دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بازیگران تاریخ

No image
بازیگران تاریخ

جمشید آموزگار؛ نخست وزیر بدفرجام

روزنامه خراسان

سه شنبه 14 شهریور ماه 1396

جمشید آموزگار، در سال 1302 (هـ.ش). در شهر تهران در خانواده ای نسبتاً معروف و متنفذ به دنیا آمد. پدرش حبیب ا... آموزگار، از اهالی اصطهبانات فارس بود که به مدارج عالی علمی و سیاسی دست یافته بود. حبیب ا... در عرصه سیاست، در دوره پهلوی، عهده دار مسئولیت‌های مهمی بود. جمشید آموزگار دوره ابتدایی را در دبستان ترغیب و متوسطه را در دبیرستان ایران‌شهر گذراند و دیپلم ادبی گرفت. او در این دوره، از نظر سیاسی، گرایش‌های ضد توده ای داشت و بعد، وارد دانشکده های فنی و حقوق شد؛ ولی در بحبوحه جنگ جهانی دوم، به کمک «کلنل کرو»، برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت و در رشته مهندسی بهداشت دکترا گرفت. او پس از بازگشت به ایران، در اداره اصل چهار ترومن مشغول به کار شد و مدتی بعد، با استفاده از نفوذ منوچهر اقبال و حمایت آمریکایی‌ها، به مجلس سنا راه یافت. موقعیت پدر، باعث رشد و ترقی سریع موقعیت پسر شد. جمشید آموزگار در سال 1334، توسط دکتر جهانشاه صالح، وزیر بهداشت وقت، به معاونت فنی آن وزارتخانه منصوب شد. «حزب ملیون»، تحت رهبری منوچهر اقبال، از نزدیکان و مشاوران شاه تشکیل شد و آموزگار برای راه اندازی و گسترش آن در استان فارس، همکاری فراوانی کرد.

به همین دلیل، آموزگار، در 9 شهریور 1337، در کابینه منوچهر اقبال، وزیر کار شد. آموزگار در مرداد 1356 با فرمان شاه، نخست وزیر شد. از 23 وزیری که آموزگار انتخاب کرد، 13نفر از آن‌ها عضویت کابینه هویدا را داشتند و بقیه نیز انتخاب شخص آموزگار نبودند. مقاله اهانت‌آمیزی در روز 17دی‌ 56، تحت عنوان ارتجاع سرخ و سیاه در ایران و به نام «احمد رشیدی مطلق» در روزنامه اطلاعات چاپ شد. در این مقاله، به امام خمینی(ره) توهین شده بود. انتشار این مقاله، خشم مردم را برانگیخت و به قیام خونین روز 19 دی ماه سال 1356 شهر قم منجر شد. این قیام، باعث شد که در هفتم و چهلم شهدای قم، در بسیاری از شهرهای کشور، راهپیمایی‌های گسترده علیه رژیم پهلوی برگزار شود. شاه برای کاهش اعتراضات، آموزگار را از کار برکنار کرد، اما این اقدام، در روند رو به گسترش اعتراضات مردمی تغییری ایجاد نکرد. با پیروزی انقلاب اسلامی، آموزگار از ایران گریخت و به آمریکا رفت. او در آن جا، به باشگاه «پان امپریال» رفت و آمد داشت و با ارتشبد اویسی و اردشیر زاهدی، علیه منافع ملت ایران، همکاری می کرد. جمشید آموزگار، سرانجام در شش مهرماه 1395 در 93 سالگی، درگذشت.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

دیدگاه نهج البلاغه درباره نماز

دیدگاه نهج البلاغه درباره نماز

درباره نماز چنين سفارش مى كند: گناهان را از گردن ها باز مى كند، همان گونه كه مهارها از گردن حيوانات باز مى شود. رسول خدا صلى الله عليه و آله نماز را به چشمه آب گرم تشبيه فرموده است كه مقابل در خانه مردى در جريان باشد و آن مرد در هر روز و شب پنج مرتبه در آن شست و شو نمايد (با اين شست و شوى مكرر چه كثافت و چركى در بدن او باقى خواهد ماند؟
روزه داری در آئینه نهج البلاغه

روزه داری در آئینه نهج البلاغه

حرس الله عباده المؤ منين بالصلوات و الزكوات، و مجاهده الصيام فى الايام المفروضات، تسكينا لا طرافهم، و تخشيعا لابصارهم، و تذليلا لنفوسهم خداوند متعال بندگان را ايمان خود را از فريبكارى هاى شيطان محفوظ و مصون مى دارد، به وسيله نمازها و زكات دادن و تحمل مشقت به وسيله روزه گرفتن در روزهاى مقرر (رمضان مبارك) و براى ايجاد آرامش در اعضاى آنان و براى خاشع نمودن چشمان و رام كردن نفس ها.
دیدگاه امام علی علیه السلام درباره روزه

دیدگاه امام علی علیه السلام درباره روزه

كم من صائم ليس له من صيامه اءلا الجوع و الظما، و كم من قائم ليس له من قيامه الا السهر و العناء، حبذا نوم الاكياس و افطارهم بسا روزه دارى كه از روزه اش جز گرسنگى و تشنگى نصيبى نيابد، و بسا شب زنده دارى كه از عبادت شبانه اش جز رنج و بى خوابى بهره اى نبرد، خوشا خواب زيركان (عارف) و روزه خوارى آنان!
دوستى و دشمنى

دوستى و دشمنى

اءصدقاوك ثلاتة و اءعداوك ثلاثة، فاءصدقاوك: صديقك، و صديق صديقك، و عدو عدوك. و اءعداوك: عدوك، و عدو صديقك، و صديق عدوك دوستان تو سه دسته اند و دشمنانت نيز سه دسته اند، اما دوستانت عبارت اند از: دوستت، دوست دوستت، دشمن دشمنت؛ اما دشمنانت؛ دشمن تو، دشمن دوستت و دوست دشمن تو.
No image

حج در سخنان امیر المومنین علیه السلام

الكعبة جعله سبحانه و تعالى للاسلام علما، و للعائذين حرما، فرض ‍ حقه، و اءوجب حجه، و كتب عليكم و فادته فقال سبحانه: و لله على الناس ‍ حج البيت من استطاع اليه سبيلا، و من كفر فاءن الله غنى عن العالمين خداوند سبحان كعبه را نشانى براى اسلام و حرم امنى براى پناه آورندگان به آن قرار داد. حج و اداى حق آن را واجب گرداند و همه را به زيارت آن فراخواند و فرمود: بر هر كسى كه بتواند، زيارت (كعبه واجب ) است و آن كس كه كفر ورزد، خداوند از همه جهانيان بى نياز است.
Powered by TayaCMS