دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

سرّ غسل وتیمم

در هنگام غسل امر به شستن تمام پوست شده است ، به خاطر اینکه پست ترین حالات انسان وبالاترین وابستگی به قوه شهوانی ، حالت جماع است وچون تمام بدن در این گونه حالات دخالت عملی دارد . رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلم فرمودند : «بدرستیکه زیر هر موی بدن ، جنابت است. »
سرّ غسل وتیمم
سرّ غسل وتیمم

نویسنده : علامه سید عبدالله شُبّر

در هنگام غسل امر به شستن تمام پوست شده است ، به خاطر اینکه پست ترین حالات انسان وبالاترین وابستگی به قوه شهوانی ، حالت جماع است وچون تمام بدن در این گونه حالات دخالت عملی دارد . رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلم فرمودند : «بدرستیکه زیر هر موی بدن ، جنابت است. »[1] و چون تمام بدن ، در این حالت ، از مراتب عالی معنوی دور بوده ، غرق در لذّات پست دنیوی می باشد، غسل نیز از کاملترین و مهمترین مطالب شرعی است برای اینکه انسان شایستگی رویاروئی با جهات شریف را می یابد و در عبادات وارد می شود و از قوای حیوانی و لذات دنیایی دور می گردد.

باید دانست که در نزد هر عاقل صاحب فهمی پاک کردن قلب از پستی ها وتوجهاتی که مانع از درک فضائل است مهمتر از پاک کردن اعضای ظاهری بدن است،چون برای قلب بهره ای فزونتر ونصیبی کاملتر به هنگام عبادات می باشد.

امر به تیمم ومسح اعضاء بدن بوسیله خاک ، هنگام معذور بودن انسان از مصرف آب ، نیز بدان جهت است که اعضاء رئیسه انسان بدین وسیله پستی یافته در برخورد با خاک کم ارزش ، به خاک ذلت بنشیند. چون که تطهیر قلب ، از اخلاق پست وپیراستگی آن به زیباترین وصفها ممکن نشد،او را باید به مقام انکسار وتواضع واداشت وبه تازیانه ذلت وخواری حرکت داد .امیدآنکه مولای مهربان و آقای کریمش بدان هنگام که بدو التفات می ورزد و او را در حالت انکسار وتواضع بیابد، نسیمی ازنفحات انوار درخشنده اش را بر او بورزاند.چه اینکه خداونددرنزد دلهای شکسته است همانطور که،در حدیث وارد شده است . پس با این اشارت ، باید در آنچه در توجهات قلبی وجبران سستی های گذشته بر تو واجب است ،‌حرکت نمایی»[2]

امام رضا علیه السلام در ادامه روایت سابق فرمود:

امر به غسل در جنابت ، ونه در تخلی وغیره شده است، به خاطر اینکه ، جنابت از نفس انسان است و چیزی است که از تمامی بدن خارج می شود . وتخلی ازنفس انسانی نبوده ، غذایی است که از دری داخل و از در دیگر خارج می شود.[3]

در روایت دیگر وارد شده است که :

«علت سهل گیری در بول و غائط ، بخاطر این است که تخلی از جنابت بیشتر و طولانی تراست، بهمین جهت خداوند ، در تخلی به وضو راضی شده است بخاطر اینکه مکرر رخ می دهد ومشقت دارد و انجامش بدون اختیار و شهوت است ولی در جنابت این طور نمی باشد بلکه به خاطر لذت جویی نفس انسان است.[4]

منبع: بنیادهای اخلاق اسلامی ، علامه سید عبدالله شبر،چاپ دوم سال 1369،‌ناشر/بنیاد فرهنگی امام المهدی (عج)

    پی نوشت:
  • [1] . سنن ابی داود ، ج 1، صفحه 57: ان تحتت کل شعرة جنابة
  • [2] .اسرار الصلوة صفحه 180
  • [3] .عیون الاخبار الرضا ، باب 34
  • [4] .عیون الاخبار الرضا ، باب 33

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

خجالت نکش در نگاه اول فیلم تقابل‌هاست در یک زمینه طنز که مدام به مخاطب یادآور می‌شود چه جای خنده؟ فیلم را می‌توان در چند مضمونِ دوگانه بیان و نقد کرد. همان مضامین دوگانه‌ای که ساختار روایی فیلم را هم می‌سازند: دوگانه روستایی – شهری، دوگانه‌ی سپهر سیاسی - زندگی روزمره، دوگانه‌ی برنامه‌ریزی‌های سیاست اجتماعی و در نهایت دوگانه اراده – تقدیر که سکانس‌های انتهایی فیلم را شکل می‌دهد.
ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

«لاتاری» فیلم موفقی است در جذب مخاطب عمومی سینمای ایران و البته فتح گیشه. فیلمی که توانسته جمیع جوانب امر را در حوزه جذابیت بخشی اینچنینی به خوبی و با فراست فراهم کند و به مقصود رسد. لاتاری فیلم مخاطب عام است.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

خرگیوش اولین فیلم مانی باغبانی تجربه‌ای قابل قبول است اما کاستی‎های بسیاری در پردازش موضوع‌هایی دارد که سعی کرده است در فیلم به آنها بپردازد؛ مقوله‎هایی مثل بیماری رو به مرگ نزدیکان، تلاش‌های علمی یک نخبه جوان، ازدواج‎های پنهانی و مفهوم شادی.
بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

فیلم مصادره اولین ساخته مهران احمدی، بازیگر پر سابقه سینمای ایران، فیلمی کمدی است که تلاش می‎کند با تصویرگری برخی از معضلات فرهنگی جامعه از منظر متفاوتی به مقولاتی بپردازد که به طور جدی جامعه ایرانی معاصر را تهدید می‎کنند.
Powered by TayaCMS