دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مساوات

ای علی! برترین کارها سه خصلت است: انصاف داشتن نسبت به دیگران، مواسات و برابری در راه خدا، و ذکر و یاد خداوند در هر حالی.(مستدرک‌الوسائل ، ج5 ، ص285)
مساوات
مساوات

مساوات

قَالَ النَّبِیِّ(ص): «یَا عَلِیُّ سَیِّدُ الأَعْمَالِ ثَلَاثُ خِصَالٍ إِنْصَافُکَ مِنْ نَفْسِکَ وَ مُوَاسَاةُ الأَخِ فِی اللَّهِ وَ ... »

یکی از تعالیم اسلام اصل مساوات و برابری انسانها با یکدیگر است، هیچ انسانی نسبت به دیگری دارای برتری نمی‌باشد مگر در تقوی و پرهیزگاری؛ بنابر این نه موقعیت اجتماعی و نه رنگ و نژاد و نه پول و ثروت و نه ... نمی‌تواند ملاک برتری افراد بر یکدیگر باشد. در روایات وارد شده که روزی پیامبر عظیم الشأن اسلام فرمودند:

«إنّ النّاس من عهد آدم إلى یومنا هذا مثل أسنان المشط، لا فضل للعربیّ على العجمیّ، و لا للأحمر على الأسود، إلّا بالتّقوى»

مردمان، از زمان آدم تا امروز، همچون دانه‌هاى شانه‌اند، نه عرب را بر عجم برتریى است، و نه سرخ را بر سیاه، مگر به پرهیزگارى. [1]

پیامبر اکرم(ص) کسانی را که خود را از برتر از دیگران می‌دانستند و به نژاد و قوم و قبیله و پدران خود تفاخر می‌کردند با تندترین کلمات نکوهش کرده است. در روایتی از پیامبر نقل شده که می‌فرمایند:

«فکلُّکُم بنو آدم و آدم مِن تراب لَینتهینَّ قومٌ بآبائِهم أو لَیکوننّ أهون عند اللهِ مِن الجعلان»

 همه شما از فرزندان آدم می‌باشید و آدم از خاک؛ باید قومی که به پدرانشان فخر فروشی می‌کنند دست از این کار بردارند و یا اینکه [با این عمل خود] نزد خداوند پست‌تر و بی‌ارزش‌تر از سوسک فضله غلطان باشند.[2]

اگر ملاک برتری افراد تنها به تقوی و پرهیزگاری است و انسان در معاشرت با دیگران با این دید به افراد نگاه کند دیگر نباید رفتار تبعیض آمیز انسان با دیگران باشیم و یکی را به خاطر پول و دیگری را به خاطر موقعیت اجتماعیش دوست داشته باشد، بلکه همه افراد را با یک دید نگاه می‌کند در سیره پیامبر (ص) وارد شده که ایشان حتی در نگاه به اصحاب نیز مساوات را رعایت می‌کردند و در این راه ذرّه‌ای تبعیض قائل نمی‌شدند. امام صادق(ع) می‌فرمایند:

«کَانَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) یَقْسِمُ لَحَظَاتِهِ بَیْنَ أَصْحَابِهِ یَنْظُرُ إِلَى ذَا وَ یَنْظُرُ إِلَى ذَا بِالسَّوِیَّه»[3]

پیامبر(ص) لحظات و اوقات خود را در بین اصحابش تقسیم کرده بود و به هر یک از آنها به طور مساوی نگاه می‌کردند و در این باره تفاوتی قائل نبودند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رزق حلال

رزق حلال

امام صادق (ع) قرمودند: «ترک یک لقمه‌ حرام‌ نزد خدا، محبوب تر است از هزار رکعت نماز مستحبی.» (بحار الأنوار (ط ـ بیروت)، ج‌90، ص373)
نفاق

نفاق

امیرالمؤمنین علی (ع):«از نفاق دوری کن، به درستی که فرد دو رو نزد خداوند متعال دارای جایگاه و منزلت نیست.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌2، ص304)
عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

حضرت علی(ع) فرمودند: «هرکس اعضا و جوارح خویش را از حرام بازدارد، اخلاقش نیکو می گردد.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌5، ص432).
دوری از موضع تهمت

دوری از موضع تهمت

امام صادق (ع) فرمودند: هرگاه مؤمن به برادر [دینی] خود تهمت بزند، ایمان در قلب او از میان می‌رود، هم چنان که نمک در آب، ذوب می‌شود. (مشکاةالأنوار فی غررالأخبار، طبرسی، علی بن حسن، ص319)
قناعت

قناعت

حضرت علی (ع) فرمودند: «به جستجوی بی‌نیازی برخاستم، آن را جز در قناعت نیافتم؛ همواره قناعت کنید، تا بی‌نیاز باشید.» (جامع الأخبار (للشعیری)، محمد بن محمد،ص123)

پر بازدیدترین ها

No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

امام علی (علیه‌السلام) فرمود: «فرصت مانند ابر از افق زندگی می‌گذرد، مواقعی که فرصت‌های خیری پیش می‌آید غنیمت بشمارید و از آن‌ها استفاده کنید»
صله رحم در کلام پیامبر اکرم(ص)

صله رحم در کلام پیامبر اکرم(ص)

حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) فرمودند: «ثواب صله رحم را از ثواب همه اطاعات زودتر میدهند» الکافی، ج 4 ص 68، ح 2(
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
عن ام البنین (علیها السلام): «أخبِرنی عَن أبِی عَبدالله الحُسَین، …أولادی وَمَن تَحتَ الخَضراء کُلُّهُم فداءُ لأبی عَبدِاللهِ الحُسین»

عن ام البنین (علیها السلام): «أخبِرنی عَن أبِی عَبدالله الحُسَین، …أولادی وَمَن تَحتَ الخَضراء کُلُّهُم فداءُ لأبی عَبدِاللهِ الحُسین»

حضرت ام البنین (علیها السلام): «از ابا عبدالله الحسین (ع) به من خبر بده! …فرزندانم و تمام کسانی که زیر آسمان کبودند، همه به فدای ابا عبدالله الحسین (ع) باد!» (منتهی المقال، ج 2، ص 70؛ تذکره الشهداء، ص 443)
Powered by TayaCMS