دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نماز جمعه و نمایش قدرت امت اسلامی

نماز جمعه یک عبادت بزرگ و دسته جمعی می‌باشد. از نظر اجتماعی و سیاسی هم یک کنگره عظیم هفتگی است که بعد از اجتماع سالانه حج بزرگترین اجتماع اسلامی می‌باشد.
نماز جمعه و نمایش قدرت امت اسلامی
نماز جمعه و نمایش قدرت امت اسلامی
نویسنده: عارف ایرانی

نماز جمعه یک عبادت بزرگ و دسته جمعی می‌باشد. از نظر اجتماعی و سیاسی هم یک کنگره عظیم هفتگی است که بعد از اجتماع سالانه حج بزرگترین اجتماع اسلامی می‌باشد. در حقیقت اسلام به سه اجتماع بزرگ اهمیت می‌دهد: اجتماع نماز جماعت، اجتماع نماز جمعه و اجتماع مسلمانان در مراسم حج و در این میان نقش نماز جمعه بسیار مهم می‌باشد. زیرا در خطبه‌ها ذکر مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی روز مسلمانان و جهان می‌شود و نقشه‌های دشمنان اسلام و تبلیغات انان با یک خطبه امام جمعه خنثی می‌شود.

به طور کلی دین اسلام به اجتماع و وحدت مسلمانان اهمیت فراوانی قائل است. زیرا دشمنان این دین بزرگ و جهانی همواره در طول تاریخ سعی در ایجاد تفرقه و اختلاف و جدایی در میان مسلمانان بوده اند تا از این طریق این آیین بزرگ و جهانی را ضعیف سازند. به همین دلیل بسیاری از آداب و عبادت‌های جمعی و اجتماعی اسلام اهمیت و ثواب بیشتری نسبت به عبادت‌های فردی دارند.‌
بهترین دلیل اهمیت فریضه بزرگ نماز جمعه آیات قرآنی می‌باشد. در قرآن آمده است که در روز جمعه به هنگام شنیدن اذان، به سوی نماز بشتابید و کار و کسب خود را رها کنید.همچنین در احادیث و روایات بر اهمیت نماز جمعه تاکید زیادی شده است. پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: خداوند نماز جمعه را بر شما واجب کرده هر کس آن را در حیات من یا بعد از وفات من ترک کند خداوند او را پریشان می‌کند و به کار او برکت نمی دهد، بدانید نماز او قبول نمی شود، بدانید زکات او قبول نمی‌شود، بدانید حج او قبول نمی شود، بدانید اعمال نیک او قبول نمی شود تا از این کار توبه کند. پس در این حدیث، اهمیت نماز جمعه به قدری بیان شده که جزء واجبات تلقی گردیده است و بدون عذر و دلیل شرکت نکردن در آن، باعث می‌گردد دیگر اعمال و واجبات نیز مورد قبول خدا واقع نگردد.‌ در حدیث دیگری از حضرت امام باقر(ع) می‌خوانیم: نماز جمعه فریضه است و اجتماع برای آن با امام فریضه است، هر گاه کسی بدون عذر سه جمعه را ترک گوید، فریضه را ترک گفته و کسی که سه فریضه را بدون علت ترک نمی‌گوید مگر منافق. البته شدت این مذمت‌ها در صورتی است که واجب عینی باشد (در زمان حضور امام معصوم). ولی در زمان غیبت که واجب تخییری باشد، مشمول این شدت مذمت نیست. اولین نماز جمعه‌ای که رسول خدا‌(ص) با اصحاب تشکیل دادند هنگامی بود که وارد مدینه شدند. (البته قبل از آن یهودی‌ها و نصاری‌ها در روز معینی اجتماع بخصوصی داشتند.) حضرت پیامبر چهار روز در قبا ماندند و مسجد قبا را بنیان نهادند، سپس روز جمعه به سوی مدینه حرکت فرموده و مراسم نماز جمعه را در آنجا بر پا داشتند و این اولین نماز جمعه ای بود که حضرت در اسلام به جا آوردند و خطبه ای هم در این نماز جمعه خواندند که اولین خطبه آن حضرت در مدینه بود.‌در نماز جمعه، مسلمانان یک شهر و حتی مسلمانان روستاهای اطراف آن شهر در یک اجتماع بزرگ در کنار هم گرد می‌آیند، احوال همدیگر را جویا شده و نیازها و مشکلات محرومین و فقیران را حل کرده و از توطئه‌های دشمنان اسلام و مستکبران جهان آگاه شده و برای پیشرفت و پیشبرد دین خود برنامه ریخته و از طریق امام جمعه، با ولایت فقیه ارتباط برقرار می‌کنند و مشکلات خود و نیازهای جامعه اسلامی را در میان می‌گذارند. دشمنان اسلام با این وحدت و همبستگی هفتگی مسلمانان دچار ترس و تردید گردیده و قدرت واقعی این دین بزرگ و جهانی را به طور ملموس می‌بیند.

مقاله

نویسنده عارف ایرانی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

خجالت نکش در نگاه اول فیلم تقابل‌هاست در یک زمینه طنز که مدام به مخاطب یادآور می‌شود چه جای خنده؟ فیلم را می‌توان در چند مضمونِ دوگانه بیان و نقد کرد. همان مضامین دوگانه‌ای که ساختار روایی فیلم را هم می‌سازند: دوگانه روستایی – شهری، دوگانه‌ی سپهر سیاسی - زندگی روزمره، دوگانه‌ی برنامه‌ریزی‌های سیاست اجتماعی و در نهایت دوگانه اراده – تقدیر که سکانس‌های انتهایی فیلم را شکل می‌دهد.
ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

«لاتاری» فیلم موفقی است در جذب مخاطب عمومی سینمای ایران و البته فتح گیشه. فیلمی که توانسته جمیع جوانب امر را در حوزه جذابیت بخشی اینچنینی به خوبی و با فراست فراهم کند و به مقصود رسد. لاتاری فیلم مخاطب عام است.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

خرگیوش اولین فیلم مانی باغبانی تجربه‌ای قابل قبول است اما کاستی‎های بسیاری در پردازش موضوع‌هایی دارد که سعی کرده است در فیلم به آنها بپردازد؛ مقوله‎هایی مثل بیماری رو به مرگ نزدیکان، تلاش‌های علمی یک نخبه جوان، ازدواج‎های پنهانی و مفهوم شادی.
بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

فیلم مصادره اولین ساخته مهران احمدی، بازیگر پر سابقه سینمای ایران، فیلمی کمدی است که تلاش می‎کند با تصویرگری برخی از معضلات فرهنگی جامعه از منظر متفاوتی به مقولاتی بپردازد که به طور جدی جامعه ایرانی معاصر را تهدید می‎کنند.
Powered by TayaCMS