دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

وفای به عهد

هیچ‌ یک‌ از فرائض‌ و دستورات خداوند عزّوجلّ، همچون ارج نهادن به وفای عهد نیست که مردم- با تمام اختلافاتی که در خواسته‌ها و عقائدشان می‌باشد- در رعایت آن متّفق و هم آواز باشند.»(جامع أحادیث الشیعة (للبروجردی)، ج‌22؛ ص658)
وفای به عهد
وفای به عهد

وفای به عهد

قال علی(ع): «لَیسَ مِن فَرائِضِ اللّه شَیءٌاَلنّاسُ اَشَدُّ عَلَیهِ اجتِماعا ... مِن تَعظیمِ الوَفاءِ بِالعُهودِ»

وفای به عهد یکی از عناصر حیاتی در رابطه با تداوم زندگی اجتماعی و تعامل انسان‌ها با یکدیگر است که اگر در آن خللی وارد شود، اعتماد انسان‌ها را از یکدیگر گرفته و منجر به اختلال اجتماعی خواهد شد؛ خداوند متعال در قرآن می‌فرماید:

«یاایُّهَاالَّذینَ امَنُوا اوْفُوا بالْعُقُودِ»[1]

اى کسانیکه ایمان آورده‌اید، به پیمان‌ها وفا کنید.

رسول اکرم(ص)نیز وفا به عهد را از شرایط اساسى ایمان مى‌داند و تخطّى از آنرا در حکم بى‌ دینى و بى‌ایمانى می‌شمرد. ایشان مى‌فرماید:

«لادینَ لِمَن لاعَهْد َلَهُ»[2]

آنکس که به پیمانش وفادار نیست، دین ندارد.

نمونه بارز عدم وفای به عهد که در تاریخ به آن اشاره شده و به اندازه تمام عمر بشریت روی عاملان آن را سیاه کرده است، تنها گذاشتن فرزند زهرای اطهر(س) توسط مردم کوفه که هزاران نامه به آن بزرگوار نوشتند، ولی به راحتی آن را زیر پای نهادند. پس این عنصر را حتی در جایی که اهمیت چندانی ندارد، نباید رها کرد تا زمینه‌ی بی‌وفایی‌های بزرگ‌تر را فراهم نکند.

اسوه‌های وفاداری

زمانى امام سجّاد(ع)از یکى از یاران خویش ده‌ هزار درهم قرض خواست که هر وقت قادر باشد، بپردازد. او از آنحضرت رهن طلبید. امام نخى از عباى خود کشید و به او داد و فرمود: «این وثیقه مناست تا موقع اداى دین نزد شما باشد.» گر چه قبول چنین وثیقه‌اى در برابر ده‌ هزار درهم براى قرض‌ دهنده دشواراست، لیکن او با توجّه به شخصیّت امام آنرا پذیرفت.

مبلغ را به ایشان تقدیم کرد و نخ را در قوطى کوچکى جاى داد. پس ازچندى امام پول را تهیّه کرد و نزد طلب‌ کار آورد و فرمود: «پولت حاضراست. وثیقه مرا بیاور.» مرد که به نخ عبا اهمّیّت نمى‌داد، اظهار داشت: «من نخ عبا را گم کرده‌ام.» حضرت فرمود: « در اینصورت طلب خود را از من نمى‌گیرى، تعهّد با شخصى مثل مرا نباید ناچیز انگاشت.» مرد به ناچار قوطى مزبور را آورد و نخ را به امام پس داد. امام نخ را گرفته و دور انداخت و بدهى خود را پرداخت نمود،[3]و با این عمل به آنشخص و دیگران آموخت که یک نخ ممکن است به تنهایى ارزشى نداشته باشد، ولى وقتى نشانه تعهّد والتزام به یک پیمان باشد، آنقدر ارزنده است که مى‌تواند وثیقه و پشتوانه مبالغ هنگفتى درهم و دینار گردد.

وفای به عهد با کودکان

یکی از نکات دقیق در مورد رعایت عهد و پیمان در مورد کودکان است و حتی از اهمیت دو چندانی برخوردار است. از آنجاییکه کودکان در مرحله تربیت و رشد هستند، هر عملی را که از بزرگ‌تر خویش مشاهده نمایند، همان را ناخودآگاه انجام می‌دهند، بدون اینکه به خوبی یا بدی آن آگاه باشند. در همین زمینه روایتی از پیامبر اکرم وارد شده که می‌فرماید:

«اَحِبُّوا الصِّبیانَ وَ ارحَمُوهُم، وَ اِذا وَعَدتُموهُم شَیئا فَفُوا لَهُم، فَاِنَّهُم لا یَدرونَ اِلاّ اَنَّـکُم تَرزُقونَهُم»[4]

کودکان را دوست بدارید و با آنان مهربان باشید و هرگاه به آنان وعده دادید، به آن وفا کنید، زیرا آنان روزى‌دهنده خود را کسى غیر از شما نمى‌دانند.

آثار فردی و اجتماعی وفای به عهد[5]

1.    حفظ اعتماد اجتماعی و تحکیم آن به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های سرمایه اجتماعی در پرتو عهد و پیمان و عمل به آن.

«لاتَعْتَمِدْ عَلى‌ مَوَدَّةِ مَنْ لایُوفى بِعَهْدِه»[6]

بردوستى کسى که به عهد و پیمان خود وفا نمى‌کند، اعتمادمکن.

2.    حافظ شخصیت و بزرگی چنانکه حضرت امیر(ع) فرمود:

«الْوَفَاءُ حِصْنُ‌ السُّؤْدَد»[7]

وفا به عهد قله و دژ محکم بزرگی و شخصیت است.

3.    ورود به بهشت: در برخی روایات یکی از عوامل تضمین بهشت را وفا به عهد و پیمان ذکر کرده است.

4.    نشانه و دلیل ایمان: علی(ع) فرمود:

«مِنْ‌ دَلَائِلِ‌ الْإِیمَانِ‌ الْوَفَاءُ بِالْعَهْد»[8]

از نشانه‌های ایمان وفای به عهد است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

پیشرفت علمی (Scientific progress)

کار نظریه پیشرفت علمی فقط این نیست که به تشریح و توصیف نمونه‌ها و الگوهایی بپردازد که علم به واقع از آنها پیروی کرده است، بلکه باید ارزش‌ها یا اهدافی را مشخص سازد که بتوانیم آنها را به عنوان شاخص‌هایی برای تعیین "علم خوب" به کار گیریم. علاوه بر این، به سبب همین پیشرفت علمی است که جامعه‌ی علمی به کار خویش افتخار می‌ورزد و خود را نمونه‌ی بی‌رقیب عقلانیت نهادینه شده می‌داند.
تقلید معقول با شعور شهروندی تعارضی ندارد-قسمت اول

تقلید معقول با شعور شهروندی تعارضی ندارد-قسمت اول

پرسش‌های بنیادین انسان درباره جهان هستی و چگونگی تفسیر آن، تاریخی به درازای اندیشه بشری دارد.
نقدی براصول و مبانی عرفان کیهانی

نقدی براصول و مبانی عرفان کیهانی

در بخش اول این مطلب نقدهایی بر مبانی و اصول عرفان کیهانی شامل ناممکن بودن عبادت خداوند و همچنین عدم امکان شناخت خدا و عشق و محبت به خداوند مطرح شد.
نقدی بر مبانی واصول نظری عرفان کیهانی

نقدی بر مبانی واصول نظری عرفان کیهانی

یکی از مباحثی که درحوزه فکر و اندیشه درجامعه کنونی ما مطرح است، بحث ظهور و بروز جریان‌های شبه عرفان یا عرفان‌های کاذب و یا عرفان‌های منهای خدا و شریعت است.
علم و ادراک و نحوه تشکیل آن

علم و ادراک و نحوه تشکیل آن

این مقاله با قبول موجودات جهان به عنوان موجودات عینی و واقعی و با قبول اینکه اشیا در فردیت خویش دارای تشخّص و تعیّن هستند و به عنوان اموری خارجی قلمداد می‌شوند، و همچنین با قبول اینکه آنچه ما ادراک می‌کنیم همانی است که در خارج وجود دارد، به تبیین مراحل ادراک و ایجاد علم می‌پردازد.
Powered by TayaCMS