دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حدسیات

No image
حدسیات

كلمات كليدي : حدس،حدسیات

نویسنده : مهدي افضلي

حدی از جمله قضایایی است که از مبادی برهان شمرده شده و مبدأ آن حدس قوی نفوس صاحب کمال است که با این حدس شک از دل انسان رخت بر می‌بندد و انسان به مفاد آن تصدیق می‌کند. پشتوانه اعتبار این نوع قضایا را نیز همانند تجربیات، برخی از منطق‌دانان همان تکرر مشاهده و قیاس خفی می‌دانند. از باب نمونه این حکم که "نور ماه مستفاد از نور خورشید است"، منشأ آن این است که افزایش و کاهش نور ماه وابسته به میزان قرب و بعد ماه از خورشید نسبت به بیننده در کره زمین است. قیاس خفی این است که اگر اختلاف نور ماه به چیز دیگری غیر از خورشید وابسته بود، همیشه یکنواخت نبود، ولی به دلیل آن‌که اختلاف آن یک نواخت است، حدس زده می‌شود که سبب آن انعکاس نور خورشید است.

البته این نوع قضایا برای هرکس بالفعل حاصل شدنی نیست، بلکه صرفا برای کسانی‌ حاصل می‌شود ‌که نفوس ناطقه‌شان را به کمال رسانده‌اند و از مدارج بالای کمال برخوردار شده‌اند یا این‌که از اول به گونه‌ای هستند که بدون نیاز به مقدمه چینی و طی مراحل لازم می‌توانند به حل مجهولات مبادرت ورزند و حد وسط قیاس را حدس بزنند. حکما بالاترین مرتبه آن را "عقل قدسی" نامیده اند.

مقاله

نویسنده مهدي افضلي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

موتور های جستجوگر

در این بخش انواع موتور های جستجوگر در موضوع روش تحقیق و منبع شناسی ارائه شده است.
No image

آشنایی بانرم افزارها و سایت های فرهنگی تبلیغی

امروزه در فعالیت های فرهنگی تبلیغی از نرم افزارهای بسیار زیادی می توان بهره گرفت از آن جایی که این نرم افزارها از نظر دسته بندی موضوعی و مخاطب متفاوت می باشند ، نرم افزارهای زیربه عنوان نمونه ای که می تواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای طلاب ارجمند و مبلغان عزیز باشد معرفی می گردد.
No image

معرفی نرم افزارهای مورد استفاده در اینترنت

در این بخش به معرفی نرم افزارهای مورد استفاده در اینترنت در راستای بیان روش تحقیق و منبع شناسی پرداخته شده است.
No image

گوگل پک (Google Pack )

در این بخش به موضوع "گوگل پک (Google Pack )" در مبحث روش تحقیق و منبع شناسی پرداخته شده است.
No image

قابلیتهای فرد با سواد اطلاعاتی

در این بخش قابلیتهای فرد با سواد اطلاعاتی در موضوع روش تحقیق و منبع شناسی ارائه شده است.

پر بازدیدترین ها

No image

احکام محرم و نامحرم

No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)5

جناب آقای مصطفی حسنی نقل کردند:هنگامیکه آقای مجتهدی در منزل آقای حاج فتحعلی اقامت داشتند، جهت دیدار از ایشان با عده ای از دوستان به قزوین سفر کردیم و به عنوان هدیه قالیچه ای که بر روی آن نام مبارک «یا قائم آل محمد» نقش بسته بود را به همراه خود بردیم. هنگامی که خدمت آقا رسیده و قالیچه را تقدیم نمودیم ایشان با ادب و احترام خاصی قالیچه را بوسیده و حکایتی را در خصوص اسم اعظم پروردگار بیان فرمودند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS