دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تشبیه

No image
تشبیه

كلمات كليدي : تشبیه، مشبه، مشبه‌به، وجه شبه، ادات تشبیه

تشبیه در لغت به معنای «مانند کردن» است. و در اصطلاح علم بیان، آن است که چیزی را در صنعتی به چیزی دیگر مانند کنند و در این مانند کردن، میان آن دو چیز باید معنایی مشترک وجود داشته باشد.

ارکان تشبیه:

الف) مُشَبَّه: آنچه به چیزی مانند شود؛

ب) مُشَبَّهٌ‌به: آنچه مشبّه را بدان مانند کنند؛

ج) وَجهِ شَبَه: صفت مشترکِ مشبّه و مشبّهٌ‌به؛

د) ادات تشبیه: برخی از حروف اضافه از قبیل چو، هم‌چو، چون، مانند در زبان فارسی و الفاظی مثل «کَ» و «کَأَنَّ» در زبان عربی، مشبّه و مشبّهٌ‌به را دو طرف تشبیه می‌نامند.

اغراض تشبیه:

این اغراض، بیشتر عائد مشبّه و گاه عائد مشبّهٌ‌به می‌شود. اغراض عائد مشبّه عبارتند از:

الف) اثبات مشبّه یا بیان امکان مشبّه؛ وجود مشبّه را که در عالم واقع ممتنع است، با استدلالی شاعرانه اثبات کنند. چنان‌که "عنصری" به قصد اثبات این مدعا که ممدوح او (= مشبّه) فراتر از جنس مردم است، او را به یاقوت تشبیه می‌کند تا بگوید که از جنس مردم بودنِ ممدوح او، مثل از جنس سنگ بودنِ یاقوت است:

تو ای شاه از جنـس مردمانی

بوَد یاقوت نیز از جنس احجــار

ب) بیان حال مشبّه؛ یعنی، حالِ (صفت) مشبّه را در قیاس با حال مشبّهٌ‌به که آشکار و روشن است، آشکار سازند، چنان‌که در بیتِ:

دل از وداع رفیـــقان چو دیگ بر آتش

تن از غریو عزیزان چو مرغ در مضراب

حال دل سوزان (مشبّه) در قیاس با دیگ بر آتش (مسبّهٌ‌به) و حال تن نالان (مشبّه) در قیاس با مرغ در مضراب (دام)، آشکار می‌گردد.

ج) بیان مقدار حال مشبّه؛ شدت و ضعف و زیاده و نقصان حالِ مشبّه را در قیاس با مشبّهٌ‌به نشان دهند، چنان‌که "کمال‌الدین اسماعیل" شدت پوشیدگی کوه‌ها از برف (مشبّه) را به پوشیدگی پنبه‌دانه در پنبه (مشبّهٌ‌به) مانند کرده است.

د) تبیین حال مشبّه؛ صفت مبهم مشبّهِ معقول را از طریق تشبیه آن به امری محسوس روشن سازند؛ مثل تشبیه «سعی بی‌فایده» (مشبّه معقول) به «نوشتن بر آب‌» (مشبّهٌ‌به محسوس).

ه‍) ستایش مشبّه؛ مثل تشبیه لیلی سیه چرده به مُشک از قول مجنون با تأکید بر این معنا که گرانی مشک به سبب سیاهی آن است.

و) نکوهش مشبّه؛ با هدف زشت ساختن آن در نظر شنونده و بیزاری کردن شنونده از او صورت می‌گیرد؛ مثل تشبیه زیر بغل بویناک شخص کریه‌المنظر به مردار در آفتاب مرداد.

ز) تازگی تشبیه (استطراف)؛ مشبّه را به صورت امری درآورند که هر چند عقلاً ممکن است، عادتاً ممتنع نماید و بدین ترتیب به مشبّه تازگی بخشند؛ مثل تشبیه شراب در ساغر شیشه‌ای (مشبّه) به آتش سیال در آب منجمد (مشبّهٌ‌به)

اغراض عائد مشبّهٌ‌به شامل دو مورد است:

1)ادعای کمال مشبّهٌ‌به، آن‌چنان است که با استفاده از تشبیه مقلوب، امری را مشبّهٌ‌به قرار دهند که در وجه شبه ناقص‌تر و ناتمام‌تر از مشبّه باشد تا ادعای کمال آن کنند و بیانی غلو آمیز به دست دهن مثل تشبیه آتش به سنانِ ممدوح در سوزندگی.

2)اهتمام به شأن مشبّهٌ‌به؛ یعنی، امری را با هدف تأکید بر شأن آن، مشبّهٌ‌به قرار دهند و بدین ترتیب مطلوب خود را اظهار دارند، چنان‌چه گرسنه، رخسار چونان بدر را در روشنی و گردی به گردۀ نان تشبیه کند و بدینسان مطلوب خود (درخواست نان) را اظهار دارد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS