دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

علم نزد نااهلان

انسان خود خواه است مگر اینکه از این جلد بیرون برود و همه کمالات را منحصر به آن علمی را که یافته است و ادراک کرده است و خوانده است (می داند) فقیه خیال می کند غیر فقه چیز دیگری نیست ، در عالم ، عارف هم خیال می کند غیر از عرفان چیزی نیست ،
علم نزد نااهلان
علم نزد نااهلان

نویسنده : حضرت امام خمینی (ره)

انسان خود خواه است مگر اینکه از این جلد بیرون برود و همه کمالات را منحصر به آن علمی را که یافته است و ادراک کرده است و خوانده است (می داند) فقیه خیال می کند غیر فقه چیز دیگری نیست ، در عالم ، عارف هم خیال می کند غیر از عرفان چیزی نیست ، فیلسوف هم خیال می کند غیر از فلسفه چیزی نیست ، مهندس هم خیال می کند غیر از هندسه چیزی نیست ... آنچه باید با آن راه را پیدا کند، همان مانع میشود. آن علمی که باید انسان را هدایت کند مانع از هدایت می شود، علم های رسمی همه همینطورند، انسان را از آنچه باید باشد محجوب می کند. خودخواهی می آورد، وقتی علم در قلب غیرمهذب وارد بشود انسان را به عقب می برد و هرچه زیادتر انبار شود مصائبش زیادتر است ... و من نمی دانم کی ماها باید خودمان را مهذب کنیم که لااقل این علوم رسمی از خدا مانعمان نشود؟ از ذکر )الله ( مانعمان نشود؟ این هم خودش یک مسأله ای است که اشتغال به علم اسباب این نشود که از خدا غافل شویم ... ما از حجاب های ظلمانی بیرون نرفته ایم ، توی حجاب ها می لولیم و تا آخر چه خواهد شد؟ علم در نفوس ما تأثیر نکرده الا سوء علم ها، علوم شرعیه و علوم عقلیه که آن بیچاره ها اسمش را )ذهنیات ( می گذارند آن محجوب ها، می گویند (اینها) ذهنیات هستند یعنی عینیت ندارند. اینها وسیله برای رسیدن به مقصد هستند، هرکدام ما را از آن مقصد باز دارد، دیگر علم نیست ، حجاب ظلمانی است [1].

    منبع:
  • تفسیر سوره حمد نوشته امام خمینی (ره)
    پی نوشت :
  • [1] - تفسیر سوره حمد، ص 46، 47، 48

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

ابن سینا؛ نابغه مشرق زمین

ابن سینا؛ نابغه مشرق زمین

ابوعلی سینا معروف به شیخ الرئیس، یکی از بزرگترین و معروفترین فیلسوفان جهان اسلام می‌باشد که تاثیر وافری بر فلسفه و نظریات فلسفی نهاده است.
No image

از ممکن الوجود تا واجب الوجود

برهان صدیقین نخستین بار بر اساس آیات قرآن کریم و توسط ابوعلی سینا فیلسوف و دانشمند مسلمان ارائه شد.
ابن عربی و مخالفت عرفانی با قاعده الواحد

ابن عربی و مخالفت عرفانی با قاعده الواحد

آنچه مسلم است آنکه ابن عربی از جمله عارفان بزرگ مسلمان است. عرفان ابن عربی وحدت وجودی است.
تقریر علامه طباطبایی شاهکاری در مسئله برهان صدیقین

تقریر علامه طباطبایی شاهکاری در مسئله برهان صدیقین

گرچه علامه طباطبایی تقریر خود از برهان صدیقین را مبتنی بر کتاب اسفار ملاصدرا بیان می‌کند، اما به اذعان بسیاری از متفکران برهان علامه کاملترین و بهترین برهان نسبت به پیشینیان خود است.
مخالفان منطقی و عقلانی قاعده الواحد

مخالفان منطقی و عقلانی قاعده الواحد

آقا حسین خوانساری از جمله مخالفان سرسخت قاعده الواحد است.

پر بازدیدترین ها

عصر جدید

عصر جدید

عصر جدید از چه زمانی آغاز می‌شود؟ پرسش از «عصر جدید» پرسشی مدام است.
تفکر نیچه

تفکر نیچه

اراده به قدرت چیست؟ این اراده را با آنچه در علم‌النفس به نام یکی از استعدادهای نفسانی می‌شناسید نباید اشتباه کرد، بلکه حقیقت وجود و عین وجود مطلق است.
از خود بیگانگی

از خود بیگانگی

بعد از هگل طرفداران ایده آلیسم آلمانی به دو دسته هگلیان راست و پیر که بیشتر شارح هگل بودند و هگلیان چپ و جوان مانند مارکس و فوئر باخ که بیشتر به نقد هگل پرداختند، تقسیم شدند.
دنیای بدون علیت

دنیای بدون علیت

نشست نقد اگزیستانسیالیسم با نگاه به «بیگانه» آلبر کامو پنجم مهر ماه در کانون اندیشه جوان برگزار شد و سخنران این سلسله نقدها، دکتر کامران پارسی نژاد بود.
این منم، انسان

این منم، انسان

محور فلسفه، انسان است. یعنی موجودی که می‌تواند از جهان، پیام ادراکی دریافت کرده و با سامان دادن این پیام‌ها نسبت به جهان آگاهی و دانایی داشته باشد.
Powered by TayaCMS