دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

عیب‌های همدیگر را برملا نکنید

No image
عیب‌های همدیگر را برملا نکنید

زن و شوهر در زندگی مشترک وظیفه دارند عیوب یکدیگر را بپوشانند، اما باید توجه داشت که خودسازی و اصلاح‌نفس اولین قدم برای کمک به دیگری است؛ چون تلاش برای اصلاح دیگری آدابی دارد و فرد باید دارای ویژگی‌هایی باشد تا بتواند در این مسیر به ‌خوبی عمل کند. در دين اسلام تأکید شده که زن و شوهر نه ‌تنها نباید عیب‌های همدیگر را برملا کنند، بلکه مانند لباس باید آنها را بپوشانند. همان‌طور که خداوند متعال در آیه۱۸۷ سوره مبارکه بقره درباره روابط زن و شوهر فرموده: «هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَاَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ/ آنها برای شما لباس و پوشش و شما هم برای آنان لباس و پوشش هستید.» در تشبیه همسر به لباس، نکات بسیاری وجود دارد؛ از جمله اینکه لباس عیوب انسان را می‌پوشاند و هر یک از زن و مرد هم باید عیوب و نارسایی‌های یکدیگر را بپوشانند.

خودسازی و اصلاح‌نفس

همسران هم باید به ‌طور کامل نقص‌ها و مشکلات یکدیگر را از دیگران مخفی نگه ‌دارند و در این خصوص به ‌هیچ ‌وجه کوتاهی نکنند. هر چند که زن و شوهر در زندگی مشترک وظیفه دارند عیوب یکدیگر را بپوشانند، اما باید توجه داشت که خودسازی و اصلاح ‌نفس اولین قدم برای کمک به دیگری است؛ چون تلاش برای اصلاح دیگری آدابی دارد و فرد باید دارای ویژگی‌هایی باشد تا بتواند در این مسیر به‌ خوبی عمل کند. پیامبر(ص) درباره خودسازی و اصلاح ‌نفس فرموده: «هیچ عیبی بالاتر و بدتر از این نیست که انسان عیب‌های دیگری را ببیند، اما از عیب‌های خودش غافل باشد.» امیرالمؤمنین(ع) نیز در کتاب غررالحکم فرموده: «مرد را همین زیرکی بس که عیوب خود را بشناسد. در نادانی مرد همین بس که عیوب خویش را نشناسد.» بنابراین اگر خانم یا آقایی قصد دارد تا عیوب رفتاری و گفتاری همسرش را تصحیح کند، خوب است به عیوب خودش هم دقت کند؛ چرا که گاهی امکان دارد زن و شوهری هنگام مشاجره فقط به عیوب یکدیگر توجه کنند. حدیثی از پیامبر اکرم(ص) است با این مضمون: «لغزش‌های مؤمنان را جست‌و‌جو نکنید، زیرا هر کسی لغزش‌های برادرش را جست‌و‌جو کند، خدا لغزش‌های خودش را دنبال می‌کند و هر کسی خدا لغزش‌هایش را دنبال کند، رسوایش می‌سازد؛ اگرچه در درون خانه‌اش باشد.» حالا اگر کسی می‌خواهد رسوا نشود و صبوری همسرش در برابر عیوب به زبان نیامده و مطرح نشود، بهتر است خودش عیب‌جویی را کنار بگذارد و به ‌جای پرداختن به بدی‌ها و مشکلات اخلاقی همسرش به ‌خوبی‌ها و مهربانی‌های او دقت داشته باشد. گاهی زن و شوهر به‌ دلیل عادت‌کردن به تذکرات همسر خود، نسبت به مطالب او بی‌توجه می‌شوند و دیگر عیب‌هایی را که او یادآوری می‌کند، جدی می‌گیرند.

عیب‌جویی از زشت‌ترین عیب‌ها

امکان دارد تذکرات مداوم یکی از همسران موجب مشاجره و دلخوری دیگری شود، اما در این زمان چه باید کرد تا همسرمان نسبت به تذکرات ما توجه داشته باشد و آنها را جدی بگیرد؟ امیرالمؤمنین(ع) در کتاب غررالحکم فرموده: «عیب‌جویی از زشت‌ترین عیب‌ها و بدترین گناهان است.» آن حضرت در حدیث دیگری فرموده: «باید منفورترین مردم نزد تو و دورترین آنها از تو کسی باشد که بیش از همه عیب‌جوی مردم است.» کارشناسان معتقدند که راه ‌حل این مشکل، توجه به محاسن همسر است. حال اگر خانم یا آقا برای تذکر دادن ایراد همسرش، ابتدا از خوبی‌ها و محاسن او بگوید و از او به ‌دلیل داشتن خصلت‌های پسندیده تعریف و تمجید کند، به ‌طور ناخودآگاه زمینه را برای درک عیب‌ها در او ایجاد کرده است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

معاد در نهج البلاغه

يکى از برنامه‏ هاى مهمى که تمامى پيامبران الهى پس از خداپرستى، مردم را به آن توجه مى دادند، اعتقاد به معاد بوده است؛ زيرا در سايه اعتقاد به معاد است که هدف از آفرينش تحقق مى يابد و اعمال و رفتار انسان ارزش و معنا پيدا مى کند. از اين رو ما مسلمانان معتقديم که خداوند بارى تعالى در روز قيامت، همه انسان‏ها را دوباره زنده خواهد کرد تا در پيشگاه او، به حساب اعمال و رفتارشان رسيدگى شود.
معاد در نهج البلاغه

معاد در نهج البلاغه

اين درس را به بحث مرگ و رستاخيز اختصاص داده ايم كه از پايه هاى اصلى ايمان و عمل است. امام علیه السلام در اين خطبه "خطبه 109" مطالب مختلفى را بيان كرده كه، بخشى از آن را كه درباره ى مرگ و قيامت است برايتان انتخاب كرده ايم در آغاز وضع انسانها به هنگام مرگ را مجسم مى كند مى گويد: 'وضعى كه به هنگام مرگ براى آنان پيش مى آيد وصف ناشدنى است'. "فغير موصوف ما نزل بهم".
No image

مبدأ و معاد در نهج البلاغه ، با نگاه تطبیقی به معنویت‌های کاذب

مبدأ و معاد یعنی اعتقاد خدا به منزله سرآغاز آفرینش و معاد یعنی اعتقاد به سرانجام انسان و عالم. مبدأ و معاد مجموعه اعتقادهای انسان را در بر می گیرد. از بدو پیدایش اسلام، پیشوایان دین، راه و رسم ارتباط با خدا را در زندگی فردی و اجتماعی انسان بیان نموده و بر سرانجام زندگی و اعمال انسان تاکید ورزیده اند. در مقابل گروه های متعدد معنویت گرا نگاهی متفاوت به این مسأله را بیان داشته اند برخی منکر مبدأ و معاد گشته اند و برخی تفسیری غلط از آن، بیان نموده اند.
بهشت چگونه مكانى است؟

بهشت چگونه مكانى است؟

پس اگر با ديده دل به آنچه از بهشت براى تو وصف شده است نگاهت را بدوزى، جان تو از آنچه از دنيا، همچون شهوت ها و خوشى ها و زيورها و منظره هاى دل انگيز و زيباى آن كه براى تو آفريده شده است بيزارى جسته و با انديشيدن در صداى برگ هاى درختانى كه در اثر وزش نسيم پديد مى آيد و ريشه هاى آن درختان در درون تپه هايى از مشك بر ساحل جوى هاى بهشت پنهان گرديده است، و نيز با انديشيدن در خوشه هاى مرواريد، و شاخه هاى تر و تازه آن، و ظاهر شدن آن ميوه ها به صورت هاى گوناگون، در پوست شكوفه هاى آن درختان، جان تو حيران و سرگردان و از خود بيخود مى گردد.
پیشگفتار

پیشگفتار

هر چند معاد، موضوع اصلى اين كتاب را تشكيل نمى دهد، ولى از لابه لاى آن مى توان به خوبى و روشنى ابعاد گوناگون آن را دريافت . از اين رو نگارنده بر آن شده است كه در اين باره تحقيقى به عمل آورد كه نتيجه اين تحقيق و بررسى چيزى است كه در برابر خوانندگان قرار گرفته ، و به نام معاد در نهج البلاغه تقديم مى گردد.
Powered by TayaCMS