دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بدعت در دین در کلام امام جواد (ع)

امام جواد (علیه السلام)فرمودند: «هیچ ویرانگری برای دین بسان بدعت نیست و برای آدمی هیچ چیز، فساد آمیزتر از طمع و آزمندی نیست» (نور الابصار، ص 332)
بدعت در دین در کلام امام جواد (ع)
بدعت در دین در کلام امام جواد (ع)

قال الجواد (علیه السلام):

«... وَلا هَدمَ لِلدینِ مِثْلُ البدعِ وَلا اَفْسَدَ لِلرّجُلِ مِنَ الطَّمَعِ…»

(نور الابصار، ص 332)

امام جواد (علیه السلام)فرمودند:

«هیچ ویرانگری برای دین بسان بدعت نیست و برای آدمی هیچ چیز، فساد آمیزتر از طمع و آزمندی نیست»

توضیح:

«نقش مخرّب بدعت و طمع در دین و دل انسان»

در حدیث نورانی فوق امام جواد (علیه السلام) بدعت[1] را مهمترین عامل تخریب عقائد استوار دینی و طمع و آزمندی را مهلک ترین غده چرکینی معرفی می نمایند که جان آدمی را از درون فاسد و تباه می سازد.

طمع علاوه بر معنی مذموم که همان امید به غیر به گونه ای که انسان را دچار ذلت و خواری نماید، معنی ممدوحی نیز دارد و آن امید به رحمت حق است، بدون رؤیت عمل که این از مقامات عارفین بالله است که خود و عمل خود را ترک گفته و دست طمع خویش را به سوی حق گشوده‌اند، از دیگران منقطع گردیده به او پیوسته‌اند. وصف این گروه در قرآن چنین آمده است:

«وَالَّذی اَطمَعُ اَنْ یَغْفِرَ لِی خَطیئَتی یوم الدّین»[2]

«کسی که امید و طمع دارم،‌روز پاداش گناهم را ببخشاید»

که مراد از طمع در اینجا دل بستن به مغفرت گناهان است و یا به طور کلی امید به غفران حق است.

دلبستگی به آفریدگان و غفلت از حق یکی از حجاب‌هایی است که نور معرفت را خاموش و قلب را تیره می‌سازد و این که در روایات وارده از معصومین تمام خیرات در قطع طمع از مردم معرفی شده است، برای این جهت است که راه ورود و وصول به حق را برای انسان باز بگذارد و انسان را به سوی فطرت خویش که استغناء از مردم و امید به رحمت حق است، هدایت نماید.

    منبع: بی‌کران تسبیح، دکتر بتول خسروی، ص 208 – 206.
  • [1] .البدعة: ادخال ما لیس من الدین فی الدین.
  • [2] . شعراء، 82.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

بررسی تطبیقی دوران امامت امام حسن مجتبی و امام حسین(عليهم السلام)

در مطالعه تاريخ و شرايط زماني سالهاي بعد از شهادت امير المؤمنين عليه السلام می توان دریافت که گرچه عدۀکثيري از کوفيان و اهل عراق آن زمان، با امام مجتبی (ع)، خلف صالح امام علی عليه السلام بيعت کردند، اما شرايط خاص و ویژه ای در کوفه حاکم بود.
No image

حلم وبردباری امام حسن مجتبی علیه السلام

امام حسن علیه السلام دو تا صفت داشته که خیلی بروز داشتند. یکی حلم و برد باری و یکی هم حسن خلق بود. انشاالله یک ذره از حلم حضرت به ما عنایت کنند. آقا پای منبر خطیب شامی نشستند خطیب به آقا اهانت می کرد اما آقا این جا مامور به تحمل است.
No image

بررسی ابعاد مختلف شخصیت امام حسن مجتبی علیه السلام

تجسم حلم امیرالمؤمنین تجسم حسن زهرای مرضیه تجسم حیا اباعبدالله و تصویر و تجسم و تمثیل عقل و خرد و اندیشه امام مجتبی علیه السلام است.
No image

مظلومیت امام حسن مجتبی علیه السلام

هر وقت کسی خدا را فراموش کرد خدا برایش یک شیطان را مسلط می کند.شیطان تاریکی و بدی است. یاد خداهم نور و جمع کل خوبی ها است. هر چه قدر که نور باشد تاریکی از بین میرود.
Powered by TayaCMS