دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

رابطه تكبر و عقل

No image
رابطه تكبر و عقل

نويسنده: محمدمهدی رشادتی

امام باقر(ع) فرمود: ما دخل قلب امرء شي من الکبر الا نقص من عقله مثل ما دخله من ذلک، قل ذلک او کثر، هيچ مقداري از تکبر بر دل آدمي راه نمي يابد، مگر اينکه به همان اندازه، چه کم و چه زياد، از عقلش کاسته مي شود.

(ميزان الحکمه ج2 ص861) صفت تکبر از نتايج بيماري خطرناک ديگري به نام «عُجب» است و هميشه در مقايسه کردن خود با ديگري حاصل مي شود. بنابراين تکبر عبارت از احساس راحتي و اعتماد انسان بر اينکه خود را از ديگران برتر و بالاتر مي شمارد. (اخلاق شبر ص284) حضرت باقر(ع) در بيان ارزشمند خود به رابطه معکوس عقل و کبر اشاره مي کنند. کبر يعني خود را بالاتر از ديگران ديدن. متکبر گمان مي کند کمالاتي اگر دارد، مال خودش است. درحالي آدمي تمام هستي و دارائي و کمالات خود را از خدا دارد: «و ما بکم من نعمةً فمن الله» (نحل/ 53) چيزي به او تعلق ندارد که بخواهد فخرفروشي و گردن فرازي کند. لذا آدم متکبر دقيقاً خود را عوضي و اشتباهي گرفته است. بنابراين به ميزاني که اين شناخت غلط فزوني يابد به همان ميزان از عقلش کاسته مي شود.

نشانه های متکبر

بعضي از نشانه هاي متکبر عبارتند از: 1- خود را بزرگ و مردم را کوچک مي شمارد. 2- از معاشرت نيکو با هم رديفان خود، خودداري مي کند. 3- با مردم هم سفره نمي شود. 4- از مردم انتظار احترام و فروتني دارد. 5- از دانش و معلومات ديگران استفاده نمي کند. 6- اگر او را نصيحت کنند ناراحت مي شود. 7- اگر او مردم را پند دهد، درشتي مي کند. 8- اگر سخنش را رد کنند عصباني مي شود. 9- از انسان هاي بالاتر از خود، حرف شنوي و روحيه اطاعت ندارد. 10- به مردم به ديده حيوانات مي نگرد. 11- اگر در مواردي حق با ديگران باشد از قبولي آن سرباز مي زند. (درس هايي از اخلاق، ص224)

عواقب تکبر

امام صادق(ع) علت اصلي تکبر را در احساس حقارت و ذلت شخص مي دانند. مثلاً کسي که مي داند علمي ندارد، در برابر مردم اظهار فضل و خودنمايي مي کند تا به اين وسيله نقص خود را جبران نمايد. (اصول کافي ج3 ص426)

امام صادق(ع) به عاقبت ناگوار متکبران اشاره کرده و مي فرمايند: متکبران روز قيامت به صورت مورچگان درمي آيند و مردم آنان را پايمال مي کنند تا زماني که خداوند از حساب آنها فارغ شود. (همان ص424) امام باقر(ع) فرمود: کسي که در قلبش به اندازه ذره اي تکبر باشد، داخل بهشت نخواهد شد. (همان ص423)

پيامبر(ص) از کنار گروهي مي گذشت از آنها پرسيدند: براي چه جمع شده ايد؟ گفتند: اين شخص ديوانه شده است. فرمود: او ديوانه نيست بلکه مريض است. ديوانه کسي است که هنگام راه رفتن، خودنمايي و تکبر مي کند. به راست و چپ نگاه مي اندازد و شانه هايش را حرکت مي دهد، او از خدا بهشت مي خواهد درحالي که گناه مي کند. کسي که از شرش ايمن و به خيرش اميدوار نيستند. (داستان هاي روايي ص272)

نقل مي کنند: دو نفر در حضور حضرت موسي(ع) به يکديگر افتخار مي کردند. يکي گفت: من پسر فلان، پسر فلان هستم و تا نه پشت خود را شمرد. خدا به موسي(ع) وحي فرستاد که به او بگو همه آن نه نفر از اهل جهنم هستند و تو هم نفر دهم آنها هستي. (معراج السعاده ص233)

آيت الله مصباح يزدي مي گويند: در طول سي سال که افتخار درک محضر علامه طباطبائي را داشتم، هرگز کلمه «من» از ايشان نشنيدم. در عوض عبارت «نمي دانم» را بارها بيان مي کرد. همان عبارتي که افراد کم مايه از گفتن آن عار دارند.(هزار و يک حکايت اخلاقي ص146).

مردي از روي تحقير به سلمان گفت: تو کيستي؟ سلمان گفت: آغاز من و تو نطفه اي است پليد و آخر من و تو مرداري است گنديده و چون روز قيامت شود و ترازوها نهاده شود، هر کس ترازويش سنگين باشد، کريم و بزرگوار است و هر کس ترازويش سبک باشد لئيم و پست خواهد بود.

(درس هايي از اخلاق ص227)

نبيند مدعي جز خويشتن را

که دارد پرده پندار در پيش

گرت چشم خدابيني ببخشند

نبيني هيچ کس عاجزتر از خويش

(کليات سعدي ص66)

روزنامه كيهان، شماره 21709 به تاريخ 7/6/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

مديريت موفق زمان

هر انساني در طول روز فقط 24ساعت يا 1440دقيقه يا86400ثانيه فرصت دارد تا به كار هاي خود برسد چطور مي شود يك فرد در اين مدت يك كشور را اداه كند ووقت هم اضافه مي اورد در حالي كه برخي ديگر در همين زمان قادر به ساده ترين كارها هم نيستن... مديريت زمان وقت گير است ايا بهتر نيست به جاي خواندن كتاب و شركت در دوره هاي مديريت زمان وقتمان را صرف كارهاي ديگر كنيم؟جواب اين سوال در قصه ي مرد هيزم شكن است مردي مسئول قطع 500درخت بود اما اره اي كند داشت مردم به او گفتند تو بايد اره ات را تيز كني هيزم شكن پاسخ داد=ان قدر كار دارم كه وقت براي تيز كردن اره ندارم
No image

مديريت زمان

زمان با ارزش ترين منبعي است كه در اختيار داريم . در بعضي از زبانها وقت وزمان متداول ترين كلماتي است كه به كار مي روند. وقت بسيار با ارزش تر از پول است ما مي توانيم زندگي خودرا به مدت زماني كه در دنيا به ما اختصاص داده شده است توصيف كنيم.
No image

نقشه های ذهنی مدیران

مدیریت زمان- تهیه کننده: امین قبادی- مدیریت زمان زمانی شخصی گفته است :اگر اول ندانید به کجا می روید؛ سزاوارید که در آخر از نا کجا آباد سر در بیاورید.اهداف، انرژی های ما را متمرکز و یکی میکند.افراد از کوه ها صعود می کنند چرا که میخواهند در آنجا باشند.آنها چالشهایشان را با غلبه کردن به نمایش می گذارند. بنابراین، اهداف بر انگیزنده هستند.
No image

21 روش عالی جهت انجام بیشترین کار در کمترین زمان

شما هیچوقت برای انجام تمام کارهایی که باید انجام بدهید فرصت کافی ندارید . شما به معنای واقعی کلمه در انبوه کارها ، مسئولیتهای فردی، پروژه ها، روزنامه ها ، مجله های زیادی که باید بخوانید وکتابهایی که روی هم انبار شده اند تایک روز به سراغ آنها بروید غرق شده اید. اماواقعیت اینست که هیچوقت نمی توانید عقب افتادگی خود راجبران کنید واز کارهایتان جلوبیفتید...
Powered by TayaCMS