دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اسناد جدید «سیا» در مورد بقایی و دیگران

No image
اسناد جدید «سیا» در مورد بقایی و دیگران

روزنامه دنیای اقتصاد

تاریخ: 5/6/1396

مظفر بقایی

بخشی از اسناد جدیدی که از سوی وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شده است به گزارش دیدار دیپلمات‌ها و مأموران سیا با سیاستمداران سرشناس ایرانی آن دوران و تحلیل مواضع آنها اختصاص دارد. در بین این گزارش‌ها، ارتباط مستمر با چهره‌های طراز اولی چون مظفر بقایی هم به چشم می‌خورند. ارتباط چهره‌های سیاسی ایرانی با سفارتخانه‌ها به شکل مستمر و فراجناحی در دهه‌های بعد نیز ادامه داشت،‌ چنان که در تابستان و پاییز ۱۳۵۷، شخصیت‌های شاخص اپوزیسیون آن زمان، مانند مهدی بازرگان، ناصر میناچی و علی‌اصغر حاج‌سیدجوادی جلسات مرتبی با دیپلمات‌های آمریکایی و بریتانیایی برگزار می‌کردند. اما در میان گزارش‌های ماموران سیا و سفارت آمریکا از ملاقات با مقامات سیاسی در سال‌های 30 تا 33 نام چند نفر بیشتر در میان است.

 مظفر بقایی‌کرمانی، سیاستمدار فرصت‌طلب که دریافته بود آمریکایی‌ها ابزار مهمی برای رسیدن او به هدف اصلی خود، یعنی کسب قدرت دولتی هستند، دیدارهای متناوبی با مقامات آمریکایی داشته است که گزارش آنها در این اسناد آمده است. سند ۱۲۵ که در ماه سپتامبر ۱۹۵۲ [شهریور ۱۳۳۱] در واشنگتن تهیه‌ شده، گزارش کوتاهی می‌دهد از تلاش بقایی برای ارتباط با «مقام عالی سیا» در تهران و این تذکر که جذب بقایی از سوی این سازمان جاسوسی به خاطر رهبری حزب زحمتکشان ملت ایران، روزنامه شاهد و تعدادی نماینده مجلس که به او وفادار هستند، او را به «مهره‌ای بسیار باارزش» تبدیل خواهد کرد؛ اما در ضمیمه سند ۱۹۲ که در تاریخ ۱۶ آوریل ۱۹۵۳ تهیه ‌شده و حاوی طرح مفصلی برای براندازی حکومت دکتر مصدق است، حامیان بقایی در مجلس شورای ملی بیشتر از سه نماینده ارزیابی نمی‌شوند و در ادعای حزب زحمتکشان درباره تعداد اعضایش نیز تردید وارد می‌شود. این گزارش همچنین شرح می‌دهد که حزب زحمتکشان قدرت خیابانی چندانی ندارد و به همین دلیل هم بقایی موردتوجه طراحان کودتا قرار نمی‌گیرد. در ماه‌های پس از سقوط دولت مصدق نیز نام رهبر حزب زحمتکشان، مدام در گزارش‌های سفارت آمریکا و سازمان سیا به چشم می‌خورد. بنا به گزارشی (سند ۳۲۲) که یک ماه پس از ۲۸ مرداد تنظیم ‌شده، با توجه به عدم اعتماد آمریکایی‌ها نسبت به توانایی زاهدی در مهار حزب توده و مواجهه جناح خارج‌شده از نهضت ملی شامل بقایی و مکی و کاشانی با نخست‌وزیر جدید پس از کودتا و شرایط بحرانی زمان، نام بقایی به‌عنوان جایگزین زاهدی در محافل ارتش مطرح‌ شده است.

به نقل از یک مقاله نوشته سیاوش رنجبردائمی، استادیار تاریخ ایران در دانشگاه منچستر

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

نمایش فیلم تگزاس در روزهای اخیر نشان می دهد که مسعود اطیابی تغییر بزرگی در رویه فیلمسازی خود داده است. او که پیش از این با فیلمی درباره حوادث هشتاد و هشت نشان داده بود که در فکر پرداختن به مسائل جدی و حرکت در راستای سینمای اجتماعی است، حالا با تگزاس به جریان فیلم های پرفروشی پیوسته که اتفاقا بر خلاف فیلم قبلی اش دچار موانع ممیزی و عدم مجوز اکران نشده و با توجه به فضای سینمای ایران، سود قابل توجه‌ی را به جیب تهیه کننده واریز می کند.
مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

هنوز و بعد از گذشت حدود سه ماه از جشنواره فیلم فجر(سی و ششم) و دیدن فیلم سینمایی مصادره ، طعم تلخ تماشای آن هم زمان با اکران های نوروزی و فروش بالای این فیلم ذایقه ام را می آزارد. مصادره را شاید بتوان اروتیک ترین فیلم سینمای ایران پس از انقلاب برشمرد. این فیلم به شدت بیمار است و گویا به جز شوخی های سخیف جنسی حتی با دستمایه کردن یک کودک یا نوجوان راهی برای خندان و شادکردن مخاطبانش ندارد.
گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

خجالت نکش، یک فیلم مفرح است. فرحبخشی این فیلم نه از شوخی ها و تکه کلام ها، بلکه به جهت دنیای درونی فیلم است. دنیایی که در آن کودکی متولد می شود و پیری و گذر سن، مانعی برای زایش نیست. در روستای کوچک و کم جمعیت مهمت اباد، 231 نفر زندگی می کنند و این فیلم به ما می گوید که این جمعیت چگونه به اندازه یک نفر بیشتر می شود.
خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

اگر تلاش فیلم خوک در این است که یک کمدی متفاوت در سینمای ایران باشد، باید گفت که در این کار موفق شده است. این فیلم توجهی به شوخی ها کلامی و متدوال در سینمای طنز ندارد. تا حد زیادی می کوشد که از مزیت های واقعیت استفاده کند و در مناسبات انسانی و روابط فردی آدم ها دخل و تصرفی نکند و همزمان از سوی دیگر پیروزمندانه از میدان واقعیت بیرون بیاید بدون آنکه هیچ باج و امتیازی به آنچه که ما واقعیت صدایش می کنیم داده باشد؛ خوک خود را در واقعیت محدود نمی کند.
فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

صحبت از انیمیشنی سینمایی است که در فرم، تکنیک و ارائه مفاهیم به استاندارهای جهانی نزدیک شده و سعی دارد به‌دور از شعار و کلیشه به یک مقطع تاریخی با رگه‌های دینی بپردازد و آغازکننده راهی جریان‌ساز برای صنعت سینمایی انیمیشن در ایران باشد.
Powered by TayaCMS