دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

جزم و عزم عقلانی

No image
جزم و عزم عقلانی

انسان داراي دو قوه علمي و عملي است. انسان عاقل کسي است که قوه عقل خويش را به کار مي گيرد و به دور از وهم و خيال بر اساس تعقل به تفکر مي پردازد و جزم انديشه اي نسبت به مسئله و موضوعي پيدا مي کند، سپس براساس عقل عملي، آنچه را به جزم به دست آورده در مقام عمل با عزم، آن را انجام مي دهد و ترديد در عمل را کنار مي گذارد و اين پا و آن پا نمي کند و اجازه نمي دهد تا شهوت و غضب او را از عملي بازدارد و به کاري ديگر وادارد.

از نظر قرآن، انسان با عقل و نقل معتبر چون وحي مي تواند در حوزه انديشه اي به جزم برسد و به دور از شهوت و غضب در عمل، با عزم وارد شده و با موفقيت خارج شود.

البته بايد همواره مواظب بود تا شيطان در حوزه جزم(انگيزه) و عزم(اراده و عمل) انسان وارد نشود؛ زيرا شيطان در قوه ادراکي انسان تصرفاتي مي کند و اجازه نمي دهد تا ابزارهاي ادراکي تحت رهبري عقل درآيد، بلکه کاري مي کند تا خيال و وهم بر انسان مسلط شود و جزم خيالي و وهماني داشته باشد نه جزم عقلاني. خداوند درباره شيطنت علمي ابليس و شياطين می‌فرمايد: إِنَّ الشَّياطينَ لَيُوحُونَ إِلي اَوْلِيائِهِمْ لِيُجادِلُوکُم؛ شياطين به اولياي خودشان وحي مي کنند تا با شما مجادله کنند.(انعام، آيه 121)

همچنين در حوزه عمل و عقل عملي وارد مي شود و عزم آدمي را مختل و به سوي ديگر هدايت مي کند. در اين موارد کاري مي کند که شهوت و غضب بر عقل عملي مسلط شود. براي اين کار هم به تزيين گري و اغواگري رو مي آورد.(يوسف، آيه 53)

انسان اگر بخواهد تهذيب و تزکيه نفس بکند، بايد مواظب انديشه و انگيزه خودش باشد و نگذارد تا وهم و خيال بر انديشه حاکم شود و اختيار قوه جازم را در دست بگيرد و همچنين نگذارد تا بر انگيزه حاکم شود و اختيار عزم را شهوت و غضب در دست گيرد. اين همان چيزي است که از آن به مراقبه نفس ياد مي شود.

روزنامه كيهان، شماره 21715 به تاريخ 14/6/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

معاد در نهج البلاغه

يکى از برنامه‏ هاى مهمى که تمامى پيامبران الهى پس از خداپرستى، مردم را به آن توجه مى دادند، اعتقاد به معاد بوده است؛ زيرا در سايه اعتقاد به معاد است که هدف از آفرينش تحقق مى يابد و اعمال و رفتار انسان ارزش و معنا پيدا مى کند. از اين رو ما مسلمانان معتقديم که خداوند بارى تعالى در روز قيامت، همه انسان‏ها را دوباره زنده خواهد کرد تا در پيشگاه او، به حساب اعمال و رفتارشان رسيدگى شود.
معاد در نهج البلاغه

معاد در نهج البلاغه

اين درس را به بحث مرگ و رستاخيز اختصاص داده ايم كه از پايه هاى اصلى ايمان و عمل است. امام علیه السلام در اين خطبه "خطبه 109" مطالب مختلفى را بيان كرده كه، بخشى از آن را كه درباره ى مرگ و قيامت است برايتان انتخاب كرده ايم در آغاز وضع انسانها به هنگام مرگ را مجسم مى كند مى گويد: 'وضعى كه به هنگام مرگ براى آنان پيش مى آيد وصف ناشدنى است'. "فغير موصوف ما نزل بهم".
No image

مبدأ و معاد در نهج البلاغه ، با نگاه تطبیقی به معنویت‌های کاذب

مبدأ و معاد یعنی اعتقاد خدا به منزله سرآغاز آفرینش و معاد یعنی اعتقاد به سرانجام انسان و عالم. مبدأ و معاد مجموعه اعتقادهای انسان را در بر می گیرد. از بدو پیدایش اسلام، پیشوایان دین، راه و رسم ارتباط با خدا را در زندگی فردی و اجتماعی انسان بیان نموده و بر سرانجام زندگی و اعمال انسان تاکید ورزیده اند. در مقابل گروه های متعدد معنویت گرا نگاهی متفاوت به این مسأله را بیان داشته اند برخی منکر مبدأ و معاد گشته اند و برخی تفسیری غلط از آن، بیان نموده اند.
بهشت چگونه مكانى است؟

بهشت چگونه مكانى است؟

پس اگر با ديده دل به آنچه از بهشت براى تو وصف شده است نگاهت را بدوزى، جان تو از آنچه از دنيا، همچون شهوت ها و خوشى ها و زيورها و منظره هاى دل انگيز و زيباى آن كه براى تو آفريده شده است بيزارى جسته و با انديشيدن در صداى برگ هاى درختانى كه در اثر وزش نسيم پديد مى آيد و ريشه هاى آن درختان در درون تپه هايى از مشك بر ساحل جوى هاى بهشت پنهان گرديده است، و نيز با انديشيدن در خوشه هاى مرواريد، و شاخه هاى تر و تازه آن، و ظاهر شدن آن ميوه ها به صورت هاى گوناگون، در پوست شكوفه هاى آن درختان، جان تو حيران و سرگردان و از خود بيخود مى گردد.
پیشگفتار

پیشگفتار

هر چند معاد، موضوع اصلى اين كتاب را تشكيل نمى دهد، ولى از لابه لاى آن مى توان به خوبى و روشنى ابعاد گوناگون آن را دريافت . از اين رو نگارنده بر آن شده است كه در اين باره تحقيقى به عمل آورد كه نتيجه اين تحقيق و بررسى چيزى است كه در برابر خوانندگان قرار گرفته ، و به نام معاد در نهج البلاغه تقديم مى گردد.
Powered by TayaCMS