دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

عوامل زمينه‌ساز پايبندی به پيمان

No image
عوامل زمينه‌ساز پايبندی به پيمان

ايوب محمدی

از عوامل زمینه‌ساز پایبندی به پیمان می‌توان به موارد زیر اشاره گرد:1 ـ راستي و صداقت: راستي و صداقت، از لوازم پايبندي به عهد و پيمان است. امير مؤمنان علي (ع) درباره ويژگي‌هاي مديريتِ همراه با وفا مي‌فرمايد: پيشواي قوم بايد با مردم خود به راستي سخن راند. آن حضرت، خود برترين مصداق چنين مديريتي است. در خطبه‌اي پس از بيعت مردم مي‌فرمايد: پيمان من بدانچه مي‌گويم، در گرو است و به درستي گفتارم، متعهّد و كفيلم… به خدا سوگند، هرگز حقيقتي را كتمان نكرده‌ام و هيچ گاه دروغي نگفته‌ام. پايبندي به عهد و پيمان حتي نسبت به دشمن، امري مسلّم است. در ماجراي حكميت، در پيكار صفين، با آنكه امام (ع) راضي به آن وضع نبود، بعد از آنكه صلح نامه تنظيم شد، آن را محترم شمرد و در پاسخ آنها كه اعتقاد به نقض عهد نامه داشتند، فرمود: آيا پس از آنكه آن را نوشتيم، نقض كنيم؛ اين كار جايز نيست. 2 ـ نفی خيانت: براي تحقق عهد و پيمان، بايد از خيانت و بي وفايي دوري گزينيم. از ديدگاه حضرت علي (ع) تا انسان به پست‌ترين مراتب خود سقوط نكند، دست به پيمان شكني نمي‌زند. آن حضرت مي‌فرمايد: خيانت و پيمان شكني، اخلاق انسان‌هاي پست است. در جاي ديگر مي‌فرمايد: خيانت و پيمان شكني، زشت‌ترين خيانت‌هاست. 3 ـ هم سویی سخن و عمل: كساني مي‌توانند به عهد و پيمان خود پايبند باشند كه ميان سخن و عملشان دو گانگي نباشد و خود را در گرو سخن و وعده خويش بدانند. امام علي (ع) مي‌فرمايد: از اينكه به مردم وعده دهي و سپس تخلف كني، بپرهيز؛ زيرا خلف وعده، موجب خشم خدا و خلق است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین معین اراکی عضو مجلس خبرگان؛ جنبش علمی و فکری در جهان اسلام مدیون تشیع است

گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین معین اراکی عضو مجلس خبرگان؛ جنبش علمی و فکری در جهان اسلام مدیون تشیع است

مصاحبه با استاد دروس عالیه حوزه علمیه قم و عضو مجلس خبرگان رهبری ، حجت الاسلام والمسلمین معین اراکی
گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین هادوی؛ مهمترین مسائل شیعیان

گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین هادوی؛ مهمترین مسائل شیعیان

حجت‌الاسلام والمسلمین هادوی در سال 1340 در تهران به دنیا آمد. پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی به عنوان دانشجوی ممتاز در رشته برق و الکترونیک دانشگاه شریف مشغول به تحصیل شد.
گفت وگو با علاّمه سید جعفر مرتضی؛ لبنان پیشینه تشیّع و وضعیت امروز

گفت وگو با علاّمه سید جعفر مرتضی؛ لبنان پیشینه تشیّع و وضعیت امروز

علا‌مه سیدجعفر مرتضی حسینی عاملی فرزند مرحوم علامه سیدمصطفی مرتضی در تاریخ 1364/2/25 ه‍. ق / 1945/1/6 م در منطقه جنوب لبنان‌، مکانی به نام دیرقانون رأس‌العین به دنیا آمد.
گفتگو با مرحوم آیت الله محمدهادی معرفت؛ شیعه شناسی یکی از ضروریات خدمت به مکتب تشیع است

گفتگو با مرحوم آیت الله محمدهادی معرفت؛ شیعه شناسی یکی از ضروریات خدمت به مکتب تشیع است

متن زیر گفت و گوی ماهنامه اخبار شیعیان با مرحوم آیت الله محمدهادی معرفت (ره) می باشد که بخش هایی از آن خدمت خوانندگان عزیز تقدیم می شود.
Powered by TayaCMS