دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

محدوديت در تصرفات شياطين و جنيان

No image
محدوديت در تصرفات شياطين و جنيان

يکی از پرسش هايی که بارها مطرح می شود، ميزان دانش و نيز تصرفات جنيان و از جمله شياطين است. برخی گمان می کنند که آنان همانند خداوند، علم غيب می دانند در حالی که علم آنان محدود به تعليم الهی است؛ وقتی علم فرشتگان محدود به تعليم الهی است (بقره، آيه 32) علم جنيان و آدميان نيز اين گونه است؛ البته شياطين به خاطر شيطنت خودشان دست به سرقت از آسمان می زنند و اخبار روز و نيم روز يا هفتگی را به دست می‌آورند؛ اما دسترسی آنان در شب قدر چون بسيار محدود است نمی توانند از مقدرات ساليانه که در آن شب رقم می خورد آگاه شوند. اين محدوديت ها پس از اسلام برای آنان بسيار شدت يافته و سرقت نيز کاهش. (جن، آيات 6 تا 9؛ صافات، آيه 9 تا 10)

اما درباره تصرفات بايد گفت که تصرفات شياطين و جنيان بسيار محدودتر از علم آنهاست. بر اساس آموزه های وحيانی هرگز اين امور به معنای تفويض امور به انسان و جنيان نيست؛ زيرا تفويض به معنای اختيار مطلق و خروج از قاعده ربوبيت الهی خواهد بود، در حالی که هيچ کس در هيچ حال از ربوبيت الهی خارج نمی شود؛ پس اگر کاری می کنند طبق مشيت الهی بوده و تصرفات آنان محدود به همان مشيت کلان الهی است که در قالب «باذن الله» انجام می شود.

خداوند درباره تصرفات شياطين جنی در زندگی بشر می فرمايد: جز اين نيست که نجوا از القائات شيطان است تا كسانی را كه ايمان آورده‌اند، دلتنگ کند؛ ولی جز به اذن خدا هيچ آسيبی به آنها نمی ‌رساند و مؤمنان بايد بر خدا اعتماد و توکل كنند. ( مجادله، آيه ۱۰) خداوند درباره تصرفات اهل سحر و جادو از انس و جن در زندگی بشر نيز می فرمايد: وَمَا هُمْ بِضَارِّينَ بِهِ مِنْ اَحَدٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ؛ و آنان به کسی جز به اذن الهی زيان نمی رسانند.(بقره، آيه 102)

بنابراين، بر اساس توحيد فعل، هيچ چيز بيرون از مشيت و حاکميت الهی انجام نمی گيرد و اين گونه نيست که در مواردی که آنان می دانند و سرقت يا تصرف می کنند بدون مشيت و اذن الهی باشد؛ بلکه حتماً حکمتی در اين سرقت و تصرف است که با اذن الهی صورت می‌گيرد و تنها خدا می داند و بر اساس مشيت الهی بايد اين امور اتفاق بيفتد.

روزنامه كيهان، شماره 21548 به تاريخ 10/11/95، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

نمایش فیلم تگزاس در روزهای اخیر نشان می دهد که مسعود اطیابی تغییر بزرگی در رویه فیلمسازی خود داده است. او که پیش از این با فیلمی درباره حوادث هشتاد و هشت نشان داده بود که در فکر پرداختن به مسائل جدی و حرکت در راستای سینمای اجتماعی است، حالا با تگزاس به جریان فیلم های پرفروشی پیوسته که اتفاقا بر خلاف فیلم قبلی اش دچار موانع ممیزی و عدم مجوز اکران نشده و با توجه به فضای سینمای ایران، سود قابل توجه‌ی را به جیب تهیه کننده واریز می کند.
مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

هنوز و بعد از گذشت حدود سه ماه از جشنواره فیلم فجر(سی و ششم) و دیدن فیلم سینمایی مصادره ، طعم تلخ تماشای آن هم زمان با اکران های نوروزی و فروش بالای این فیلم ذایقه ام را می آزارد. مصادره را شاید بتوان اروتیک ترین فیلم سینمای ایران پس از انقلاب برشمرد. این فیلم به شدت بیمار است و گویا به جز شوخی های سخیف جنسی حتی با دستمایه کردن یک کودک یا نوجوان راهی برای خندان و شادکردن مخاطبانش ندارد.
گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

خجالت نکش، یک فیلم مفرح است. فرحبخشی این فیلم نه از شوخی ها و تکه کلام ها، بلکه به جهت دنیای درونی فیلم است. دنیایی که در آن کودکی متولد می شود و پیری و گذر سن، مانعی برای زایش نیست. در روستای کوچک و کم جمعیت مهمت اباد، 231 نفر زندگی می کنند و این فیلم به ما می گوید که این جمعیت چگونه به اندازه یک نفر بیشتر می شود.
خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

اگر تلاش فیلم خوک در این است که یک کمدی متفاوت در سینمای ایران باشد، باید گفت که در این کار موفق شده است. این فیلم توجهی به شوخی ها کلامی و متدوال در سینمای طنز ندارد. تا حد زیادی می کوشد که از مزیت های واقعیت استفاده کند و در مناسبات انسانی و روابط فردی آدم ها دخل و تصرفی نکند و همزمان از سوی دیگر پیروزمندانه از میدان واقعیت بیرون بیاید بدون آنکه هیچ باج و امتیازی به آنچه که ما واقعیت صدایش می کنیم داده باشد؛ خوک خود را در واقعیت محدود نمی کند.
فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

صحبت از انیمیشنی سینمایی است که در فرم، تکنیک و ارائه مفاهیم به استاندارهای جهانی نزدیک شده و سعی دارد به‌دور از شعار و کلیشه به یک مقطع تاریخی با رگه‌های دینی بپردازد و آغازکننده راهی جریان‌ساز برای صنعت سینمایی انیمیشن در ایران باشد.
Powered by TayaCMS