دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آثار توکل

بر خدا توکل کن! به درستی که خداوند کفایت متوکلین بر او را بر عهده گرفته است.
آثار توکل
آثار توکل

آثار توکل

قال علی(ع):«تَوَکَّلْ عَلَی اللَّهِ سُبْحَانَهُ فَإِنَّهُ قَدْ تَکَفَّلَ بِکِفَایَةِ الْمُتَوَکِّلِینَ عَلَیْهِ»(تصنیف غرر الحکم،حدیث 386)

قرآن کریم برای توکل انسان مؤمن بر خدا آثار فراوانی بر می‌شمارد از جمله اینکه:

‌1- متوکل محبوب خدا است.

کسی که در تمام کارها به خداوند توکل می‌کند، مورد مهر و محبت خداوند قرار می‌گیرد و خداوند چنین کسی را دوست می‌دارد. خداوند در قرآن می‌فرماید:

«إنّ الله یحب المتوکّلین»

خداوند کسانی را که به او توکل می‌کنند، دوست می‌دارد.

2- خداوند امور متوکّلین را کفایت می‌کند.

چون خداوند محبّ و محبوب خود را رها نمی‌کند و آثار هر محبوب به دست محبّ او ظهور می‌کند خداوند امور متوکلان را کفایت می‌کند. خداوند در قرآن می‌فرماید:

«و من یتوکل علی الله فهو حسبه»[1]

کسی که به خداوند توکل ‌کند، خداوند او را کفایت می‌کند.

«وکفی بالله وکیلا»[2]

تنها خداوند به عنوان وکیل کافی است.

و لذا چون خداوند وکیلی نفوذ ناپذیر و سنجیده کار است.[3] پس او بهترین وکیل است.[4] توکل بر خدا باعث می‌شود که همه ابزارها از کارائی لازم برخوردار شوند و اگر کمبودی و کاستی‌ای نیز وجود دارد به خوبی ترمیم و جبران شود. قرآن درباره جنگ احد می‌فرماید: با این که رزمندگان مسلمان مجروح بودند ‌عدّه و عُدّه آنها نیز کم بود و ‌گروهی فرار کرده و گروهی نیز کشته شده بودند، اما چون بر خدا، توکل کردند بر اثر امداد غیبی زمینه‌ای فراهم شد تا آسیب نبینند و با خوشنامی و سرفرازی برگردند و کفار را نیز بترسانند.[5] البته این بدین معنی نیست که انسان در زندگی از خود هیچ گونه حرکت و تلاشی نشان ندهد؛ ولی اگر انسان در زندگی در سایه تلاش و حرکت، واقعاً به خدا توکل کند و به او امید داشته باشد خداوند امور او را کفایت می‌کند. حضرت لقمان(ع) در نصیحت و اندرزی به فرزندش می‌فرمایند:

فرزندم! به خداوند عزّوجلّ اعتماد کن و آنگاه در میان مردم پرس و جو کن [ببین] آیا کسى هست که به خدا اعتماد کرده باشد و خداوند او را نجات نداده باشد؟! فرزندم! به خدا توکّل کن و سپس در میان مردم پرسش کن که: کیست که به خدا توکّل کرده و خداوند کفایتش نکرده باشد؟![6]

اگر انسان به راستی و واقعا به خداوند توکل کند خداوند نیز او را نا امید نمی‌کند. پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند:

«لَو أنَّکُم تَتَوکَّلونَ علَى اللّه حَقَّ تَوَکُّلِهِ لَرَزقَکُم کما یَرزُقُ الطَّیرَ ، تَغدو خِماصا و تَرُوحُ بِطانا»

اگر شما، چنان که باید، به خدا توکّل کنید، خداوند همان گونه که پرنده را روزى مى‌دهد؛ با شکم خالى مى‌رود و با شکم پر بر مى‌گردد، شما را نیز روزى مى‌دهد.[7]

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رزق حلال

رزق حلال

امام صادق (ع) قرمودند: «ترک یک لقمه‌ حرام‌ نزد خدا، محبوب تر است از هزار رکعت نماز مستحبی.» (بحار الأنوار (ط ـ بیروت)، ج‌90، ص373)
نفاق

نفاق

امیرالمؤمنین علی (ع):«از نفاق دوری کن، به درستی که فرد دو رو نزد خداوند متعال دارای جایگاه و منزلت نیست.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌2، ص304)
عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

حضرت علی(ع) فرمودند: «هرکس اعضا و جوارح خویش را از حرام بازدارد، اخلاقش نیکو می گردد.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌5، ص432).
دوری از موضع تهمت

دوری از موضع تهمت

امام صادق (ع) فرمودند: هرگاه مؤمن به برادر [دینی] خود تهمت بزند، ایمان در قلب او از میان می‌رود، هم چنان که نمک در آب، ذوب می‌شود. (مشکاةالأنوار فی غررالأخبار، طبرسی، علی بن حسن، ص319)
قناعت

قناعت

حضرت علی (ع) فرمودند: «به جستجوی بی‌نیازی برخاستم، آن را جز در قناعت نیافتم؛ همواره قناعت کنید، تا بی‌نیاز باشید.» (جامع الأخبار (للشعیری)، محمد بن محمد،ص123)

پر بازدیدترین ها

No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

امام علی (علیه‌السلام) فرمود: «فرصت مانند ابر از افق زندگی می‌گذرد، مواقعی که فرصت‌های خیری پیش می‌آید غنیمت بشمارید و از آن‌ها استفاده کنید»
صله رحم در کلام پیامبر اکرم(ص)

صله رحم در کلام پیامبر اکرم(ص)

حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) فرمودند: «ثواب صله رحم را از ثواب همه اطاعات زودتر میدهند» الکافی، ج 4 ص 68، ح 2(
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
عن ام البنین (علیها السلام): «أخبِرنی عَن أبِی عَبدالله الحُسَین، …أولادی وَمَن تَحتَ الخَضراء کُلُّهُم فداءُ لأبی عَبدِاللهِ الحُسین»

عن ام البنین (علیها السلام): «أخبِرنی عَن أبِی عَبدالله الحُسَین، …أولادی وَمَن تَحتَ الخَضراء کُلُّهُم فداءُ لأبی عَبدِاللهِ الحُسین»

حضرت ام البنین (علیها السلام): «از ابا عبدالله الحسین (ع) به من خبر بده! …فرزندانم و تمام کسانی که زیر آسمان کبودند، همه به فدای ابا عبدالله الحسین (ع) باد!» (منتهی المقال، ج 2، ص 70؛ تذکره الشهداء، ص 443)
Powered by TayaCMS