دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

علل عقب ماندگی مسلمانان

No image
علل عقب ماندگی مسلمانان

پرسش و پاسخ

برگرفته از: 1- تفسير نمونه، ج16، ص350

پرسش:

علل عقب ماندگی مسلمانان از منظر قرآن کريم چيست؟

پاسخ:

از آيات قرآن به خوبي استفاده مي شود که هرگونه شکست و ناکامي نصيب ما شود معلول يکي از دو چيز است: يا در جهاد کوتاهي کرده ايم، و يا اخلاص در کار ما نبوده است، و اگر اين دو باهم جمع شود بنا به وعده مؤکد الهي، پيروزي و هدايت حتمي است. و اگر درست بينديشيم مي توانيم سرچشمه مشکلات و مصائب جوامع اسلامي را در همين امر پيدا کنيم.

چرا مسلمانان پيشرو ديروز، امروز عقب مانده اند؟

چرا دست نياز در همه چيز حتي در فرهنگ و قوانين خويش به سوي بيگانگان دراز مي کنند؟

چرا براي حفظ خود در برابر طوفان هاي سياسي و هجوم هاي نظامي بايد به ديگران تکيه کنند؟

چرا يک روز ديگران، ريزه خوار خوان نعمت علم و فرهنگ آنها بودند اما امروز بايد بر سر سفره ديگران بنشينند؟ و بالاخره چرا در چنگال ديگران اسيرند و سرزمين هاي آنها در اشغال متجاوزان؟!

تمام اين «چراها» يک پاسخ دارد و آن اينکه يا جهاد را فراموش کرده اند و يا نيت ها آلوده شده است. آري جهاد در صحنه هاي علمي و فرهنگي و سياسي و اقتصادي و نظامي به دست فراموشي سپرده شده، حب نفس و عشق به دنيا و راحت طلبي و کوته نگري و اغراض شخصي بر آنها چيره شده، تا آنجا که کشتگانشان به دست خودشان بيش از کشتگاني است که دشمن از آنها قرباني مي گيرد!

خودباختگي گروهي غربزده و شرق زده، خودفروختگي جمعي از زمامداران و سران، و يأس و انزواي دانشمندان و متفکران، هم جهاد را از آنها گرفته، و هم اخلاص را.

هرگاه مختصر اخلاصي در صفوف ما پيدا مي شود و مجاهدان ما تکاني به خود مي دهند پيروزي ها پشت سر يکديگر فرامي رسد. زنجيرهاي اسارت گسسته مي شود. يأس ها تبديل به اميد و ناکامي ها مبدل به کاميابي، ذلت به عزت و سربلندي، پراکندگي و نفاق به وحدت و انسجام تبديل مي گردد، و چه عظيم و الهام بخش است قرآن که در يک جمله کوتاه هم درد و هم درمان را بيان کرده! آري آنها که در راه خدا جهاد مي کنند مشمول هدايت الهي هستند و بديهي است که با هدايت او گمراهي و شکست مفهومي ندارد.

به هرحال هر کس اين حقيقت قرآني را به روشني در تلاش ها و کوشش هايش لمس می‌کند که وقتي براي خدا و در راه او به تلاش و پيکار برمي خيزد درهاي (رحمت و خير و برکت) به روي او گشوده مي شود، و مشکلات آسان و سختي ها قابل تحمل مي گردد. (1)

روزنامه كيهان، شماره 21712 به تاريخ 11/6/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

عالم غیب چیست/ منکران و معتقدان عالم غیب کیستند

عالم غیب چیست/ منکران و معتقدان عالم غیب کیستند

آیت الله جوادی آملی در تفسیر آیه «یؤمنون بالغیب» در سوره بقره، با تشریح مفهوم و اقسام غیب تأکید می‌کند که اگر کسی به اصول کلّی دین که غیب است، مؤمن و معتقد نباشد، کافر است؛ خواه اصلاً غیبی را قبول نداشته باشد، مثل مادیین؛ یا غیبِ فی ‌الجمله را قبول دارند و نه بالجمله را، مثل مشرکین.
قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآنʇ)

قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآن(7)

در شش قسمت گذشته از سلسله مطالب «آثار اعمال در قرآن مجید» مباحث آثار: گناه، خودپسندی و غرور، مکر و حیله، خوردن مال حرام، دورویی و نفاق و ظلم و ستم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
ظلم و ستم- آثار اعمال در قرآن ʆ)

ظلم و ستم- آثار اعمال در قرآن (6)

در قسمت‌های اول تا پنجم سلسله مقالات «آثار اعمال در قرآن»، مباحث آثار گناه، آثار خودپسندی و تکبر، آثار مکر و حیله، آثار مال حرام و آثار دورویی و نفاق در زندگی انسانها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
6خصوصیت متقین در قرآن کریم

6خصوصیت متقین در قرآن کریم

پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار آیت‌الله العظمی خامنه‌ای به مناسبت ماه مبارک رمضان اقدام به انتشار مطالبی با عنوان «سی روز، سی‌گفتار قرآنی» برگزیده سخنان رهبر معظم انقلاب کرده است که همه روزه در طول ماه مبارک رمضان منتشر می‌شود.
قرآن در حق چه کسانی «مرده باد» گفته است؟

قرآن در حق چه کسانی «مرده باد» گفته است؟

زنده باد و مرده باد از مصادیق دعا و نفرین است.
Powered by TayaCMS