دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حالات عارفان

نجوای عارفان بر سه اصل استوار است: بیم، امید، حب (یکصد رهنمود از امام صادق (ع)، عباس عزیزی)
حالات عارفان
حالات عارفان

حالات عارفان[1]

قال الصادق(ع):«نَجْوی العارفین تَدور علی ثلاثة اُصول: الخوف ، و الرّجا ، والحب» (بحارالانوار،67/ 22)

بیم شاخه علم است و امید شاخه‌ی یقین است و حب شاخه‌ی معرفت و عرفان؛ نشان بیم گریختن است و نشان امید طلب است و نشان حب آن است که در ایثار آنچه را که دوست دارد دریغ نورزد.

پس چون علم در سینه مؤمن تحقق یابد، ترس پدید آید و چون خوف درست آید، گریز از غیر خدا پیش آید و چون کسی بگریزد ، نجات یابد و چون نور یقین بر قلب تابیدن گیرد، فضل الهی مشاهده شود و چون یقین در او رسوخ کند، امید پدید آید و چون شیرینی امید بچشد، درطلب آن شود.

چون به طلب برخیزد، ‌گم شده خویش را بیابد و چون نور معرفت تجلی یابد، نسیم محبت و عشق در قلب وزیدن گیرد و چون نسیم محبت وزیدن گرفت، وانسان در سایه محبوب انس یابد و او را بر ماسوایش ترجیح دهد و به اوامرش مبادرت و ازنواهی‌اش اجتناب ورزد آن دو را بر هرچیزی مقدم بدارد. هر گاه با رعایت اوامر و نواهی محبوب بر خوان انس او نشیند‌، به روح مناجات قربش، و‌اصل خواهد گشت.

این اصول سه گانه مانند: حرم‌، مسجد و کعبه است که اگر کسی داخل حرم شود‌، از خلق ایمنی یابد و چون داخل در مسجد شود و بر اندام او از آلودگی به گناه، ایمن باشد و اگر داخل کعبه شود‌، قلبش از اشتغال به چیزی جز ذکر خدای تعالی در امان ماند.

پس ای مومن! چنانچه در حالی هستی که اگر در آن حالت بمیری‌، با رضایت خاطر، خواهی مرد‌.

بر توفیق و حفظ الهی شاکر باش؛ و اگر چنین نیستی، خویش را به حالتی نیک و درست انتقال ده و برعمری که در غفلت گذرانده‌ای پشیمان شو و در تطهیر ظاهرت از گناهان و پالایش باطنت از عیوب و کاستی‌ها از خدای تعالی مدد بجوی و قلبت را از دام غفلت برَهان و آتش شهوت را در خرمن نفست خاموش نما.

    پی نوشت:
  • [1] .عزیزی، عباس؛ رهنمودهای امام صادق (ع)، قم، نبوغ، 1379، دوم، ص 12

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

مرز رفاقت و خصومت

مرز رفاقت و خصومت

وجود دوست برای انسان یک ضرورت است و آدمی می‌باید در زندگی برای خود دوستانی برگزیند و از آن‌ها در امور دینی و دنیایی‌اش استفاده کند و باید با آن‌ها صمیمی باشد.
No image

مقابله با فساد اداری

یکی از بیماری‌ها و معضلات جوامع کنونی، موضوع فساد است.
سلوک فردی و اجتماعی حاکمان

سلوک فردی و اجتماعی حاکمان

در شماره‌های پیشین درمورد ماهیت حکومت و اهداف آن که عبارت بودند از تامین عدالت، امنیت، رفاه و تربیت در جامعه، صحبت به میان آمد در این شماره به تبیین رفتار مطلوب حاکمان در زمینه شخصی و اجتماعی باتوجه به خطبه‌ها و نامه‌های امیرالمومنین(ع) در نهج البلاغه پرداخته شده است.
زیارت عاشورا؛ قرب آمیز و قیام انگیز / قسمت پنجم

زیارت عاشورا؛ قرب آمیز و قیام انگیز / قسمت پنجم

بسم الله الرحمن الرحیم: هذا ما اوصی به الحسین بن علی بن ابیطالب الی اخیه محمد المعروف با بن الحنفیه.....
هدف نهایی هنر؛ رسیدن به رستگاری

هدف نهایی هنر؛ رسیدن به رستگاری

هنر دینی یک سفر تمثیلی از عالم محسوس به عالم روحانی است

پر بازدیدترین ها

No image

دیدگاه قرآن درباره ستم پذیری و ستم ستیزی

رخداد بزرگ و بی‌مانند کربلا که اوج سعادت ها و شقاوت هاست، دربردارنده آموزه‌های بسیاری است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فرایند برنامه ریزی از نگاه امام علی(ع)

فرایند برنامه ریزی از نگاه امام علی(ع)

برنامه‌ریزی مانند پلی، زمان حال را به آینده مربوط می‌کند.
راهکارهای پیشگیری از وقوع جرم

راهکارهای پیشگیری از وقوع جرم

آن گونه که واضح است امنیت اقتصادی و اجتماعی از مباحث عمده در زندگی امروزین می‌باشد.
Powered by TayaCMS