دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نخستین سندیکای نساجی

No image
نخستین سندیکای نساجی

روزنامه دنیای اقتصاد

تاریخ: 14/6/1396

نخستین سندیکای نساجی با شرکت صاحبان کارخانه‌های نساجی تهران، یزد، کاشان و سمنان در سال 1339 در تهران تشکیل شد. هدف سندیکا، حفظ و حمایت منافع صنعتی و حرفه‌ای صاحبان کارخانه نساجی بود. در این سندیکا صاحبان صنعت بافندگی نخی و بافندگی پشمی هر دو شرکت داشتند و شرایط عضویتی از این قرار بود: «هر مؤسسه‌ای که سرمایه آن متعلق به اتباع ایران و دارای کارخانه ریسندگی یا بافندگی یا تکمیل موتوری باشد، با قبول اساسنامه و تعهد به انجام مقررات و تصمیمات سندیکا می‌تواند عضویت سندیکا را درخواست کند و پذیرش هر عضو منوط به تصمیم هیات مدیره سندیکا است. آرای اعضا سندیکا براساس تعداد دوک ریسندگی و ماشین بافندگی و ماشین چاپ خواهد بود. هریک از اعضا برای هر 500 دوک ریسندگی نخ و الیاف مصنوعی یا 200 دوک ریسندگی پشم یک رای دارد و 20 دستگاه ماشین بافندگی نخ و الیاف مصنوعی یا 8 دستگاه ماشین بافندگی پشم یک رای و هر یک ماشین چاپ 15 رای خواهد داشت». 

حاصل آنکه تا نیمه سال 1340 شانزده میلیارد ریال و یک‌سال بعد از آن بیش از بیست میلیارد ریال در صنعت نساجی سرمایه‌گذاری شده بود. تا بهمن سال 1340، 550 هزار دوک ریسندگی و چهارده هزار دستگاه بافندگی در کشور مشغول به‌کار بوده و 110 هزار نفر در زمینه ریسندگی و بافندگی کار می‌کردند که در 28 کارخانه ریسندگی پنبه و 29 کارخانه ریسندگی و بافندگی نخی با 550هزار دوک سروکار داشتند. در میان کارخانه‌های پشم‌بافی ایران کارخانه‌ای هم دیده می‌شد که تا آن تاریخ که به‌کار افتاد، در سراسر دنیا فقط 5 کارخانه نظیر آن به‌کار افتاده بود و باز در میان کارخانه‌های چیت‌سازی کشور، کارخانه‌هایی بودند که از نوع بهترین و مجهزترین کارخانه‌های چیت‌سازی دنیا به ‌شمار می‌رفتند ولی افسوس که به دلیل مدیریت غلط که ناشی از بی‌عملی یا نفع‌طلبی زیاده از حد یا هر دو بود، نتوانستند پایه یک صنعت پر رونق و معتبری بشوند و با کارنامه درخشانی روبه ترقی بروند و چون برای لوازم یدکی و مواد صنعتی مثل رنگ همیشه محتاج به خارج بودند، صنعت مزبور هیچ‌گاه قائم به خود نبوده است. از جهت صدور محصول هم اگرچه اطلاع دقیقی حاصل نیست، گمان نمی‌رود چندان قابل‌توجه باشد، پس همه سودهای حاصله نتیجه آن بوده که غنی، غنی‌تر و فقیر، فقیرتر می‌شده است.

منبع: حسین محبوبی‌اردکانی، تاریخ مؤسسات تمدنی جدید در ایران، جلد سوم، انتشارات دانشگاه تهران، 1370.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

پیشرفت علمی (Scientific progress)

کار نظریه پیشرفت علمی فقط این نیست که به تشریح و توصیف نمونه‌ها و الگوهایی بپردازد که علم به واقع از آنها پیروی کرده است، بلکه باید ارزش‌ها یا اهدافی را مشخص سازد که بتوانیم آنها را به عنوان شاخص‌هایی برای تعیین "علم خوب" به کار گیریم. علاوه بر این، به سبب همین پیشرفت علمی است که جامعه‌ی علمی به کار خویش افتخار می‌ورزد و خود را نمونه‌ی بی‌رقیب عقلانیت نهادینه شده می‌داند.
تقلید معقول با شعور شهروندی تعارضی ندارد-قسمت اول

تقلید معقول با شعور شهروندی تعارضی ندارد-قسمت اول

پرسش‌های بنیادین انسان درباره جهان هستی و چگونگی تفسیر آن، تاریخی به درازای اندیشه بشری دارد.
نقدی براصول و مبانی عرفان کیهانی

نقدی براصول و مبانی عرفان کیهانی

در بخش اول این مطلب نقدهایی بر مبانی و اصول عرفان کیهانی شامل ناممکن بودن عبادت خداوند و همچنین عدم امکان شناخت خدا و عشق و محبت به خداوند مطرح شد.
نقدی بر مبانی واصول نظری عرفان کیهانی

نقدی بر مبانی واصول نظری عرفان کیهانی

یکی از مباحثی که درحوزه فکر و اندیشه درجامعه کنونی ما مطرح است، بحث ظهور و بروز جریان‌های شبه عرفان یا عرفان‌های کاذب و یا عرفان‌های منهای خدا و شریعت است.
علم و ادراک و نحوه تشکیل آن

علم و ادراک و نحوه تشکیل آن

این مقاله با قبول موجودات جهان به عنوان موجودات عینی و واقعی و با قبول اینکه اشیا در فردیت خویش دارای تشخّص و تعیّن هستند و به عنوان اموری خارجی قلمداد می‌شوند، و همچنین با قبول اینکه آنچه ما ادراک می‌کنیم همانی است که در خارج وجود دارد، به تبیین مراحل ادراک و ایجاد علم می‌پردازد.
Powered by TayaCMS