دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

جامعه شناسی بومی باید جامعه محور باشد نه متن محور

No image
جامعه شناسی بومی باید جامعه محور باشد نه متن محور

جامعه شناسي، جامعه، علوم اجتماعي

بعد از انقلاب اسلامی، پروژه غربی زدایی از همه عرصه های زندگی شروع شد که تلاش برای بازتعریف علوم اجتماعی نیز بخشی از این پروژه غربی زدایی بود. «جامعه شناسان انقلابی» با هدف ساختن «جامعه شناسی دیگر» به بازخوانی اندیشه اجتماعی متفکران مسلمان پرداختند که از میان این متفکران، ابن خلدون بیشتر از همه مورد توجه قرار گرفت.

این جامعه شناسان، علوم اجتماعی را به عنوان مکتب درک کردند و چون دیدند که علوم انسانی غربی ما را به کمال نمی رساند به این نتیجه رسیدند که علوم انسانی را ایجاد کنند که می‌تواند ما را به کمال برساند. جامعه شناسی بومی باید جامعه محور باشد نه متن محور و جامعه شناسی اسلامی به متن توجه دارد و به جای آنکه سراغ تئوری سازی برود سراغ جامعه شناسی سازی رفته است. از سوی دیگر باید توجه داشت که جامعه شناسی بومی ذیل جامعه شناسی به معنای متعارف است در حالی که جامعه شناسی اسلامی ادعایی متفاوت از جامعه شناسی به معنای متعارف دارد.

پس از انقلاب فرهنگی نهضت متن خوانی شروع شد و جامعه شناسان انقلابی کوشیدند از هر یک از متفکران گذشته «خوانش جامعه شناختی» به دست دهند.

حال آنکه بومی شدن جامعه شناسی با فضای آزاد بحث و گفت وگوی جامعه شناسانه ایرانی و ایجاد برنامه های پژوهشی متعدد و شکل گیری سنت های جامعه شناسی ممکن می‌شود. این در حالی است که ما سال ها در جهت خلاف این روند حرکت کردیم.

در دوره‌ای ما با پدیده ابن خلدونی شدن جامعه شناسی در ایران مواجه شدیم که به جای تلاش برای دستیابی به جامعه شناسی بومی، در ابن خلدون متوقف ماندیم که در واقع این گفتمان در برابر گفتمان علوم اجتماعی غربی، گفتمانی تدافعی و پوزش طلبانه بود.

البته باید توجه داشت که بعد از انقلاب فرهنگی رویداد مهمی نیز رخ داده است و آن اینکه برای اولین بار علوم انسانی مستقل از علوم تجربی دیده شد که می‌توان آن را چرخش علوم انسانی نامید.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

مرز رفاقت و خصومت

مرز رفاقت و خصومت

وجود دوست برای انسان یک ضرورت است و آدمی می‌باید در زندگی برای خود دوستانی برگزیند و از آن‌ها در امور دینی و دنیایی‌اش استفاده کند و باید با آن‌ها صمیمی باشد.
No image

مقابله با فساد اداری

یکی از بیماری‌ها و معضلات جوامع کنونی، موضوع فساد است.
سلوک فردی و اجتماعی حاکمان

سلوک فردی و اجتماعی حاکمان

در شماره‌های پیشین درمورد ماهیت حکومت و اهداف آن که عبارت بودند از تامین عدالت، امنیت، رفاه و تربیت در جامعه، صحبت به میان آمد در این شماره به تبیین رفتار مطلوب حاکمان در زمینه شخصی و اجتماعی باتوجه به خطبه‌ها و نامه‌های امیرالمومنین(ع) در نهج البلاغه پرداخته شده است.
زیارت عاشورا؛ قرب آمیز و قیام انگیز / قسمت پنجم

زیارت عاشورا؛ قرب آمیز و قیام انگیز / قسمت پنجم

بسم الله الرحمن الرحیم: هذا ما اوصی به الحسین بن علی بن ابیطالب الی اخیه محمد المعروف با بن الحنفیه.....
هدف نهایی هنر؛ رسیدن به رستگاری

هدف نهایی هنر؛ رسیدن به رستگاری

هنر دینی یک سفر تمثیلی از عالم محسوس به عالم روحانی است
Powered by TayaCMS