دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

قال الامام الجواد (علیه‌السلام):«مَنْ اطاعَ هَواه اَعْطی عَدُوَّه مُناهُ»

امام جواد (علیه‌السلام) فرمودند: «کسی که از هوای نفس خود اطاعت نماید با این عمل آرزوی دشمن خویش را برآورده است.»(سفینه البحار، ماده هوی، ص 728)
قال الامام الجواد (علیه‌السلام):«مَنْ اطاعَ هَواه اَعْطی عَدُوَّه مُناهُ»
قال الامام الجواد (علیه‌السلام):«مَنْ اطاعَ هَواه اَعْطی عَدُوَّه مُناهُ»

قال الامام الجواد (علیه‌السلام):

«مَنْ اطاعَ هَواه اَعْطی عَدُوَّه مُناهُ» (سفینه البحار، ماده هوی، ص 728)

امام جواد (علیه‌السلام) فرمودند:

«کسی که از هوای نفس خود اطاعت نماید با این عمل آرزوی دشمن خویش را برآورده است.»

توضیح:

برای جوانان که فطرتاً پاک و فضیلت دوست هستند و قدرت وجدان، در نهادشان بالنسبه نیرومند است پیروی از تمایلات ناروای غریزی و پشت پا زدن به ندای وجدان اخلاقی کار آسانی نیست موقعی که برای اولین بار جوانی در معرض تضاد وجدان و غریزه قرار می‌گیرد با کشمکش روحی شدید مواجه می‌شود.

از یک طرف وجدان اخلاقی او را به راه پاکی و فضیلت می‌خواند و از گناه و خیانت بر حذرش می‌دارد و از طرف دیگر انگیزۀ نیرومند غریزه وی را به سوی خود می‌کشاند و به اعمال تمایل غیر مشروعش تحریک می‌کند و گاهی این حالت کشاکش و تعارض درونی، هفته‌ها و ماه‌ها بطول می‌انجامد تا سرانجام یا وجدان غلبه کند و از گناه منصرف گردد یا غریزه غلبه کند و به گناه ضد وجدان آلوده شود. که البته طبق این روایت اطاعت از هوای نفس و غرائز سرکش، در حقیقت اطاعت از دشمن درونی است که انسان را به فساد و تباهی می‌کشاند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

دعا در نهج البلاغه

(به فرزندش امام حسن عليه السلام فرمود): در سؤال (حاجت) از پروردگارت اخلاص داشته باش؛ زيرا بخشش و محروم ساختن در دست اوست.
No image

عبادت و نیایش از دیدگاه نهج البلاغه

و اما این كه هر كارفرما كه مزدى مى‏ دهد به خاطر بهره‏اى است كه از كار كارگر مى ‏برد و كارفرماى ملك و ملكوت چه بهره‏اى مى‏تواند از كار بنده ضعیف ناتوان خود ببرد، و هم این‌ كه فرضاً اجر و مزد از جانب آن كارفرماى بزرگ به صورت تفضل و بخشش انجام گیرد پس چرا این تفضل بدون صرف مقدارى انرژى كار به او داده نمى ‏شود، مسأله‏ اى است كه براى این چنین عابدهایى هرگز مطرح نیست.
خدایا! ببخش!

خدایا! ببخش!

به آن نديدى. الهى! آنچه را كه به زبانم به تو تقرب جستم ولى دلم برخلاف آن بود بر من ببخش! الهى! اشارات چشم، و سخنان بيهوده، و مشتهيات دل
خدایا! چهارپايان ما تشنه اند!

خدایا! چهارپايان ما تشنه اند!

و ابرهاى باران دار به ما پشت كرده، و تو اميد هر غمزده اى، و برآورنده حاجت هر حاجتمندی. در اين زمان كه مردم ما نااميدند، و ابرها باران نداده اند، و چرندگان از بين رفته اند، از تو مى خواهيم كه ما را به اعمال زشتمان مؤاخذه نكنى، و به گناهانمان نگيرى. الهى! با ابر
خدایا! حرمتم را به تنگدستى نشكن

خدایا! حرمتم را به تنگدستى نشكن

دچار آيم، و به بدگويى آن كه از بخشيدن به من دريغ ورزد مبتلا گردم، و تو ماوراى اين همه، اختيـاردار بخشش و منـعى، چـه اينـكه بـر هـر چيـز تـوانـايـى.
Powered by TayaCMS