دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

کمال ایمان در کلام امام جواد(ع)

امام جواد (علیه السلام) فرمود: «چهار خصلت که در هر کس باشد، ایمانش کامل است؛ کسی که برای خدا ببخشد و در راه خدا منع نماید و برای خدا دوست بدارد و برای او خشمگین شود» (کشف الغمه، ج 2، ص 349)
کمال ایمان در کلام امام جواد(ع)
کمال ایمان در کلام امام جواد(ع)

قال الجواد (علیه السلام):

«اَرْبَعُ مَنْ کُنّ فیهِ اِستَکْمَلَ ایمانَه: مَنْ اَعْطی للّه وَمَن مَنَع فِی اللّه وَاحَبّ لِلّه وَاَبْغَضَ فیه»

(کشف الغمه، ج 2، ص 349)

امام جواد (علیه السلام) فرمود:

«چهار خصلت که در هر کس باشد، ایمانش کامل است؛ کسی که برای خدا ببخشد و در راه خدا منع نماید و برای خدا دوست بدارد و برای او خشمگین شود»

توضیح:

«کمال ایمان»

ایمان به معنی وثوق، تصدیق، اطمینان، انقیاد و خضوع است و در فارسی به معنی گرویدن است و پرواضح است که گرویدن غیر از علم و ادراک است.[1]

مقدمه ایمان آن است که ابتدا انسان حقایق را با ریاضت عقلی و تفکر در آیات و دلایل درک نماید و پس از آن این حقایق را باید با ریاضت و اشتغال به خداوند به قلب برساند.

امام جواد (علیه السلام) در این روایت به مراتب و درجات خاص ایمان اشاره فرموده است. اگر انسان به مرتبه‌ای از ادراک قلبی حق رسیده باشد که عمل و بخشش او، حب و بغض او، جذب و دفع او در ثبات انسانی‌اش فقط برای خدا باشد، در این مرتبه وی به توحید افعالی رسیده است و آنچه او را برمی‌انگیزاند، خود حق است.

    منبع: بی‌کران تسبیح، دکتر بتول خسروی، صص 275-273
  • [1] . شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص 88.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

دعا در نهج البلاغه

(به فرزندش امام حسن عليه السلام فرمود): در سؤال (حاجت) از پروردگارت اخلاص داشته باش؛ زيرا بخشش و محروم ساختن در دست اوست.
No image

عبادت و نیایش از دیدگاه نهج البلاغه

و اما این كه هر كارفرما كه مزدى مى‏ دهد به خاطر بهره‏اى است كه از كار كارگر مى ‏برد و كارفرماى ملك و ملكوت چه بهره‏اى مى‏تواند از كار بنده ضعیف ناتوان خود ببرد، و هم این‌ كه فرضاً اجر و مزد از جانب آن كارفرماى بزرگ به صورت تفضل و بخشش انجام گیرد پس چرا این تفضل بدون صرف مقدارى انرژى كار به او داده نمى ‏شود، مسأله‏ اى است كه براى این چنین عابدهایى هرگز مطرح نیست.
خدایا! ببخش!

خدایا! ببخش!

به آن نديدى. الهى! آنچه را كه به زبانم به تو تقرب جستم ولى دلم برخلاف آن بود بر من ببخش! الهى! اشارات چشم، و سخنان بيهوده، و مشتهيات دل
خدایا! چهارپايان ما تشنه اند!

خدایا! چهارپايان ما تشنه اند!

و ابرهاى باران دار به ما پشت كرده، و تو اميد هر غمزده اى، و برآورنده حاجت هر حاجتمندی. در اين زمان كه مردم ما نااميدند، و ابرها باران نداده اند، و چرندگان از بين رفته اند، از تو مى خواهيم كه ما را به اعمال زشتمان مؤاخذه نكنى، و به گناهانمان نگيرى. الهى! با ابر
خدایا! حرمتم را به تنگدستى نشكن

خدایا! حرمتم را به تنگدستى نشكن

دچار آيم، و به بدگويى آن كه از بخشيدن به من دريغ ورزد مبتلا گردم، و تو ماوراى اين همه، اختيـاردار بخشش و منـعى، چـه اينـكه بـر هـر چيـز تـوانـايـى.
Powered by TayaCMS