دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شکر نکردن نعمت در کلام امام جواد (ع)

امام جواد (علیه السلام) فرمود: «نعمتی که سپاسگزاری نشود، مانند گناهی است که آمرزیده نشود» (غررالحکم 6/441/10926)
شکر نکردن نعمت در کلام امام جواد (ع)
شکر نکردن نعمت در کلام امام جواد (ع)

قال الجواد (علیه السلام):

«ِنعمَةٌ لاتُشکَرُ کَسَیِّئَةٍ لاتُغفَرُ»

(غررالحکم 6/441/10926)


امام جواد (علیه السلام) فرمود:

«نعمتى که سپاسگزارى نشود، مانند گناهى است که آمرزیده نشود»

توضیح:

«سپاسگزارى و کفران نعمتها»

پیامبر اسلام (صلى الله علیه و آله و سلم) در تعریف شکر مى فرماید:

«خصلتان من کانتا فیه، کان عندالله شاکرا صابرا: من نظر فى دینه الى من فوقه فاقتدى به ونظر فى دنیاه الى من هو دونه فشکرالله».

«دو خصلت است که در هر کس باشد، پیش خدا شکرگزار و صبر کننده محسوب مى شود: کسى که در دین خود به بالاتر از خودش بنگرد و به وى اقتدا نماید و در دنیایش به کسى که از وى پائین تر است بنگرد و خدا را شکر کند»


انسان شکرگزار، کسى است که در دین به بالاتر از خود بنگرد و به او اقتداء کند، و در امور دنیا به پائین تر از خود نگاه کند و شکرگزار خدا باشد. و اگر در امور دنیا به بالاتر از خود بنگرد، و بر آنچه از دست داده ، تاسّف بخورد، خداوند او را شکرگزار و صابر به حساب نمى آورد.

حضرت امام جواد (علیه السلام) در این حدیث عدم شکر نعمت از سوی بنده را همانند عدم مغفرت گناه از سوی خداوند می داند؛ چرا که همچنانکه اثر گناه با عدم استغفار بنده و عدم بخشش الهی از بین نمی رود، آثار و دوام نعمتهای الهی نیز با عدم سپاسگذاری انسان از نعمت های الهی از بین می رود.
از آنجا که به فرموده قرآن کریم:

«لیس للانسان الا ما سعى»

«براى انسان جز سعى و کوشش او نیست»

لذا تلاش‍ انسان به تفاوت درجات نعمت، متفاوت مى شود و مراحل شکرگزارى نیز، نسبت به همدیگر؛ مانند نعمت زندگى که خداوند به تمامى بشر از فقیر و غنى و زمامدار، ارزانى داشته ، تفاوت شایانى دارد. از قبیل آب و هوا، و عقل و اراده، و سلامتى، که اینها نعمتهاى دائمى براى بشر است . و اگر چیزى از آنها مختل و نابود شود، نظام زندگى بشر مختل خواهد شد.

    منبع: آداب معاشرت در اسلام، ص 173.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

شناخت ویژگی های اسرائیلی

شناخت ویژگی های اسرائیلی

قرآن به یهود با دو عنوان متفاوت توجه داشته و رفتار و صفات آنها را در حوزه‌های بینش و نگرش و کنش توصیف و تحلیل می‌کند. گاه از آنان به عنوان یهود یاد می‌کند و گاه دیگر از آنان با عنوان بنی اسرائیل سخن می‌گوید.
No image

یهود در عصر پیامبر

یهودیان عصر پیامبر با اینکه به ظهور پیامبر از پیش آگاهی داشتند، اما چنین می‌پنداشتند که پیامبری ظهور خواهد نمود که از نسل اسحاق است نه اسماعیل.
خداشناسی یهود در قرآن ʃ)

خداشناسی یهود در قرآن (3)

ما حصل اقوال فوق، همان‌طور که برخى از مفسران نیز گفته‌اند، این است که مردم از عالمان اطاعت بى چون و چرا کردند و این نوع اطاعت مخصوص خداست.
خداشناسی یهود در قرآن ʂ)

خداشناسی یهود در قرآن (2)

حال با توجه به بحث‌هاى مقدماتى فوق به بحث درباره هر یک از آیات مى‌پردازیم:
خداشناسی یهود در قرآن ʁ)

خداشناسی یهود در قرآن (1)

قرآن مجید خداشناسى یهود را در کنار دیگر تعالیم، متون مقدس و شخصیت‌هاى این دین، مطرح کرده و دربارة آن داورى کرده است.
Powered by TayaCMS