دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

سالك عاقل يا عاشق؟

No image
سالك عاقل يا عاشق؟

(بدان اي سالک طريق حق!) در سير الي الله براي سالک دو حال مغاير مي توان تصور کرد، يکي در نيمه اول سلوک و يکي در نيمه دوم. مغايرت از اين جهت است که نيمه اول را سالک با عقل طي طريق مي کند و نيمه دوم را با عشق. در نيمه اول سالک عاقل است. در نيمه دوم عاشق. آنجا که سالک در راه سلوک از حد اعتدال خارج مي گردد، مشتاقانه و بي اختيار در راه حق قدم مي گذارد، آنجا عقل را رها کرده با عشق طي طريق مي کند.

آنجا که او دورانديشي، عاقبت بيني، احتياط کاري، سبب سازي، راحت طلبي، خودبيني، رياکاري، مقام خواهي، چاره جويي، سودطلبي، اختيارداري و تقيه را به زمين مي گذارد، از رنج حمايات راحت شده و وسايل و اسباب را از دست مي دهد. چراکه او به عشق توسل جسته با نور عشق راه را مي پيمايد. عشق چون مقصد و مقصود را يکي مي کند، و توجه به غير را از سالک مي گيرد از اين جهت در آن وقتي که سالک عاشق تحت رهبري عشق قرار دارد از رنج نظرات خاص نفساني و زحمت حمايت و جانبداري غير آزاد مي گردد. آري اگر واقعاً عاقل عاشق نگردد، و عقل به مستي و عشق نگرايد کجا سالک از اين ورطه هاي بلاجان سالم بدر مي برد. (1)

1- مقامات معنوي، محسن بينا، ج2، ص28

روزنامه كيهان، شماره 21192 به تاريخ 5/8/94، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

بررسی استكبار در قرآن و تقارن آن با ويژگی‌های امريكا

بررسی استكبار در قرآن و تقارن آن با ويژگی‌های امريكا

واژه استكبار، از ريشه «كبر» به معناي «عظمت و بزرگي اندازه» است.
آتاترک؛ پرچمدار غرب گرایی در آناتولی

آتاترک؛ پرچمدار غرب گرایی در آناتولی

هنگامی که پس از پایان جنگ جهانی اول، بخش‌های وسیعی از خاک امپراتوری عثمانی به اشغال نیروهای متفقین درآمد، شرایط سیاسی و اجتماعی این کشور نیز، دچار هرج و مرج و آشفتگی شد.
«استعمار و استكبار» شاخصه‌های ذاتی غرب مدرن

«استعمار و استكبار» شاخصه‌های ذاتی غرب مدرن

پاييز به تدريج رو به سرما نهاد ولي فضاي سياسي ايران كه پس از عبور از يك انتخابات داغ مي‌رفت تا به تدريج آرام شود، با مواضع دونالد ترامپ، رئيس‌جمهور امريكا و ارجاع توافق هسته‌اي به كنگره، بار ديگر گرم شد.
Powered by TayaCMS