دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

در محضر عالم

فضیلت و برتری عالم بر عابد مانند برتری من بر سائر پیامبران است.
در محضر عالم
در محضر عالم

در محضر عالم

قال رسول الله (ص): «فَضلُ العالمِ علی العابدِ کفَضلی علی سائرِ الأنبیاءِ»(حسن بن أبی الحسن دیلمی ، أعلام الدین ، ص 81)

شخصی خدمت پیامبر اکرم رسید و سؤال کرد: یا رسول الله! اگر جنازه کسی در میان باشد و باید آن را تشییع و دفن کرد و مجلس علمی هم هست ولی ممکن نیست که در هر دو شرکت کنیم، به طوری که در هر کدام از آندو که شرکت کنیم دیگری را از دست می‌دهیم، شما کدام یک را بیشتر دوست داری تا من در آن شرکت کنم؟

پیامبر فرمودند: اگر افراد دیگری هستند که جنازه را تشییع و دفن کنند، در مجلس علم شرکت کن؛ چرا که شرکت در یک مجلس علم، از حضور در هزار تشییع جنازه و از هزار عیادت بیمار و از هزار شب عبادت و از هزار روز روزه و از هزار درهم صدقه و از هزار حج غیر واجب و از هزار جهاد غیر واجب بهتر است. اینها کجا و حضور در محضر عالم کجا ؟ مگر نمی‌دانی به وسیله علم، خداوند اطاعت می‌شود و به واسطه علم، عبادت خداوند صورت می‌گیرد. خیر دنیا و آخرت با علم توأم است. همانگونه که شر دنیا و آخرت با جهل همراه است.[1]

حضرت امام باقر (ع) می‌فرمایند:

«أنّ طَیرَ السّماءِ و دَوابَّ البحرِ و حیتانِه، لیَستغفرونَ لطُلاّبِ العلمِ إلی یومِ القیامة»[2]

همانا پرندگان آسمان و جنبندگان دریا و ماهی‌ها، برای دانش پژوهان و طالبان علم تا روز قیامت طلب آمرزش و استغفار می‌کنند.

البته روشن است که علم و دانشی خوب است که همراه با عمل باشد. در روایات، عالم بی‌عمل که به علم خود عمل نمی‌کند، مورد نکوهش قرار گرفته است. حضرت علی (ع) می‌فرمایند:

« أشدُّ النُّاسِ نَدماً عندَ الموتِ العلماءُ غیرُ العاملین »[3]

نادم‌ترین و پشیمان‌ترین مردم در لحظه مرگ، علماء و دانشمندانی هستند که به علم و دانش خود عمل نمی‌کردند.

امام صادق (ع) می‌فرمایند:

«مَن تَعَلََّمَ العلمَ و عَمِلَ بِه و عَلَّمَ لله دُعِیَ فی ملکوتِ السّموات عظیماً، فقیل: تَعَلَّمَ لله وعَمِلَ لله وعَلَّمَ لله »[4]

کسی که علم را فرا گیرد و به آن عمل کند و به خاطر خدا به دیگران یاد دهد، در ملکوت آسمان‌ها بزرگ شمرده می‌شود و در مورد او گفته می‌شود: به خاطر خدا، علم و دانش را آموخت و برای خدا، به آن عمل نمود و به خاطر خدا، به دیگران یاد داد.

    پی نوشت:
  • [1] - مطهری ، مرتضی ، داستان راستان ، انتشارات صدرا ، چاپ سی و پنجم ، 1383هش ، جلد دوم ، ص235
  • [2] - طبرسی ، ابوالفضل علی بن حسن ، مشکاه الانوار ، انتشارات کتابخانه حیدریه نجف ، چاپ دوّم ، 1385هق ، ص138
  • [3] - آمدی ، عبد الواحد بن محمد ، تصنیف غررالحکم و دررالکلم، مصطفی درایتی و حسین درایتی، قم، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ دوم، 1378هش ، حدیث 173
  • [4] - کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، تهران، دار الکتب الاسلامیه، چاپ چهارم ، ج1 ص35

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

نحوه تشکیل جو زمین از دیدگاه مولا علی (ع) در نهج البلاغه

و آبهای ساکن را به مواج سرکش برگردانید تا آنجا که آبها روی هم قرار گرفتند و چون قله های بلند کوهها بالا آمدند امواج تند کف های برآمده از آبها را در هوای باز و فضای گسترده بالا بردند تا جایی که از آن هفت آسمان پدید آمد.آسمان پایین را چون موج مهار شده و آسمان بالا را مانند سقف استوار قرار داد.
مباني فكري، انساني و اجتماعي در نهج البلاغه

مباني فكري، انساني و اجتماعي در نهج البلاغه

به عكس در جوامعي كه انسجام و هستي آنها را بايد پيوند دروني، بدون ارتباط با مبداء و مركز خارجي، تامين و تضمين كند، اولويت با نظام است . تازه آن نظام است كه جا و مكان و موقعيت فرد و جمع را در چهارچوب خود و در قلمرو خود مشخص مي كند . نظام حاكم بر فرد و جمع است و كيفيت و نوع حاكميت نظام بر فرد و بر جمع است كه سرنوشت مساله سابق الذكر، يعني اصالت فرد يا اصالت جمع را مشخص مي كند .
انسان شناسی

انسان شناسی

آنگاه از روحی که آفرید در آن دمید تا به صورت انسانی زنده درآمد، دارای نیروی اندیشه، که وی را به تلاش اندازد، و دارای افکاری که در دیگر موجودات، تصرّف نماید. به انسان اعضاء و جوار حی بخشید، که در خدمت او باشند، و ابزاری عطا فرمود، که آنها را در زندگی بکار گیرد،
انسان شناسی از منظر نهج البلاغه

انسان شناسی از منظر نهج البلاغه

نهج البلاغه یک شاهکار ادبی در تعلیمات اسلامی است که در آن توجه به عزّت و کرامت انسان و سلامت عقل و روان از اهمیت بسزایی برخوردار است. سخنان حکمت آمیز این کتاب که با عقل و اندیشه آدمی سروکار دارند حقایق بسیار متعالی و معانی بسیار ژرفی را در مورد شناخت خدا، انسان، و جهان با فصاحت و بلاغت تمام بیان می کنند و آگاهی های ارزشمندی را در هریک از این زمینه ها ارائه می دهند. خطابه ها احساسات راکد انسان را در جهت ستیز با فساد و تباهی و بی عدالتی بر میانگیزند، و موعظه ها انسان را از خواب غفلت بیدار و خطراتی را که می توانند دل و روان آدمی را ضعیف و بیمار کنند یادآور می شوند.
Powered by TayaCMS