادراک و نحوه تشکیل آن

علم و ادراک و نحوه تشکیل آن

این مقاله با قبول موجودات جهان به عنوان موجودات عینی و واقعی و با قبول اینکه اشیا در فردیت خویش دارای تشخّص و تعیّن هستند و به عنوان اموری خارجی قلمداد می‌شوند، و همچنین با قبول اینکه آنچه ما ادراک می‌کنیم همانی است که در خارج وجود دارد، به تبیین مراحل ادراک و ایجاد علم می‌پردازد.
Powered by TayaCMS