دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خداوند شاهد و مشهود

No image
خداوند شاهد و مشهود

بر اساس آيات قرآن خداوند،هم شاهد است و هم مشهود. شاهد است؛ زيرا همه چيزها را مي بيند و همه هستي مشهود اوست و چيزي از او غايب نيست. همچنين خداوند مشهود است؛ يعني آنچه هميشه ديده مي شود خداوند است. خداوند در اين باره مي فرمايد: سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا فِي الْآفَاقِ وَفِي اَنفُسِهِمْ حَتَّي يَتَبَيَّنَ لَهُمْ اَنَّهُ الْحَقُّ اَوَلَمْ يَکْفِ بِرَبِّکَ اَنَّهُ عَلَي کُلِّ شَيْ ءٍ شَهِيدٌ؛ به تحقيق آيات خودمان را در آفاق و در نفس هايشان مي نمايانيم تا برايشان روشن شود که او حق است و آيا کفايت نمي کند که پروردگارت بر هر چيزي مشهود است.(فصلت، آيه 53).

در اين آيه مي فرمايد که خداوند شهيد يعني مشهود از هر چيزي است ؛ يعني وقتي بخواهي چيزي را ببيني نخست بايد خدا را ببيني تا سپس آن چيز ديده شود؛ زيرا آن ماهيت و چيز بودن حدي از حدود خداوندي است که با تشخص وجودي خودش از خدا جدا شده است؛ يعني اول وجود خداوندي است که همه هستي را پر کرده و سپس آن تشخص است که به عنوان چيز و شئي بودن خودش را نشان مي دهد؛ زيرا براساس آيات قرآني همه وجه الله هستند؛ از اين رو به هر چيز بنگري و رو آوري آن جا خداست: فثم وجه الله (بقره، آيه 115).

اميرمؤمنان علي(ع) مي فرمايد: مَا نَظَرْتُ إلَي شَيْءٍ إلَّا وَ رَاَيْتُ اللَهَ قَبْلَهُ وَ بَعْدَهُ وَ مَعَهُ؛ در چيزي ننگريستم مگر آنکه خدا را پيش و پس و همراهش ديدم.(اسرار الصلاه، ص 65؛ لقاء الله، ملکي تبريزي، ص 7، اسفار، چاپ سنگي، ج 1، ص 117).

بر اساس همين آيات و روايات است که عارف مي گويد: «الحقّ سبحانه و تعالي ظهر و ما غاب قطّ والخَلق غاب و ما ظهر قطّ؛ حق تعالي ظاهر است و هرگز غايب نبوده و خلق همواره غايب بوده و هرگز ظهوري ندارد».

بابا طاهر مي سرايد:

به صحرا بنگرم صحرا تو بينم / به دريا بنگرم دريا تو بينم

به هر جا بنگرم کوه و در و دشت / نشان روي زيباي تو بينم

روزنامه كيهان، شماره 21200 به تاريخ 14/8/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

خجالت نکش در نگاه اول فیلم تقابل‌هاست در یک زمینه طنز که مدام به مخاطب یادآور می‌شود چه جای خنده؟ فیلم را می‌توان در چند مضمونِ دوگانه بیان و نقد کرد. همان مضامین دوگانه‌ای که ساختار روایی فیلم را هم می‌سازند: دوگانه روستایی – شهری، دوگانه‌ی سپهر سیاسی - زندگی روزمره، دوگانه‌ی برنامه‌ریزی‌های سیاست اجتماعی و در نهایت دوگانه اراده – تقدیر که سکانس‌های انتهایی فیلم را شکل می‌دهد.
ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

«لاتاری» فیلم موفقی است در جذب مخاطب عمومی سینمای ایران و البته فتح گیشه. فیلمی که توانسته جمیع جوانب امر را در حوزه جذابیت بخشی اینچنینی به خوبی و با فراست فراهم کند و به مقصود رسد. لاتاری فیلم مخاطب عام است.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

خرگیوش اولین فیلم مانی باغبانی تجربه‌ای قابل قبول است اما کاستی‎های بسیاری در پردازش موضوع‌هایی دارد که سعی کرده است در فیلم به آنها بپردازد؛ مقوله‎هایی مثل بیماری رو به مرگ نزدیکان، تلاش‌های علمی یک نخبه جوان، ازدواج‎های پنهانی و مفهوم شادی.
بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

فیلم مصادره اولین ساخته مهران احمدی، بازیگر پر سابقه سینمای ایران، فیلمی کمدی است که تلاش می‎کند با تصویرگری برخی از معضلات فرهنگی جامعه از منظر متفاوتی به مقولاتی بپردازد که به طور جدی جامعه ایرانی معاصر را تهدید می‎کنند.
Powered by TayaCMS