دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ملاك عمل صالح

No image
ملاك عمل صالح

مهمترين اصل در قبولي اعمال آن است که «عمل صالح» باشد. عمل صالح حتي شامل ايمان نيز مي شود؛ زيرا ايمان حالتي است که از جزم عقلي و عزم قلبي و جوارحي به دست مي آيد. از همين رو کسي که در دنيا ايمان نياورد در آخرت نمي تواند ايمان بياورد؛ زيرا آخرت جاي عمل نيست و تنها در دنيا مي توان عمل داشت. شخص در آخرت با آنکه اهل جزم مي شود و همه چيز برايش يقيني و شهودي است، ولي نمي تواند به همان يقين خودش ايمان بياورد؛ چون آخرت جاي عمل نيست. اميرمومنان امام علي(ع) مي فرمايد: اليوم عمل بلاحساب و غدا حساب بلاعمل، امروز- دنيا - زمان تلاش و فعاليّت، بدون حساب است و فرداي قيامت، زمان حساب و بررسي اعمال است.(شرح نهج البلاغه ابن عبده: ج 1، ک 41).

حال سؤال اين است که ملاک صالح بودن عمل چيست؟ به کدام عملي عمل صالح گفته مي شود و به کدام عمل، عمل طالح و فاسد مي گويند؟

برخي گفته اند: عمل صالح هر چيزي است که خداوند آن را به عنوان عمل واجب و مستحب بيان کرده است.

برخي ديگر گفته اند: اين نمي تواند معيار عمل صالح باشد؛ زيرا بسياري از اعمال است که انسان انجام مي دهد و از واجبات و مستحبات است ولي عمل صالح نيست؛ از جمله نمازي که با ريا اقامه مي شود و يا احسان و خدمت به ديگري که با ريا و منت همراه است. در مقابل گاه آدم به گمان آنکه کاري خير و صالح است، انجام مي دهد و همان ثواب و خير را برايش مي نويسند.

پس بايد گفت ملاک عمل صالح بايد چيز ديگري باشد. به نظر مي رسد که ملاک عمل صالح همان وجه الله و تقرب جويي به خداست؛ چنانکه از آيه 8 سوره انسان و آيات و روايات ديگر به دست مي آيد. کسي که عملي را براي تقرب به خدا و رضايت او انجام دهد و وجه الله را در نظر داشته باشد، اين عملش عمل صالح است حتي اگر اشتباه در مصداق و خطا در عمل داشته باشد و کاري انجام دهد که فاسد است و يا نتيجه اي فاسد دارد، ولي چون به قصد وجه الله و رضايت او انجام داده، اين عمل صالح خواهد بود.

بر همين اساس کارهايي که يک شخص بدون قصد تقرب به خدا و وجه الله انجام مي دهد حتي اگر از مصاديق احسان و خير و عمل خوب و صالح ظاهري باشد وحسن فعلي داشته باشد، ملاک عمل صالح را ندارد و موجب نمي شود تا شخص به خدا نزديک شود و تقرب جويد. البته خداوند اجرعمل صالح را در همين دنيا به او مي دهد ولي در آخرت برايش هيچ چيزي نيست؛ چون قصدش اموري چون ارضاي عواطف خودش بوده و يا به قصد ريا و منت و تفاخر و مانند آن انجام داده است و اثر اين همين اندازه است که در دنيا به او چيزي مي رسد.(بقره، آيات 200 و 201؛ آل عمران، آيه 77؛ شوري، آيه 20)

به هر حال، ملاک عمل صالح بودن، همان تقرب جويي و رضايت خواهي و انجام عمل به قصد وجه الله است.

روزنامه كيهان، شماره 21192 به تاريخ 5/8/94، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

موانع همراهی امام حسین علیه السلام

در این بخش "موانع همراهی امام حسین علیه السلام " بیان شده است.
No image

غفلت از یاد خدا، اولین عامل تحقق حادثه کربلا

در این بخش موضوع "غفلت از یاد خدا، اولین عامل تحقق حادثه کربلا " بیان شده است.
No image

دلایل وقوع حادثه کربلا

در این بخش به "دلایل وقوع حادثه کربلا" پرداخته شده است.
No image

حب دنیا، ریشه مقابله مسلمین با سید الشهدا

در این بخش موضوع "حب دنیا، ریشه مقابله مسلمین با سید الشهدا" بیان شده است.
No image

تاریکی جامعه، عامل گمراهی در عاشورا

در این بخش به موضوع "تاریکی جامعه، عامل گمراهی در عاشورا" اشاره شده است.
Powered by TayaCMS