دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

گناهی نابخشودنی

No image
گناهی نابخشودنی

استثمار در لغت به معناي استفاده از موفقيت، بهره كشى، سوءاستفاده، بهره‌بردارى، انتفاع و استخراج است. واژه استثمار از ريشه «ثمر» و معادل فارسي آن «بهره كشي» است و در مباحث اقتصادي و اجتماعي به معناي استفاده و بهره بردن از كار كسي ديگر است. معنا و مفهوم علمي استثمار چنين است: به دست آوردن رایگان محصول كار يك فرد از جانب فردي كه صاحب خصوصي وسایل توليد است؛ اما نظر امام در اين مورد: امام علي: «... فُجناةُ ايديهم لا تكون بغيرِ افواههم: آنچه دستهاي آنان چيده (و محصول كار آنان) است به دهان‌هاي ديگران نخواهد رسيد.» از شيوه‌هاي ستم بنيادِ اقتصادي كه با هيچ عدل و تعادلي سازگار نيست، كم بها دادن به كار و كارهاي مردم است. درس آموزان مدرس وحي، اين اصل را از قرآن آموخته‌اند آنجا كه مي‌فرمايد: «... يا قوم اعبدواللّه... و اوفوا الكيل و الميزان بالقسط و لا تجنسوا الناس اشياءهم و لا تعثوا في الارض مفسدين؛ (هود/ 85 ـ 84) ‌اي مردم خداي را بپرستيد... و پيمانه و ترازو را تمام و به عدل دهيد، و چيزهاي (كار و كالاي) مردمان را كم بها مكنيد، و همچون تبهكاران در زمين به تبهكاري مپردازيد.» امين الاسلام طبرسي درباره معناي اين آيه مي‌گويد: «و لا تجنسوا الناس اشياءهم» «بخس اشياء و كم بها دادن به كار و كالاي مردم»، دو گونه صورت مي‌گيرد، نخست اينكه مواد خام و كالاهاي مورد نياز و داراي ارزش اقتصادي، كه با رنج و تلاش از معادن و مزارع و درياها و دشتها و... استخراج مي‌شود، و به سرمايه‌داران و كارخانه‌ها عرضه مي‌گردد و سرمايه داران با مكانيسم ويژه‌اي نسبت به آنها «بخس» اعمال كنند، و بها و ارزش واقعي آنها را نپردازند. و اين استثمار و تصاحبِ ثمره كار ديگران و ناديده گرفتن حق آنها بي‌عدالتي‌اي بزرگ است. ديگر اينكه دستمزد كارگر و كشاورز به اندازه ارزش واقعي آن پرداخت نشود. نظام‌هاي سرمايه‌داري با راهكارهاي ويژه‌اي از دستمزد كارگران مي‌كاهند. صاحبان صنايع با اتحاد و همبستگي سطح دستمزدها و نرخ كار را پايين نگه مي‌دارند و با كم بها دادن به كار انجام شده روي هر كالا (يعني «بخس») كارگران را استثمار مي‌كنند. در سايه اين مكانيسم، سرمايه داري به اموال بادآورده‌اي دست مي‌يابد، و همواره از رشد سرمايه و سلطه بر بازار كار و بازارهاي اقتصادي برخوردار مي‌گردد؛ و در برابر، توده‌هاي كارگر و كشاورز، روزبه روز ناتوان‌تر و زمين‌گيرتر مي‌شوند، و بدين‌گونه‌هاست كه اجراي عدالت را ناممكن مي‌سازند، و توازن اقتصادي جامعه را برهم مي‌زنند. امام علي: «لن يتمكن العدل، حتي يذّل البخس، هرگز امكان ندارد عدالت برقرار شود، مگر اينكه (نظام استثماري) كم بها دادن (به كار و كالاي مردمان) از ميان برود.»

پيامبر بزرگوار در واپسين لحظات زندگي به چند محور حياتي در آيين زمامداري توجّه مي‌دهد:

 1. به كشاورزان ظلم نشود و دستمزد آنان بحق و عدل پرداخت شود.

 2. دست واسطه‌هاي اقتصادي قطع شود؛. آنان‌كه زمين را اجاره مي‌كنند و بدون انجام كاري آن را به بهايي بيشتر اجاره مي‌دهند.

3. به كارگران تحميل نشود، و به كاري مجبور نگردند، و به بيگاري كشيده نشوند. امام علي، به روايت امام رضا از پدرانش از پيامبر (ص): «انّ‌الله ـ عزوجلّ ـ غافر كل ذنب الاّ من احدث دينا، او غضب اجيرا اجره، او رجلٌ باع حُرّا، خداوند بزرگ هر گناهي را مي‌بخشايد مگر گناه كسي كه (از پيش خود) ديني اختراع كند، يا كسي كه مزد كارگري را (به عدل و تمام) نپردازد، يا كسي كه انسان آزادي را (به بردگي بكشد و) به ديگري بفروشد.» در اين تعليم والاي محمدي به امام علي بدترين و نابخشوده‌ترين گناهان، استثمار حق كارگر معرفي شده است. به بيگاري كشيدن، با دو شيوه انجام مي‌شود: نخست اينكه آشكارا و با اعمال قدرت كساني به كارهايي وا داشته شوند؛ چنانكه در گذشته تاريخ اين دست بيگاريها فراوان بوده است، و به ويژه حاكمان خودكامه، انسان‌ها را براي ساختن كاخ‌ها و شهرها به بيگاري مي‌كشيدند. ديگر اينكه با برنامه‌ريزي كارخانه داران، نرخ دستمزدها را پايين نگه دارند، و با اتحاد و تباني نگذارند كسي كارگري را با مزد بيشتري به كار گيرد. در اين صورت كارگران براي رفع نيازهاي ضروري خود و تهيه قوت لايموت، مجبورند كار كنند و با همين دستمزد كم بسازند؛ زيرا هر كجا بروند آسمان همين رنگ است، و به مزد حقيقي و عادلانه خويش دست نمي‌يابند. در اين فرض، گرچه بيگاري آشكاري ديده نمي‌شود و خود كارگر با پاي خود به طرف كار مي‌رود؛ ليكن در حقيقت بيگاري كشيدن است؛ زيرا او مجبور است با همين دستمزد كم بسازد. مفهوم «بخس» در گذشته و امروز: آيا مي‌توان مفهوم بخس را كه در قرآن آمده و در كلام امام نيز به‌كار رفته است، در چهارچوب‌هاي روابط اقتصادي گذشته محدود ساخت، و كاستن ارزش واقعي مواد خام و كم بها دادن به كار انسان‌ها را كه مفهوم «بخس» در روابط اقتصادي امروز دنياست در نظر نياورد؟ با توجه به اينكه استثمار در دنياي امروز و كارخانه داري‌هاي گسترده جديد، بسيار گسترده‌تر و كوبنده‌تر است و وسایل ارتباطي جديد راه را براي تباني و اتحاد عليه كارگران يا توليدكنندگان مواد خام، بسيار هموار كرده است. از اين رو فقر در تمدن امروز بيشتر فاجعه بارتر و عمومي‌تر از تمدن‌هاي گذشته است. فقر و مشكلات اقتصادي بيش از يك ميليارد انسان، دليل آشكار انواع ظلم‌هاي اقتصادي و رواداري «بخس» و كم بها دادن به كار و كالاي انسان است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پیشنهاد اصلاح و حذف موادی از قانون مدنی بخش سوم و پایانی

پیشنهاد اصلاح و حذف موادی از قانون مدنی بخش سوم و پایانی

اشاره: «پیشنهاد اصلاح و حذف موادی از قانون مدنی ) مواد ۸۲۶ الی ۱۲۵۱)» عنوان مقاله‌ای است که بخش دوم آن در شماره قبلی صفحه حقوقی اطلاعات چاپ شد. بخش سوم و پایانی این مقاله را می‌خوانیم.
چرا امام رضا(ع) در طوس مدفون است؟

چرا امام رضا(ع) در طوس مدفون است؟

اوضاع کشورهای اسلامی در عهد مأمون بسیار آشفته و نگران کننده بود و شکلگیری نهضت علویان که عکسالعمل سختگیریهای خلفای عباسی به خصوص هارونالرشید بود، مأمون را به فکر و چارهاندیشی واداشت تا با دست زدن به اقدامات تازه جنبش به وجود آمده را به آرامش و سکون مبدل کند.
چرا امام‌حسن(ع) فرمان صلح و امام‌حسین(ع) فرمان جهاد دادند؟

چرا امام‌حسن(ع) فرمان صلح و امام‌حسین(ع) فرمان جهاد دادند؟

موضوع فرمان صلح امام حسن (ع) و فرمان جهاد و شهادت امام حسین (ع) دو رویدادی است که به اقتضای زمان رخ داد و مشابه آن در زمان پیامبر (ص) وجود داشت، اما در هر دو مقطع تاریخ بسیاری از مسلمانان تقوا پیشه نکردند و از فرمان معصوم سرپیچی کردند.
چرایی وجوب حکومت اسلامی

چرایی وجوب حکومت اسلامی

بر اساس آموزه‌های قرآن، وجوب حکومت اسلامی الزامآور است تا بتواند احکام الهی را هم چون اقامه نماز، گرفتن زکات، اجرای قوانین قضایی و مانند آنها را اجرایی کند؛ زیرا هر گونه قضاوتخواهی از طاغوت حرام بوده و ولایت طاغوت باطل است و لازم است به جای طاغوت به ولایت غیر طاغوت تن داد که ولایت الهی است.(بقره، آیه 257؛ نساء، آیه 76)
چه مواقعی مراجعه به پزشکی قانونی الزامی است؟

چه مواقعی مراجعه به پزشکی قانونی الزامی است؟

بسیاری نمی‌دانند که مثلاً چه زمانی باید به پزشکی قانونی مراجعه کرد و چه مدارکی را باید به همراه برد؟ آیا فرد می‌تواند رأساً برای گرفتن طول درمان یا هر موضوع دیگری که مراجعه به پزشکی قانونی را الزامی می‌کند، به مراکز مربوط مراجعه کند؟
Powered by TayaCMS